#11
 160     0

Du burde kanskje se litt på hva som er vanlig konfigurasjon på solvarmeanlegg ute i europa, og da spesielt tyskland. De er kommet en del lenger enn oss på dette området. Den største forskjellen er at Torkel åsen sine norskproduserte selvdrenerende fangere anbefales brukt i et åpent anlegg, noe som etter min mening strider med hovedforutsetningen for et effektivt solvarmeanlegg, nemlig en god sjikting av akkumulatortanken. Jeg tror nok at herr åsen sine fangere også kan benyttes i et trykksatt lukket anlegg så lenge de er trykkprøvd med 6 bar, men dette anbefaler de altså merkelig nok ikke. En annen ting er at et åpent anlegg med selvdrenerende fangere vanskeliggjør kombinasjon av solvarme og vedkjel i samme akkumulatortank, fordi vedfyringen krever sjikting av tanken. Jeg skal selv bygge nytt nå, og vurderer solfangere, men jeg vil ha et lukket trykksatt anlegg, og komer derfor mest sannsynlig til å importere alt selv fra tyskland. Det finnes mye bra og rimelig på ebay.de. En stor og seriøs leverandør er solarbayer.de. Her finner du i tilleg til priser også mye bra info om dimensjonering og forskjellige kombinasjonsmuligheter. (hvis du leser tysk da...)


AventaSolar benytter også ikke-trykksatt dreneringsanlegg (drain back), men våre varmelagre er utformet nettopp med tanke på å ivareta den viktige skiktningen av vannet, og jeg ser ikke hvorfor skiktning skulle være et forsvar for trykksatt lukket anlegg. For vår del er innløp og utløp er plassert optimalt, og det er innvendige innordninger i tanken for å begrense omrøring. Det at man kan bruke rent vann uten glykol gir bedre varmetekniske egenskaper, og man slipper også varmetap over spiral/veksler.
Signatur

   #12
 777     0
Den store ulempen med fasademontering er potensielle soltimer. Slik fasaden min ligger mot sør vil solfangerene miste solen i 5-tiden fra 6. mars til 12. oktober kan jeg miste soltimer på kvelden. Litt surt om det blir en del dager med overskyet tidlig på dagen før det klarner opp. Spesielt fra mai til august kan dette bety en del tapte kwh i forhold til takmontering.

Uteføleren hadde -10 i dag tidlig. De minuttene vi hadde med dagslys løftet den til 8 grader. Ikke noe å bli rik på i dag altså Smile
   #13
 142     Oslo     0
Hei
Jeg vurderer et anlegg fra Vaillant på forbruksvann:
http://www.vaillant.no/Privatkunder/Produkter/solvarme-2/solvarmeanlegg-1/produkt_vaillant/auroSTEP_2.html

Bygger et hus etter TEK-07 med mye isolasjon, balansert ventilasjon etc. på 230kvm og er veldig tvil om jeg skal gå for fullt anlegg med vannbåren varme, eller bruke en kombinasjon av solvarme og strøm.

Synes jeg har sett/hørt dette om energibehov og nye normalstore hus med god isolasjon: varmtvann 50%, oppvarmeing 30%, annet 20%.

Jeg har 3 jenter i familien så varmtvann skal det nok gå mye av i framtiden Smile
   #14
 5,730     0
Ser etter solfanger til huset mitt, og den som er mest aktuell i dag for min del er
Solvis sine anlegg, men har ikkje funnen nokon norsk leverandør.
Her er ein i Danmark: http://www.varmtvandfrasolen.dk/solvis/index.htm
Har ikkje funne nokon anlegg i Norge som har denne løysinga med sjiking, noko som eg ser for ein forutsetning for å få godt utbytte av anlegget.
Andre anlegg med faste spiraler eller faste innløp for vatn frå solfanger kan jo ikkje fungerer optimalt, da temperaturen frå solfangaren vil variere mykje i løpet av dagen og døgnet, og dette vatnet må inn på korrekt sjikt i tanken der temperaturen er lik.

Har ikkje vannbåren varme i dag, men skal innstallere, så solfanger blir forhåpentligvis hovedvarmekilde store delar av året.

Planlegg å bruka solfangarane til ei halvtekje innåt husveggen i sør/vest , så kan dei fungera som skugge om sommaren.
   #15
 3,997     Oppland     0
Synes du tar litt hardt i.
Men helt klart interessant løsning de har!
De hevder 30% mer solenergi med denne løsningen, regner med det er med den dårligste løsningen de har testet, så la oss være edruelige og si 20% mer effekt, det er jo ganske bra! I mitt tilfelle vil det utgjøre ca 1200kWh/år ekstra.

Må finne ut hvor denne kan skaffes og til hvilken pris. Om den kan konkurere med Aventas varmesentral i pris så er 1450L versjonen høyaktuell i mitt hus i allefall.

Litt vanskelig å finne ut mer om den, da alt materiell er på tysk, og tysken min er ikke helt strøken Wink
   #16
 1,768     Østlandet     0
Noen som har noen gode innspill på hvordan jeg evenutlet kan benytte solfangere når huset er rotert som vist under? Den enden som peker mest sør-over har terrasse, med carport under. Plasseringen virker rimelig begrenset, men er det noe som har kommentarer til følgende plasseringer:

-På endeveggen på siden av carporten? (rett under/utenfor rekkverket)
-På taket på utstikket (veldig flatt tak (ca 24 grader))?
-På rekkverket på terrassen?

Noen som har sett kreative plasseringer eller har gode forslag?
   #17
 620     Hordaland     0
Hei Oblygre!
Samnanger er ikkje så langt frå Fusa, der eg skal setje opp nytt hus i løpet av vinteren. Eg vurderer også solfanger, men eg synes det var nokon spinnville prisar på solvis-anlegg- klikka meg inn på linken du la ut. 50.000 danske kroner for eit anlegg med skarve 4 kv. solfanger, det var ikkje mykje gunstig spør du meg! Sjå heller på "solarbayer.de" eller gå inn på "ebay.de" og søk på "solaranlage" eller "solarpaket", så kan du samanlikne litt prisar på anlegg av tilsvarande størrelse. Det ein først må sjå på er kor mange kvadrat solfangar og kor mange liter varmelager ein får for pengane. Eg er nesten sikker på at det er i Tyskland ein må leita hvis ein skal finna godt utvalg og gode prisar på solvarme, for det er der det er eit stort nok marked til at det har blitt litt priskonkurranse blant leverandørane.

  (trådstarter)
   #18
 5,416     Langhus     0
@gaardern
Tja, jeg hadde lagt dem på utstikket tror jeg

Eller så kan du jo bygge opp små trappetrinn på "bak-taket":
Signatur
   #19
 5,730     0

Synes du tar litt hardt i.

Eg tar vel ikkje så mykje i, men som ingeniør liker ein jo tekniske løsinger....
Produsenten har kanskje tatt litt i ja, men løsningen er den beste eg har sett teoretisk iallefall.

Har kun funne leverandør i Danmark, men lenger nedover er det nok enda fleire.
Det var ein som skreiv ein fekk sjå på ebay.de, men tysken min er nokså gamal, så eg slit litt der eg og Smile
   #20
 5,730     0

Eg synes det var nokon spinnville prisar på solvis-anlegg- klikka meg inn på linken du la ut. 50.000 danske kroner for eit anlegg med skarve 4 kv. solfanger, det var ikkje mykje gunstig spør du meg!

Kjekt å treffa ein sambygding her inne!
Det er nok med 50000 ja, men set ein saman tank, styring, pumpe(r), følarar, fangarar, røyr, varmevekslar(ar) etc. vert det nok fort pengar av det.
Eg skal sjå litt meir på det kva ein treng, og kva som er innkludert i eit slikt anlegg.
Berre ein dobbelmantla bereder kostar jo minst (her i landet) 15000,- så uansett løysing tvilar eg på at ein kjem noko under 40000,- når tappevann & vatn til gulvvarme skal varmast.
Men i Tyskland / Østerrike er nok sikkert meir konkurranse, så me får sjå litt rundt.
Sidan du er tyskekspert, får du vera søkemotor for oss andre.... Smile))

Eg skal  forresten ikkje ha det i huset i Tysse, eg har eit anna hus ute i Lindås som er skal byggja om.