#11
 1,725     Trondheim     0
Er kjent med dette, tok kansje ikke nok hensyn til det i beregningen. Dog har du og en feil i dine tall...tappevann - en varmepumpe produserer jo dette. Og det jeg har snakket om er jo V-V pumpe  med borehull som kan lett dekke ALLT av tappevann og oppvarmingsbehov (trådstarter har jo vannbårent annlegg i hele huset, radiatorer + gulvvarme)
Å komme ned til 15000kwh totalt er ikke umulig med en V-V pumpe, er mange som har presentert tall på dette.
Hvis vi tar 35000kwh der 6000kwh er husholdningsel (maskiner og lys) 29000kwh er da tappevann og varme, med en god pumpe kan man dele dette med 3+ = 9600kwh
9600+6000=15600kwh, eller har jeg feil?

MVH
Sakke

   #12
 10,486     Akershus     0

Er det det? med pumpe beregnet til 95% av energibehov og COP 3 så blir det omtrent det...Er ikke vanskelig å dimensjonere slik at elkolben nesten aldrig slår inn.
Men øk marginen lit for å ta høyde for at man ikke når COP 3 , si da at man bruker 15000kwh totalt, da er man godt og vel innenfor det som er rimelig å oppnå.
35000-15000=20000kwh ca 20000kr/år. endrer ikke kalkylen vesentlig.


Husk at strøm kan brukes til andre ting enn oppvarming også, og at når han har et anlegg med radiatorer, så vil det antakelig bli nødvendig med ytterligere investeringer for å kunne nytte lav-temp vannbåren varme.
Signatur
   #13
 23     Drammen     0
Hei

Alder på hus og hva slags utstyr som er innstallert er ikke nevnt her
vi har et hus på 280 m2 som er bygget i 2008
her er det montert balansert ventilasjon som trekker ca o,6 kwh eller ca 5000kwh i året.
det vil si at hvis det legges til grunn at "øvrig " el. utstyr trekker 9000, og det er montert vent. anlegg er det bare 4000 kwh igjen til øvrig, og det er ikke mye

  (trådstarter)
   #14
 4     Skedsmo     0
Huset er fra 1998/99 av type Trivselhus, og som nevnt hatt en Autoterm 480 (ES480/IVT480) med varmepumpe for avtrekksluft som har stått for varme og tappvann. Rusted hull i tanken og er ikke anbefalt å reparere. ES480 gikk ut av produksjon i 2000, vårt eksemplar ble produsert i 1998.
   #15
 1,725     Trondheim     0
Ja, må inrømme at jeg glemte husholdningsel, og antog at huset er bygget med naturlig ventilasjon.
Men at det er radiatorer er inget problem, vet av flere som kjører gammelt radiatoranlegg med varmepumpe og det fungerer greit. Og da snakker jeg om 60-70 talsradiatorer. Disse er jo fra slutten på 90-tal så de bör være i rel. god stand og mere effektive.  Så ser ikke behov for andre investeringer.
Men det er veldig bra at det er andre som også kommenterer, slik at man blir påmint om ting og at det blir mere diskusjon om temaet.
for å komme tilbake til VP så er det jo også slik at i et så stort hus med høyt energiforbruk så er L-V pumpe ikke aktuell som jeg har førstått , de klarer ikke å produsere nokk varme+tappevann. og i tillegg blir effektivitetetn dårligst akkurat da strømmen er dyrest....

I et hus med et forbruk på 35000kwh  trur jeg ikke er noen problemer med å forsvare investeringen med V-V pumpe....
MVH
Sakke
   #16
 1,015     Revetal     0

Nylig så tok vår Elektro Stantard Autoterm 480 kvelden (hull i tank) og må byttes ut. Huset er ca 230 kvm fordelt på 2 plan. Vannbåren varme i gulv i under etg. og vannbåren varme i radiatorer i 1 etg fordelt på 7 sløyfer.

Jeg var litt på tanken til elkassett fra Uponor og separat v.v.b., med mulighet for solfanger installasjon. Etter å ha skummet nettet for info til å ta et fornuftig valg, så heller jeg nå mot en Oso EP2 400 for senere (2012) å montere solfangere ala FlexiHeat Midi. Trenger jeg da ytterligere en akkumulatortank?
Vårt "tekniske" rom  som i praksis er vaskerommet har ikke utenvidere plass, men det er igjen en prioritering.

Er takknemlig for innspill som enten bekrefter at jeg er på rett spor, viser meg i en annen rettning, eller som gjør meg ytterligere usikker på hvilken rettning jeg burde ta javascript:void(0);

eibo


Hyggelig at våre solfangere vurderes installert etterhvert, men uansett hva slags varmekilde som vurderes så anbefaler jeg først og fremst å få installert en romslig nok, fleksibel og riktigst mulig konstruert tank for best mulig utbytte og virkningsgrad på det du senere skal koble til.

Med dobbeltmantlet bereder sikrer du deg både dårligere dårligere virknings-/dekningsgrad fra sol og VP, og dernest bør du nok ha en ekstra tank for å få stort nok volum til å ta vare på all varmen på gode gode dager.

Oso lager tanker av svært god kvalitet, og med EP2 Optima har de kommet et godt stykke videre mot noe brukbart til solvarme, men til solvarmepakken du vurderer bør du ikke ha under 500 liter akkumulatortank, og anbefaler teknikktanken på 750 liter. Prismessig kommer du nokså likt ut som EP2 400 og du kan kjøre på kun El-kolben i tanken til både varme og varmtvann i mellomtiden frem til andre varmekilder kobles til.

Vi har valgt å følge tett forskningsrådene fra SERC, Senter for Solenergiforskning i Sverige på Högskolan i Dalarna. Vedlagt ser du hvordan tank og varmesystem anbefales tilkoblet for best mulig resultat når sol og VP kombineres.

35.000kWt/år tilsier at 25-30.000 av dette er til varme og varmtvann. Du nevner derimot at du allerede har hatt en avtrekksvarmepumpe inne i dette, så brutto varmebehov er i så tilfelle betydelig mer, og dimensjoneringer på fremtidig anlegg og valg av energikilder må regnes fra bruttobehovet.
Signatur
   #17
 1,015     Revetal     0

Hold your horses, DrSakke. Du gjør en vanlig feil i beregningen av besparelse for VP. Dessverre som oftest utført av VP-forhandlere. Forbruket på 35 000 kWh inkluderer belysning og teknisk utstyr som selv de beste varmepumper ikke dekker mye av. Uten å vite noe om husholdningens forbruk kan man anta 3000 til belysning og 2500 til teknisk utstyr. Tappevann utgjør kanskje 4500 kWh. LV dekker 40-90% av dette avhengig av pris. Årsvarmefaktoren til LV blir påvirket av utetemperatur og radiatorfordeling vil ytterligere senke virkningsgraden pga uønsket varmetap i rørføringer. Si en årsvarmefaktor på 2,5 og og at VP dekker 70 % av oppvarmingsbehovet da ikke alle rom har vannbårent så kanskje du får en besparelse i overkant av 12 000 kWh.
DrSakke har helt rett i at VP gir mest besparelse for penga. Ganske driftsikre og vedlikeholdsfrie er de også.
Solfangere brukt til å dekke oppvarmingsbehov krever et stort areal med vinkling 45 grader+. Du kan regne ca 350 kWh/m2. Noen forhandlere sier ca 600 kWh/m2. Hvis de leser dette vil jeg innstendig be de poste dokumentasjon fra en norsk case.
Hvis du titter inn i spåkula er det strømprisen og boligverdien du bør vurdere. Skal du bo der lenge vil strømpris og boligverdi være viktig. Skal du flytte innen fem år betyr de ingenting.


For å dekke en god andel av oppvarmingsbehovet så bør det installeres et rimelig stort areal ja, vinkel på 45+, gjerne 60, er også en veldig fordel for vinterproduksjon. Mange solvarmeanlegg produserer ikke 350kWt/år engang, men potensialet er svært mye høyere med gode nok solfangere, optimal installasjon, og ikke minst systemoppbyggingen med tank og hvordan varme og varmtvann leveres ut av tanken. Med over 100 leverte solvarmeanlegg i hele landet har vi fått rikelig med erfaring på hvordan dette gjøres best mulig, og ikke minst tilbakemeldinger fra disse kundene som "dokumentasjon fra norsk case" som du etterspør. Flere har postet dette også her på forumet, og her er et eksempel: http://www.byggebolig.no/index.php?topic=25046.0

Solfangerne hos denne kunden er plassert i samme vinkel som taket, ca 35 grader og et takoppløft gir endel skygge på ettermiddagen. Brattere vinkel kunne gitt nokså mye mer produksjon på vinteren, men årsresultatet endte på 9600kWt første driftsår. Bruttoarealet er samlet ca 14,5 kvm, absorbatorarealet er 7,2 kvm. Utifra bruttoareal tilsier altså dette 662kwt/m2/år
Signatur

   #18
 114     Oslo     0
Supert!!
Kan du si noe om størrelsen på investering og litt mer om hvilke faktorer som spiller inn for at et anlegg skal levere i slike mengder? Hvis jeg tolker deg riktig er dette unntaket heller enn regelen?

Helt enig med DrSakke om LV. Jeg tok utgangspunkt i LV da de økonomiske forutsetningene eibo forteller om nok favoriserer et tiltak med lavere investeringskostnad enn VV og det var absolutt ikke en anbefaling.
Med tiden vil nok gode energieffektiviserende tiltak gjøre seg mer gjeldende når boligverdi skal settes og dermed gjøre det lettere å få bakt det inn i huslånet. Selv om besparelsene som blir utløst gjør privatøkonomien mer robust vil nok ikke mange banker heve huslånet kun med denne argumentasjonen.

Siste redigering: Monday, May 23, 2011 12:01:47 PM av BigD
Signatur
   #19
 1,015     Revetal     0
Det er heller regelen enn unntaket.

Har prøvd å skrive et fyldig svar her nå flere ganger men det forsvinner med automatisk oppdatering av sidene...

Henviser derfor heller til det som er lagt ut av flere eksempler på hvordan diverse kombinasjonsløsninger og investeringsnivåer på disse ser ut på nettsidene www.flexiheat.no og www.solvarming.no
Signatur
   #20
 114     Oslo     0
Synd! Ekstremt irriterende når tekst man har filt på forsvinner ut i interweben!!
Kjempeflott at noen klarer å levere varene innenfor solenergi. Har irritert meg over forhandlere som ikke vet nok om teknologien og overvurderer prestasjon. Feks har kunde blitt anbefalt å fordele fangerarealet på øst/vest sider av tak. Eller anslag på 550 kWh/m2 for platefanger på tak med 15 graders vinkel...
Har sett det har vært debatert tidligere ifht til en tysk test nevnt i FOKUS#9 på
aventa.no. Testbetingelsene har selvfølgelig mye å si ifht fanger-areal og hvordan dere har optimalisert oppsett av deres anlegg, men du og tråden du legger ved beskriver prestasjoner flere hundre kWh/m2år mer enn resultatene for vakumrør her. Ikke meningen å betvile dette. Virker jo som dere har god oppfølging av kunder. Er mer interessert i hvordan dere klarer å optimalisere såpass?
Hvordan trackes produksjonen i deres anlegg?
Signatur