15 634    29    1  

Isolering av varmelager/vanntank

 247     Trondheim     1
Hvis man skal lage seg en akkumulatortank/varmelager for solfangere, hva ville dere isolert med?

Hvordan er isolasjonsevnen til byggskum i forhold til feks. glava?

Ser at de "proffe" tankene er isolert med PUR, kan det sammenlignes med byggskum?


   #1
 282     0
sett tanken på et stativ opp fra gulvet og så isolerer du med så mye glava du kan på alle sider. gjerne 1 meter tykk rundt hele. da må tanken 1 meter opp fra gulvet.

så kasser du det hele inn med planker, sponplater e.l. , men skru frontveggen på med skruer eller noen beslag/kroker e.l, så du lett kan ta den av og komme til for service.

Smile
   #2
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ville selv isolert med vakuum.

Dvs en tank inne i tanken. Som en termos.
   #3
 5 500     0
Byggskum er PUR og isolerer ca. som glava.
Eg ville isolert med glava eller rockwool pga. enklere å få på og enklere å fjerne.
Ein firkanta tank kanskje med isopor.
   #4
 417     Troms     0
Hadde du tenkt å bygge en form for tank selv ? Eller kjøpe en ferdig ståltank e.l. ?
Går rundt å funderer litt på samme problemstilling selv, da kjelleren jeg ønsker plasere en akkumulatortank i ikke har "normale" adkomstmuligheter, så ideer rundt "plassbygd" tank er intr. å høre. materialvalg, og isolering.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 247     Trondheim     0
Takker for svar!  Smile

Ja, tanken ( Grin ) var å lage en plassbygd tank, da tilkomsten til fyrrommet er dårlig men med god plass inne på selve rommet. Har vært inne på både runde og firkanta tanker, men det er fordeler og ulemper med begge typer så jeg har ikke bestemt meg for noe foreløpig. Ideelt så ville jeg hatt en høy rund tank for å få best mulig siktning(?) i varmelageret. Tror ikke det blr aktuelt å løfte den noe særlig mye opp ifra gulvet da det største varmetapet vil være i toppen av tanken, men selvfølgelig bør det isoleres godt nederst også.
CSI
   #7
 584     Hordaland     0
Kommer an på formen. Skal den vere kvadratisk/firkantet er EPS betydelig bedre end glava. Har du rund (minker overflateareal relativ til volum) er bedste at bygge en kapsel utenom - og få et 2-komponent skumm som du fylller mellomrom med. Vacuum er selvsagt det optimale - men lite praktisk i virkelige verden...

   #8
 417     Troms     0
Vi har nok ganske like utfordringer :)
Jeg har ett areal på 1,5 x 3,5 meter på ett rom som jeg tenkte benytte. med 20 cm. isolasjon rundt får jeg en tank på ca. 3x1 meter, og med noe over 2 meter takhøyde får jeg greit 20 cm. isolasjon både over og under. Og egentlig er vel ikke varmetapet så skummelt, siden dette skjer inne i huset og dermed kommer til nytte uansett Smile holder en grei lunk i kjelleren. Men hva skal man bygge tanken av ? Jeg tenkte i utgangspunktet stendere med cc. 30 cm, 20 cm. tykk isolasjon, innenfor det: 12 mm. kryssfiner, og innerst støpe glassfiber kanskje ? Eller få kuttet til stålplater og sveise ? Alle rørføringer til og fra går opp og over kanten. Selve akkumulatortanken er selvfølgelig trykkløs, da den rett og slett bare er et godt isolert "badekar" som de forskjellige varmespiralene står oppi. Det er nå tanker jeg har gjort meg om ett sånt opplegg.
Signatur
   #9
 552     Stavanger     0
Jeg var inne og kikket på Sondred linken. Det som slo meg var at han ikke har konsentrert varmevekslerens tilførsel, altså varmt vann, i bunnen av tanken, samt uttaket i toppen. Ville ikke dette gitt bedre effekt ved uttak?

  (trådstarter)
   #10
 247     Trondheim     0
AIDaniel: Har vært igjennom en slik runde jeg også med tanke på konstruksjonen. Her er en annen link til en som har bygget en tank med glassfiber innvendig.

http://www.builditsolar.com/Projects/WaterHeating/UK1K/UK1K.htm

atsjo: Ser poenget ditt, men det er enkelte som mener at det kan være lurt å "toppvarme" tanken først før man varmer opp videre nedover. Slik at man får raskere varmt vann som har såpass temeratur at det faktisk er noe vits i det. Alternativet er å varme opp et mye større volum fra bunn av til en lavere temp som man kanskje ikke får brukt til noe... Jeg tror de lærde strides om dette temaet!  Smile, jeg vet ikke!  Grin