1 625    15    2  

Kabling til solceller

 76     0
Noen som vet hva som er vanlig praksis i forhold til å trekke kabel til solceller? Må det legges k-rør eller kanaler langs tak og vegg for beskyttelse? Går jo fort noen hundre volt likestrøm gjennom som helst ikke bør kortsluttes på noe tidspunkt..

HSt
   #1
 35 885     Lillestrøm kommune     0
Er det hytteanlegg med et panel eller er det et stor anlegg ?

Det er ofte mye strøm men lite spenning
  (trådstarter)
   #2
 76     0
Planlegger 5,4 kw på enebolig. 18x300w paneler som kan gi opp mot 600 volt peak spenning i serie. Da går det vel ca 9 A.

-rettelse: helt nøyaktig 9A...  
HSt
   #3
 35 885     Lillestrøm kommune     0
Kobles normalt så mange i serie ?

Det må vel beskyttes mer en 230V anlegg 
  (trådstarter)
   #4
 76     0
Jooo, tror det... Er absolutt ikke ekspert på feltet, men mener å ha sett grid-invertere som tar opp til 1000 volt dc inn. Til høyere spenning fra solcellene, til mindre tap i kabel til inverter ved sikringsskapet i kjelleren. Og bedre virkningsgrad i inverter.

Jeg tenker også at dette bør beskyttes noe utover å bare legge 6mm2 rett på veggen, men jeg søker og søker, og finner merkelig lite info om akkurat dette..
   #5
 3 210     Vestlandet     0
Dette vil jeg tro er beskrevet i NEK400. Det er i hvert fall kommet en del om solcelleinstallasjoner der.


  (trådstarter)
   #6
 76     1
Finnes det noen forumlesere som kan ha handlet seg en NEK og kunne slått det opp? Smile

Ellers ingen som har installert solceller på taket?


   #8
 43     Bergen     1
Om alle paneler seriekobles vil man bare få energien fra det dårligste panelet, det panelet som f.eks har mest skygge gange antall paneler. Så paneler med ulik vinkel mot sol, eller med ulik "shading" (skygge fra pipe, nabo, trer osv) bør ikke seriekobles.
   #9
 3 557     0
Fikk nylig et tilbud: Vil jeg koble mer enn tre paneler i serie, må jeg velge en annen inverter som tåler mer enn 150V inn. Med fire paneler kobles to og to i serie, og parallellkobles i en Y-kobling. Men de fire panelene har samme orientering, og ingen skygger.

I tillegg ville jeg ha to paneler med annen, og forskjellig, orientering, og selgeren fortalte at jeg da måtte ha en "optimizer" mellom de to. Jeg venter fortsatt på svar om hva denne optimizeren gjør og hva den koster, og mistenker sterkt at den koster så mye at jeg kutter den, og det ene panelet, ut.

Hjertesukk:
Jeg sitter og venter på tre ulike firmaer som på nettet ser ut som de er store med en omfattende aktivitet. Men med to og tre ukers svartid på epost i ferietiden (tildels med tilbakemeldinger av typen "Hvis det haster veldig, kan du ringe meg på telefon xxx"), da begynner jeg å mistenke at det "solide, etablerte firmaet" holder til i kjelleren til innehaveren. Når innehaveren drar på ferie, er også den eneste andre ansatte - sekretæren - borte, fordi de to er gift... Eller noe sånt. Det gir liksom ikke følelsen av å drive business med et firma!
   #10
 43     Bergen     0
Hvilke produkter er det du tenker er mest aktuelt da?
Denne "optimizer'en" og det ekstra penelet kan nok gjøre at installasjonen ikke blir helt rett frem...
Når du har to og to i serie så dobler du spenningen. Om du har ett oddetall med paneler, så vil det siste panelet bli litt på siden av hele greien...
Så kanskje du får svar raskere om du legger til eller trekker fra ett panel slik at det blir partall Grin