8,300
9
0
Kombinere solfanger og varmepumpe
114
0
Vurderer forskjellige løsnninger for oppvarming og lurer på følgende:
Hvis man i tillegg til en luft/vannvarmepumpe ønsker å kunne "bygge ut" til å benytte seg av en solfanger til tappevannsoppvarming, bør man bruke en solfangertank, en akkumulatortank eller to separate beredere (tappevann, gulvvarme)? Noen som har et "koblingsskjema" for et slikt system, eller erfaringer (gode eller dårlige)?
Hvis man i tillegg til en luft/vannvarmepumpe ønsker å kunne "bygge ut" til å benytte seg av en solfanger til tappevannsoppvarming, bør man bruke en solfangertank, en akkumulatortank eller to separate beredere (tappevann, gulvvarme)? Noen som har et "koblingsskjema" for et slikt system, eller erfaringer (gode eller dårlige)?
Har planlagt å utsette varmepumpen en stund, men lurer på litt av det samme som deg. Slik jeg forstår det er varmespiralen på solfangeren montert lavt i tanken. Om jeg ikke har forstått systemet helt feil vil den også avgi betydelig mer varme enn det en varmepumpe helst vil jobbe mot.
Jeg har sett for meg at varmepumpen bør ha sitt eget varmelager å jobbe mot. Trenger jo ikke å være store greiene, men la oss si den har i oppgave å holde 150 liter på ca 40 grader (aner ikke om det er høyt eller lavt...). Så kan det stå en ventil som slipper vann over i skikttanken når temperaturen i bunnskiktet går under 40 grader.
For meg som legmann høres det da ut som varmepumpen får hvile når solfangerene faktisk har sol, og varmepumpen jobber mot en grei temperatur for beste ytelse. Jeg kan selvsagt ta totalt feil...
Har 2 tanker, og har koblet slik at varmepumpa forvarmer forbruksvannet i en spiral i akkumulatortanken mens solvarmen kun er koblet til tanken for forbruksvann. På denne måten er jeg sikret forvarmning av forbruksvann hele året samtidig som solvarmen varmer opp forbruksvannet videre de dagene det er sol. Er det ikke sol, sørger en elkoble for å holde temperaturen rundt 55C. Siden solvarmen kan jobbe på mye høyere temperaturer har jeg funnet ut at denne løsningen fungerer bra.
Med denne løsningen gir ikke solvarmen noe bidrag til oppvarmingen i huset, men min erfaring er at vinterstid skinner sola såpass lite at man trenger all solvarmen til forbruksvannet.
Det som ikke er helt ideelt med denne løsningen er at varmepumpa forvarmer 100% av tiden. Jeg burde laget en bypass slik at jeg i lange godværsperioder sommerstid kan ha mulighet for å sende det kalde vannet rett inn i varmtvannsberederen uten forvarming.
Er det noe plass for dobbeltmantlet bereder i et slikt system?
ALTSÅ, mange spm, men veldig takknemlig for svarene hittils.
Å kombinere varmepumper med solfanger er ikke noen stor utfordring, det viktigste komponentet er effektiv akkumulator som gir solkollektoren anledning til å avgi energi så fort sola beveger seg høyt nok på horisonten.
Vi har levert flere anlegg og leverer nesten hver uke anlegg med akkumulator som lar varmepumpen levere ALT varmtvannet helt alene, og når det er tilstrekkelig sol så overtar solfangeren ALL varmtvannsproduksjon helt alene.
Skinner ikke sola fullt så sterkt så avgir solfangeren varme til oppvarming av boligen, og varmepumpen hviler.
På samme akkumulator kan en også koble inn vannkjølt pelletsovn / peisinnsats med opptil 15kW ytelse. Vedlagt er ett flytskjema som viser hvordan vi løser dette.
Tappevannet leveres legionellafritt via. syrefast tappespiral og varmepumpen arbeider med vanlig sirkulasjonsvann, for solfanger er det integrert varmeveksler for opptil ca. 20m2 solfanger.
Volumet på akkumulator avhenger av hvor stor solfanger en ønsker å montere, men passende volumer er fra ca. 300 liter og oppover, vi benytter mye en løsning på 830 liter. Det ligger noen bilder av denne på en annen tråd.
Dobbelmantlet bereder har jeg testet mot 4m2 vakumfanger, denne kommer opp på ca. 75C om sommeren, men varmeveksling i slike beredere er noe langsom.
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).
Varmepumpen tar - ALT - varmtvannet helt alene, tappevannstemperatur mellom 53-63C beroende på hvilken modell VP, siden det ikke lagres varmtvann (det varmes under tapping) så er det ikke noen fare for legionella. Varmepumpen varmer da toppen (ca. 400 liter) opp til makstemperatur, og under dette sjiktet står da vannet som sirkulerer mot varmeanlegg.
Siden ingen jeg til nå har spurt dusjer i over ca. 40C så er det altså i hovedsak på kjøkkenet at mer temperatur er nødvendig. Da anbefaler vi heller å montere en 5-20 liter bereder i kjøkkenbenk så har en varmtvann med en gang en tapper.
Snuble:
Jo det er en tank med termiske sjikt, kjennetegnet av stor diameter med svært lave vannhastigeter slik at vannet legger seg "rett". Forholdet sol/varmepumpe reguleres automatisk uten avanserte løsninger. Det enkle er ofte det beste...
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).
Har ikke liggende "å slenge" en løsning med gatevarme, men denne ville jeg koblet inn på den blå returledningen rett under 111/TRL på vei ut til varmepumpen, da får en virkelig senket returtemp.
Nummer (hovedkomponenter) er å forstå som følger:
1. Varmepumpe (vann/vann eller luft/vann)
53. Vedovn / pelletsovn med vannkappe
HUP Sirkulasjonspumpe radiator / gulvvarme bad
FP1 Shuntgruppe / sirkluasjonspumpe gulvvarme
BUP Sirkulasjonspumpe, varmtvannsprioritering
ZUP Sirkulasjonspumpe, varmepumpe
Sola Ja, det sier vel seg selv
De øvrige komponentene er nødvendig utstyr.
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).