18 710    19    1  

Metode for å beregne solas posisjon på himmelen:-)

 134     Sørlandet     0
Her er en metode for å beregne solas posisjon på himmelen, gjennom dagen, gjennom året.
Du trenger:
-programmet geogebra (gratis og kan lastes ned her: http://www.geogebra.no/)
-vinkelmåler
-kompass
-vater

Sjekk filene jeg har lagt ved.
geogebra-fila viser solhøyden som funksjon av timevinkel. (Dessverre støttes ikke ggb-filer, så jeg har ikke klart å laste opp fila her på forumet - vaktmester er informert, men siden jeg ikke har hørt fra han enda, regner jeg med at det ikke funker...Men siden jeg allerde har bruk tid på denne teksten, legger jeg den i hvertfall ut, og de som ønsker kan få fila på epost (send meg da en melding). Funksjonen er hentet herfra: http://web.gfi.uib.no/informasjon/faq.html#suntab01%5b. Jeg har lagt inn klokkeslett for tidssone i Norge (de loddrette stipla linjene). Men funksjonen tar ikke høyde for sommertid, så da må man legge til en time. For å få korrekt plassering av sola i forhold til klokkeslettet (tidssone i Norge), må man finne stedets lengdegrad og stille inn "lengde" til riktig verdi (evt skriv lengde=… …i «skriv inn» feltet nederst). Man må også finne breddegraden (variabel i funksjonsuttrykket) for stedet og stille inn "bredde". Lengde og bredde grader finnes her: http://kart.statkart.no/adaptive2/default.aspx?gui=1&lang=2
eller på yr.no. Deklinasjon er en variabel som variere i løpet av året. Se excelfila tabell med deklinasjon og still "deklinasjon" riktig i geogebra funksjonen. Deklinasjonene i tabellen er oppgitt med grader og minutter. Ved å del minuttene på 60, får man deklinasjonen i desimalgrader.


Still inn punktet "sol" på klokkeslettet du er interessert i. Koordinatene (x,y) til "sol" (se i lista til venstre i geogbra) gir x= grader øst eller vest for sør. y = solhøyde over horisont. Bruk vinkel, kompass, vater og du kan bestemme hvor sola vil stå på himmelen på stedet du befinner deg:-)

Slik jeg forstår, tar funksjonen ikke høyde for at jorda går i en ellipsebane rundt sola. For interesse, søk opp "analemma" (veldig interessant lesing synes jeg:). Uansett tror jeg det ikke betyr særlig å neglisjere denne siden de største variasjonene er ca +/- 3-4 grader.

Metoden neglisjerer også at timevinkel ikke måles fra et punkt på jordoverflaten, men sentrum av jorda. Men siden jordas radius er forsvinnende liten i forhold til avstanden til sola, skal denne "feilen" ikke bety noe i praksis.

Jeg har heller ikke beregnet hvilke betydning det vil si om man befinner seg langt over havoverflaten...jeg tror det i praksis kun vil ha betydning for solas posisjon ved soloppgang/nedgang. Befinner man seg høyt over havet, og samtidig har fri (hav)horisont vil sola stå opp lengre øst og på et tidligere tidspunkt enn hva funksjonen viser

Jeg planlegger å installere solfangere hjemme. Med skal jeg beregne hvor mye solinnstråling solfangeren får, på forskjellige steder: på taket, ved hagemur etc ;-)

Eller kanskje man lurer på om den planlagt garasjen vil lage skygge for uteplassen i midten av juni kl 7 på kvelden...
Med forbehold om feil et eller annet sted (jeg sammenliknet tider for soloppgang/nedgang ved midtsommer i Oslo. Modellen ga ca 15minutter kortere dag enn tall fra instituttet for astrofysikk ved uio..)
Lykke til!
Signatur

   #1
 5 411     Langhus     0
Vil tro det er enklere å legge inn eksakt posisjon i Sketchup, og lage enkle visninger av nabohus m.m og bruke solsimuleringen der.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 134     Sørlandet     0
Det programmet kejnte jeg ikke til! Lastet nettop ned. Skal ta en titt på det. Mye bra gratis-programmer!
Signatur
   #3
 22 902     Akershus     0
Sketchup er såpass bra at arkitekter bruker det - nettopp til en Sketchup Wink I mitt eksempel sender de fila til en "datanerd" som pusser på den med diverse rendering. Dette blir i enkelte tilfeller fremlagt som ideskisser. En kommer fort igang, men det kreves mye for å bli virkelig god.

Inkscape er også et artig program, minner om Powerpoint, men med andre egenskaper.
Signatur
   #4
 1 231     Bergen     0
Jeg brukte google earth til å simulere vinter og sommersol for huskjøpet vårt. Anbefales for huskjøp, da ser du hvilke fjell som er i veien.
  (trådstarter)
   #6
 134     Sørlandet     0
Utrolig! Jeg har lett SÅ lenge etter en slik en - og du finner den med en gang!
Det var derfor jeg tok meg jobben å lage mine egen!
Men takk for den;-)
Signatur

   #8
 389     Nesodden     0
Har man en "smarttelefon" med gps og gyro/kompass, finnes det masse apper for dette på market. De viser hvor solen er der du står, simulert for hele året. Også med Augmented Reality.
   #9
 5 411     Langhus     0
Fordelen med Sketchup er jo at hvis du tegner ditt eget hus rimelig nøyaktig og omverdnen noe mindre næyaktig så kan du se om du får ettermiddagsol på terassen eller om nabohuset vil gi skygge (Ikke så nyttig for de som allerede har flyttet inn, men fint verktøy under tegningsfasen.)
Signatur
   #10
 5 188     Østlandet     0
Hvorfor bruke tid på slikt? Er det ikke greiere å kjøpe hus på tomt som har sol hele dagen?
Signatur