407    4    0  

Micro-invertere på solselleanlegg

 7     0
Er det noen som bruker micro-invertere på solselleanlegg her i norge?
Hva er fordeler og bakdeler med det?
Hvor mange bruker monopanneler? 
Hvor mye bedre er disse ved produksjon i lite sol?
Må panelene ha direkte sol eller bare dagslys?

HSt
   #1
 25 326     Lillestrøm kommune     0
Tror Wee.no har noe slikt, men vet ikke noe om det. Det er viktige spørsmål du stiller. Følger gjerne tråden din videre.
   #2
 2 031     Trondheim     0
Ja, mener å huske at de anlegg bl.a KIWI har fått bygget på sine butikker er med microinvertere.
https://kiwi.no/Tema/samfunnsansvar/Miljo-og-barekraft/i-dag-apnet-kiwis-nye-miljobutikk-i-trondheim/
Fordel er at det er rett på nett, uten en diger inverter. Raskere montering. Tynnere kabler.
Bakdelen er om det er stor anlegg, at mange små koster mer enn en stor inverter. Samme med pålitelighet, om de har samme mean time til fail de små og de store, så vil det statistisk være så at du får en feil eller flere. Fordelen dog er at anlegget bare har tapt en viss del av kapasiteten.
Panelene lager strøm i dagslys (Indirekte stråling), men det er når det er direkte sol på hele panelet at der virkelig lager strøm.

Signatur
   #3
 2 667     Vestlandet     0
Den store fordelen med microinvertere, så vidt jeg kan forstå, er at man får individuell styring på hvert panel, slik at man får mest mulig elektrisk energi ut av hvert panel. Hvis alle panelene har lik solinnstråling (lik orientering mot sola og ingen skygging, og alle panelene har samme specs), er det ikke noen ekstra gevinst å få med microinverter på ytelsessiden.

En annen forel er at en ikke er avhengig av inverterens størrelse (feks 10kW). En kan bygge et anlegg på 250W eller 1, 2, 3, kW, fordi inverterne er så små. Er det ikke det man kaller modulært på fint? Men, en får kjøpt små vanlige invertere på 1kW eller så også, så jeg vet ikke om det er så godt argument.

En bakdel er at det er vanskeligere å bytte inverteren den dagen den tar kvelden. I hvert fall hvis panelene er oppe på et høyt tak. Invertere har kortere levetid enn selve panelene.


HSt
   #4
 25 326     Lillestrøm kommune     0
De store leverandørene av solceller sa at dette å ha en inverter for hver flate med samme solforhold er løsningen. Så skal en ha solpanel på hus med ark som kaster skygge mot vest så må en ha minimum 2 invertere, det er visst ikke flere innganger som på noen DC ladere til gamle solcellepanel og batteribank. (Inverter løsning gjør også lagring uaktuelt, økonomisk er det bedre med inverter og levere overskudd på nettet).