#11
 1,015     Revetal     0
dette er jo ingen ny oppfinnelse, og jeg tror ikke det er noen vits å prøve å bruke tid på å finne opp hjulet, kruttet og alt mulig på nytt når resten av verden allerede ligger milevis foran oss og har prøvd ut alt mulig.

Hadde dette vært en enkel og funksjonell mulighet så ville det sikkert allerede blitt gjort tror jeg...
Signatur

  (trådstarter)
   #12
 38     Aust-Agder     0
Hei Bettum
jeg foreslår at du legger frem dokumentasjon for de solfangerne som du bruker og dokumenterer hvor det fremgår at dine solfangere har så mye tykkere materialvalg, herunder bruk av kobber i manifold og heat pipe som du påstår.

Jeg tror nemlig ikke noe på at du, på magisk vis, er den eneste i verden som har funnet frem til de beste solfangerne i verden, og at alt annet er billig skvip, før du kan dokumentere dette  ;D

Jeg har derimot ingen grunn til å tro at du ikke er flink med solfangere, det er du sikkert. Men dyr, det er du.
   #13
 3,997     Oppland     0
Det finnes et ordtak:
Du får det du betaler for..

I de fleste tilfeller viser det seg å stemme ;)

Og selvsagt er det billigere å kjøpe komponenter i utlandet hvor de har større volumsalg, laver utgifter til leie og lønnskostnsder.
Men service når noe går galt eller hjelp til å sette opp et optimalt annlegg for norske forhold får du nok ikke.
Må se på totalen her!
Hvis du ender på å handle hos Bettum vanker det rabatter på hele annlegg.

Jeg skulle egentlig handle komponenter fra utlande og sette opp selv, men er nå veldig glag for at jeg ikke gjorde dette, og heller handlet her i landet, joda du rettet riktig, hos bettum solvarme.
(for ordens skyld, jeg har intet forretnings kontakter med bettum, eller tjener noe på å anbefale han, jeg er bare en fornøyd kunde!)
   #14
 1,015     Revetal     0
Det er ikke så vanskelig å se forskjellene på dette blant ulike modeller, og jeg har lagt ut flere grundige beskrivelser av hvordan våre solfangere er bygget opp her: http://www.solvarming.no/Produkter/page15/page15.html

Angående materialvalgene jeg nevnte så er f.eks manifold i en Fleksiheat solfanger 38mm kobberrør i 2mm tykkelse. Den du snakker om bruker et 32mm rør i 1mm tykkelse. Heatpipen er i hovedrøret samme dimensjon; 8mm, men 0,6mm tykk vs 0,5mm. Heatpipehode der varmeoverføringen skjer er 24mm i diameter vs 14mm. mao ca dobbel varmevekslingsevne.

Det er disse bestanddelene som skal tåle kraftige termiske påkjenninger over lng tid, både varme og kulde. Vi har ufrivillig fått testet våre i frost. De har tålt å være bunnfrosset i lengre tid, og det er IKKE normalt at en solfanger tåler :)

Det som derimot Wankang-solfangerne har veldig solid er glassrørene på 2,2mm. Dette er de blant få som tilbyr. Standard er 1,6mm, våre er 1,8mm. Dette er tilpasset de ekstremt kraftige haglbygene som kan forekomme i mellom-europa.

Jeg har ikke gjort noenting på magisk vis, jeg har bare sammenlignet hundrevis av produkter og produsenter grundig og var heldig å kunne velge på øverste hylle når jeg begynte. Fabrikken er blant verdens største produsenter og selges som mye annet under mange merkenavn, deriblant Flexiheat her i Norge. Røper selvsagt ikke her, eller for noen hvilket fabrikat som ligger bak, men vi har uansett gjordt noen tilpasninger på våre i tillegg.

Jeg er kanskje dyr, men likevel blant de desidert billigste i Norge, og det er her jeg konkurrerer, ikke med resten av Europa. De som ønsker å handle utenlands er velkomne til det, men vi må levere etter norske kjøpslover og det det innebærer. I tillegg får kundene "rabatt" tilbake fra Enova når de handler her.

Vårt største problem i Norge er volum og store fraktkostnader. Dette blir kun bedre når flere handler.

Venter fortsatt på å se bevis for at vi er 3 ganger så dyre da, og er rimelig sikker på at dette ikke er tilfelle Wink
Signatur
HSt
   #15
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Takk for greie orienteringer Bettum, vi ser i allefall at vi kan få tilført oss mye kunnskap med kontakt med deg. Jeg vil nok tro at mange brukere har nytte av dette og vi må huske på at med norske forhold så er det ingen ulempe at leverandøren har vært ute for snø, is og streng kulde tidligere.
   #16
 1,015     Revetal     0
Med solvarmeanlegg spredd rundt i hele Norge med alt som finnes av forskjellige klima og utfordringer så har vi fått nok av egne tester på at både solfangerne tåler det alt av vær og vind (hvertfall det som har vært de siste to årene), men først og fremst gir langt mer varmetilskudd enn hva jeg selv i utgangpunktet hadde trodd.

"Norske forhold" er vel derimot ikke så anderledes enn de er i resten av mange kalde og værutsatte strøk i verden. Det som gjør oss mest anderledes er at vi har i utgangspunktet svært lite installerte sentralvarmesystemer i boligene, og ennå mindre kunnskap om dette. Spesielt lite når det gjelder å kombinere ulike varmekilder på en optimal måte. Solenergi er det rikelig med, men svært enkelt å gå glipp av om ikke flest mulige faktorer som spiller inn på utbyttet utføres best mulig. Det utgjør også forskjellen på om solvarme blir for "moro skyld" eller svært lønnsomt.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 38     Aust-Agder     0
hei
Jeg legger ved tilbudet jeg har fått fra den tyske leverandøren av solfangere.
Tilbudet er en pakkepris omfatter 6 solfangere med 30 vacuumsolfangere heatpipe pr stk, totalt 29.34 kvm solfangere.
pakkeprisen inkluderer deltasol kontroll, sirkulasjonspumpe, ekspansjonskar, etc. se link:

http://shop.sonnenwaerme-direkt.de/sunpower-solarset-2934

i tillegg er det tatt med fleksibelt stålrør DN20 og koblinger.

Det er ikke med tank eller varmeveksler. Jeg har ikke foreløpig bestemt meg for hvordan anlegget skal kobles opp mot basseng og varmepumpe.

I prisen må fratrekkes tysk mva (19%) og legges til norsk mva (25%). Jeg har fått pris på transport EUR790 (dvs. 6000 kr).

totalpris er i ca 48.000 kroner ferdig levert.

er det noen norske leverandører som kan matche dette?

   #18
 5,415     Langhus     0
Tja, jeg betalte ganske nøyaktig 50.000 for 100 rør og ellers ganske tilvarende oppsett fra Bettum.

Ser ikke helt at det prisen du har fått er 1/3...

Noe rimeligere, for en noe rimeligere konstruksjon Smile
Signatur
   #19
 3,997     Oppland     0
jeg måtte ut med 42.000 for 70rør, inkludert alle koblinger, rør, koblinger, ekspasnjonstank, sirkulasjonspumpe, avansert styring med flowsensor for eksakt energimåling, frostvæske.

Da kommer tank utenom.

Hadde jeg valgt rimeligere styring hadde det blitt under 40.000.

Så 3gangen er det ikke, ikke 2 gangen heller for den saks skyld.
   #20
 65     UHDBY     0
50.000 for komplett anlegg med 100 rør gir en pris på 500 kroner pr. rør.
48.000 for komplett anlegg med 180 rør gir en pris på 267 kroner pr. rør.

Nå er ikke dette helt sammenlignbart fordi andre ting enn rør ikke varierer proporsjonalt med størrelsen på anlegget. La oss si at besparelsen er på 40%.

Service, garanti og oppfølging?
Bryderifaktor med utenlandsk leverandør?

Legg til 20% igjen?

Uansett blir det noe billigere.

Et norskt lønns- og kostnadsnivå gjør at det meste er dyrere i Norge enn i andre land. Hvor liten må differansen være for at man helhjertet skal støtte opp om norske arbeidsplasser?
For egen del tåler jeg ikke så veldig mange prosenter før AS Norge taper. Jeg gjør det som er best for meg selv først og fremst.