261    8    0  

Nybegynner spørsmål om solcelleanlegg

 4     0
Hei

Jeg har lav kunnskap og spør sikkert dumme spm 😅,  men prøver å tillegne meg mer kunnskap om dette og synes det er interessant

Jeg skal overta en hytte på 60 kvm som er tilknyttet strømnettet. Jeg går med tanker om å sette opp et solcelleanlegg og koble meg vekk fra nettet helt og isteden få strøm fra solceller. Hytten vi bli brukt mye, men oppvarming er utelukkende fra ved og gass. komfyren er på gass.

Det som vil bruke strøm er kombiskap, avtrekksvifte, vannpumpe, liten tv/dvd spiller, vaskemaskin og noe belysning, mobillading etc. Kombiskap og tv er energigjerrige. Toalett er sånn hyttetoalett. Ingen varmtvannstank, men annen enkel dusjløsning.

Har sett på noen "kraftpakker" fra hyttetorget. F.eks. denne https://www.hyttetorget.no/kraftpakke-230v-5000w-lithium?parent=11406

Så noen spm. 

Vil denne pakken kunne klare å dekke behovet for strøm tror dere?

Er det mulig/hensiktsmessig å koble det inn på det eksisterende sikringsskapet og bare ha alt av ledningsnettet som allerede er lagt i hytten? Det ville jo vært en grei og besparende løsning..
Er det egne sikringsskap for et 230v solcelleanlegg eller kan det gamle brukes? 

Vil kanskje være gunstig å supplere med aggregat ved dårlig "ladevær". 

Og kan batterier, inverter (og eventuelt aggregat)bygges inn i et lite minihus ved solcellene før det føres inn til hytten? Tenker da på kuldegrader og avstander og sånn. 

Hadde satt pris på tilbakemeldinger angående mine spørsmål fra folk her som har mye kunnskap om emnet.


   #1
 1 835     klippdalen     0
Vil kanskje være gunstig å supplere med aggregat ved dårlig "ladevær".


om du skal koble deg av nettet og utelukkende gå for solceller på hytta ()nå aner vi ikke hvor hytta di ligger og solforhold etc), men du må nok forvente at du MÅ ha aggregat. og at dette kommer til å måtte gå så og si "hele" tida om vinteren

HSt
   #2
 35 436     Lillestrøm kommune     0
Du vil fort få konflikt med naboer ved støy fra aggregat drift så det blir dyrt å støyisolere

Skal dette være kun sommerhytte ? Hvis nei så glem prosjektet
   #4
 3 210     Vestlandet     0
Når hytta allerede er tilkobla strømnettet er det mer lønnsomt å fortsette med det. Evt kan du jo legge på solcellepaneler, og selge strøm til nettet når du har overskudd. I praksis alle dager du ikke er på hytta, i solsesongen (mars til oktober ca). 
Siste redigering: 7. februar 2023 14:55:16 av Tovas
   #5
 3 535     0
Når hytta allerede er tilkobla strømnettet er det mer lønnsomt å fortsette med det.

Hvis du på ei hytte kutter nett-tilknytningen, sparer du kapasitetsleddet, "fastavgiften", tolv måneder i året. Hvor mye det utgjør kan varierer mellom nettselskaper, men det er vel rimelig å anta 2-3000 kr i året. Kanskje mer.

TS antyder at behovet for strøm er ganske lite: Ingen oppvarming, ikke varmtvann, ikke matlaging. Siden hytta har strøm, burde TS kunne antyde årsforbruk fra måleravlesingen. Antagelig utgjør fastprisen på nettleia et merkbart påslag pr. kWt.

Jeg beholdt fasttelefon lenge, fordi jeg har et ønske om alternative løsninger hvis den ene skulle svikte. En dag delte jeg fastavgiften på antall samtaler jeg hadde på fasttelefonen, og innså totalprisen per samtale. SÅ mye var jeg ikke villig til å betale bare for å kunne ringe om mobilnettet var nede. Jeg sa opp fasttelefonen. Moral: Ta med fastavgiften i regnestykket.

Nå kostet det meg ingen store investeringer å droppe fasttelefon. Jeg ser at TS vurderer en ganske solid investering. Den vil absolutt ikke lønner seg etter rene økonomiske vurderinger, selv ikke med strømprisene denne vinteren.

Jeg har selv investert langt mer beskjedent i begrenset solstrøm. Heller ikke min investering "lønner seg", men jeg har to vesentlige gevinster: 1) Som et rent lavvolt-anlegg behøver jeg aldri tilkalle elektriker for å legge opp en ny kontakt eller et nytt lyspunkt. 2) Periodevis har vi opplevd strømbrudd her, og jeg stoler ikke på at lysnettet blir mer stabilt i framtida. Jeg vil ha lys uansett svikt i lysnettet. Derfor gjorde jeg en "ulønnsom investering".

Hvis TS investerer såpass mye som han har foreslått, bør det være ut fra lignende prioriteringer. Særlig om lysnettet på hytta er lite stabilt kan jeg forstå ønsket om å være uavhengig, og alltid ha tilgang på strøm. Det kan man være villig til å betale for.
HSt
   #6
 35 436     Lillestrøm kommune     0
Investeringskostnad blir fort stor så tror kWh regnskapet blir enda styggere enn med kabel

Det er lite lading å få i vintermånedene så både panel og batteri må være stort
   #7
 3 210     Vestlandet     0
Han sparer fastledd(ene), men går samtidig glipp av inntekten fra salg av strøm. Samtidig som han må bruke penger på batteri og dyrere hybrid inverter.

Ved å velge nettilknytta anlegg sparer han lett inn de 2000-isj kronene. Med et 3-4kWp anlegg.

   #8
 139     0
Har også vurdert dette, men bruker kun strøm til stekeovn + lys og bittelitt oppvarming på barnas soverom. Har kun sparepærer med autotenning.

Fikk strømregning på 300,- for januar,

Så har slått fra meg solcelleinstallasjon.