#21
 25,138     Akershus     0
Bare en tanke:
hva om en lager drainback med membran i "tilbaketanken"? En har fortsatt et ikke-trykksatt system, men vannet er ikke eksponert for luft.
Signatur

   #22
 1,596     0
Ja, det er bare å sette i gang - foreløpig er det ingen som tilbyr denne typen løsning... Wink
   #23
 176     Bjørkelangen     0
Jeg har Kratki sin Zuzia 14KW med vannkappe, Kratki's isolasjon rundt vannkappen og isolerglasset. Jeg har ikke gjort noen vitenskaplige målinger på avgitt varme til hhv vannet og rommet den star i, men jeg har en misstanke at det er betydelig mer til rommet enn hva Krakti oppgir. Dessverre.
Jeg har ovnen i stua med åpen løsning mot kjøkkenet, ca 50kvm areal på rommet, TEK97 hus med 20cm vegger, dobbel isolerglass vinduer og Flexit SL4. Selv ikke vinterstid klarer jeg å fyre opp min Dalatank 950L til 60 grader før jeg må lufte med vinduene.
Signatur
   #24
 10,486     Akershus     0
Vurdert dobbelt glass på kratkien?
Signatur
   #25
 646     Ølen     0
Var en tur bortom bettum i sommer og da snakka vi litt om kratki ovnene og regelverket.
Han hadde begynt å montere igjen da det visstnok fantes et smutthull. Noe og at ovnene i all hovedsak varmer akkumulator og ikke rommet, og da unngitt man kravene.
Husker ikke eksakt, men han fikk iallefall fortsatt godkjent montering av disse ovnene sa han.

Så det er kanskje fortsatt en mulighet for å benytte kratki.

Problemet er jo at mr Bettum ikke er så enkel å få tak i for å spørre Tongue
   #26
 10,486     Akershus     2
Det er mye rart i de reglene der.

Først og fremst, så er det europeiske normer, som Norge er forpliktet å følge gjennom EØS-medlemskapet. Jeg husker ikke nummeret, men det er EN<ettellerannet>, og der er Kratki-ovnene godkjent og alt i orden.

Dessverre / heldigvis er det sånn at land kan søke unntak fra EØS-normene. Norge har fått unntak fra denne EN.... , og opprettet NS3058/59. Jeg har ikke helt detaljene der, men det er pga. "typisk norske fyringsvaner", der nordmenn syns det er så stas å fylle ovnen med ved, gjerne litt fuktig, strupe trekken, og så la det ligge og ulme. Dette skaper behov for prosedyrer for testing også med lav trekk, noe som ikke er med i EN.....-testen. Der testes utslippene kun ved full trekk.

Derfor har man igjen kommet opp med unntak for "magasinerende ovner", da dette er ovner man normalt ikke fyrer etter "typisk norske fyringsvaner", og man derfor ikke har noe behov for å teste dem utover EN...... .

Så hva er da problemet? Kratikovnene jobber mot en akkumulator, og er derved magasinerende. Jeg har prøvd å forespørre meg litt rundt om dette, men det er mye "dette er så nytt i Norge, så ingen vet" , "bla bla står i reglene, må være sintef-godkjent" ... Det er ingen som vil ta tak i det av de jeg har vært borti. Noen sa at unntaket kun gjelder når selve ildstedet i seg selv er magasinerende, altså ikke ved "eksternt magasin".

Uansett, så er man her langt over i paragrafrytteri, og etter hvert fjernt fra poenget med NS3058/9 om å teste ovner etter "typisk norsk fyringsmønster".

Alt dette tullballet gir jo faktisk mening, inntil man begynner å skille på intern og ekstern akkumulering. Det spiller jo ingen rolle for fyringsmønsteret om man har akkumuleringen i ildstedet eller utenfor.

Så kan man selvsagt spekulere i om det er Dovre og Jøtul som har fått i stand hele denne NS3058/9, og at man ved å gi unntak for akkumulerende ovner, greide å få innpass hos byråkratene i EU/EØS, og så senere har strupet inn litt ekstra, uten at noen har "merket det".
Det koster ca. 100.000,- å få testet én modell, noe som gjør det helt uaktuelt for produsenter uten et visst fotfeste i det norske markedet. Derved er det jo ingen tvil om at denne forskriften svekker tanken om et felles marked i EØS.



Det er en del uklart oppi dette. Ser vi f.eks. på denne:
http://www.dsb.no/en/Rettskilder/Regelverk/Oppslagsverket/3906/3907/7798/8001/8005/
(som jeg ikke finner noen dato på), så står det:

"Det er unntak fra utslippskravet for ildstedstyper som antas å forurense lite. Dette gjelder bl.a. åpne ildsteder, ildsteder for magasinfyring og ovner for matlaging:
Åpne ildsteder
Åpne ildsteder ansees å ha kort brukstid. De bidrar således lite til forurensningen.
Ildsteder for magasinfyring
Ildsteder med magasinerende effekt antas på grunn av utførelse og fyringsmåte å forurense lite. Det omfatter kakkelovner og klebersteinsovner."

Her står det jo at "ildsted med magasinerende effekt ..." og så har de lagt på "det omfatter kakkelovner og klebersteinsovner". En kratki som jobber mot vanntank er jo åpenbart ildsted med magasinerende effekt. Eller er det? Selve ildstedet er jo ikke magasinerende, men det kan heller ikke brukes uten eksternt magasin. Samtidig er det også gitt en grunn, det "antas p ågrunn av utførelse og fyringsmåte å forurense lite". Her er det så åpent for definisjoner, at det kommer helt an på hvem man kommer borti. En feier med en viss yrkesstolthet bør ikke ha noe problem med å godkjenne det, mens en som bare leser firkantede bøker og helst vil være vrang, han sier antakelig bare nei.

HER ligger utslippskravene til vedovner. Der kan man lese: "Kravet omfatter vedfyrte ildsteder for romoppvarming" . Javel. Hvis man installerer en kratki med ca. 70% effekt til vann, er det da et ildsted for romoppvarming? Det varmer jo opp rommet også, men i hovedsak er det et ildsted for VANNoppvarming. Her er det også mulig å definere ganske vidt.

Videre står det at det gjelder:
"• Ildsteder for romoppvarming med eller uten vannkappe • Lukkede peisinnsatser • Vedkomfyrer for matlaging med eller uten vannkappe "

Javel, så er da altså et "ildsted for romoppvarming med eller uten vannkappe" inkludert i kravet om testing ihht NS3058/9. Men, med 70% effekt til vann, er da peisen et "ildsted for romoppvarming"? Jeg vil påstå det er et ildsted for vannoppvarming, som dessverre også avgir noe varme til rommet det står i.

En helt annen ting, er at CE-merkingen ER en godkjent SIKKERHETSgodkjenning. Altså vil, en kratki-peis som er installert ihht monteringsanvisningen være godkjent SIKKERHETSmessig. Det er KUN dette partikkel-idiotiet på redusert trekk som kommer i veien. For all del, begrensning av partikkelutslipp er en fin ting, men ikke når man, som her, finner på grunner for å stoppe ovner/peiser med regelrytteri.

Det er litt vanskelig å konkludere med verken det ene eller andre.

Signatur
   #27
 1,596     0
Snakker vi gode nyheter mtp Kratki her nå?

Spretter lett sparegrisen for å få inn en Kratki!!