200    3    1  

Overvåking av lading og batteri tilkoblet solcellepanel på hytta

 69     0
Hei!

Jeg skal montere et solcellepanel på hytta, og kommer til å ha et 4g-modem tilknytta.  Noen idé hvordan jeg kan overvåke spenning/lading/panel når jeg ikke er på hytta?  

Kan vurdere smarthusdings a la Futurehome (eller noe annet) hvis det trengs.

Har dette stasjet:

- batteri: https://www.sparelys.no/lithium-batteri-lifepo4-12v-200ah-bt-heat-pro-iii-3588 
- laderegulator: https://www.sparelys.no/ep-solar-tracer-mppt-4210an-laderegulator-40a
- modem (tilkobla 12V): https://www.komplett.no/product/1131934/datautstyr/nettverk/mobilt-bredbaand/tp-link-archer-mr600-4g-router


TSt
   #1
 14,504     1
Linken til batteriet virker ikke men det tyder jo på teksten at det er 200Ah,  ville aldri gått for så lite.  
jeg har hatt 2x115Ah bly og det var alt for lite.  En kan riktignok trekke mere strøm ut av batteriet med Lithium.

Det er strømtrekket nå i vintermåendene du må ha kontroll på.  Vet ikke hva elektronikk trekker.  
Hvis du skal ha inverter som gir 230V så finnes det flere av disse med spenningsvakt.  Men de er egenlig tenkt til å gi styresignal til f.eks. et agggregat for automatisk oppstart av dette.  Men dette signalet kan koblet til som alarm inngang på smarthus løsning.  Men du må sjekke forbruk på denne slik at det ikke er denne som får forbruket til å bli for stort. Siden det ofte er beregnet sammen med aggregat tenker de ikke alltid på dette.  

En kan måle strømforbruk med et multimeter.  Kobles i serie ved hengesikring f.eks.  Pass på å benytte korrekt kontakt og måleområde først og heller bytte til midre hvis det trekker mindre men kan være litt vanskelig med startstrøm på enhetene som får meteret til å koble ut (det er sikring på minste området så meteret kan slutte å virke hvis denne går)

Edit:
Men en enhet som måler spenning og kan fjernavleses er vel det egentlig TS trenger.  Men må være sikker på nøyaktigheten.  Det er mange smarthus komponenter som har termometer innebygget som tilleggsfunksjon og en del av de er helt på bærttur med visningen. Men andre funskjoner i enheten virker som de skal.  
Siste redigering: Monday, December 6, 2021 12:48:46 PM av TSt
  (trådstarter)
   #2
 69     0
Linken til batteriet virker ikke men det tyder jo på teksten at det er 200Ah, ville aldri gått for så lite.
jeg har hatt 2x115Ah bly og det var alt for lite. En kan riktignok trekke mere strøm ut av batteriet med Lithium.

Takk! Riktig lenke er til batteri er her. Starter med et enkelt 450W panel og 200Ah Lithium. Bruker ellers gass og ved på hytta, og får heller utvide med mer kapasitet senere.
Ser at inverteren jeg har bestilt har noe overvåkning, mulig jeg klarer å få tak i den infoen ekstern.
Har du ellers noen spesifikke produkter du vil anbefale? Sparelys anbefaler https://www.sparelys.no/victron-venus-gx + https://www.sparelys.no/victron-smartshunt-500a for ekstern overvåkning, men synes egentlig ble det ble litt dyrt.
TSt
   #3
 14,504     0
Alle invertere linket til ser ut som om sender data via nettet. Men jeg ville aldri installert så mye utstyr som kommer til å ha litt strømtrekk med bare 200Ah som batteribank hvis du ikke har andre energi kilder enn sol panelet.

Jeg hadde mye mindre panel men det helper ikke med større panel hvis det striregner eller snør mens en er der. Etterpå skal en kanskje ha strøm til å holde enheter online i lengre tid på vinter. Har en aggregat med kraftig lader tilpasset batteriet kan en f.eks. lade opp batteri før en drar i vintersesongen. Men trekker alt en ha stående på lite nok strøm så vil det gå bra med dette også men bruken nå tilpasses hva en kan forbruke. Jeg hadde aldri 230V inverter, vi kunne ikke spandere å bruke strøm til 230V produkter når en ikke hadde mere batteri.