4 786    10    0  

Paralell eller seriekopling av solfangere??

 30     Bømlo     0
Har nettopp gått til anskaffelse av 2stk vakumrørsolfangere (Solarheat 4000). Disse skal monteres på taket så snart snøen smelter.
Men lurer i den forbindelse på hvordan disse skal koples. Paralell eller seriekoples. Hvilken måte gir best effekt.  ???
Varmelageret mitt er en OSO optima EP2 400

   #1
 3 997     Oppland     0
Paralell.
Virkningsgraden på solfangerene avtar etterhvert som temperaturen på vannet stiger.
Vakuum solfangere er litt mindre sensitive for dette, siden de er bedre isolert, men du får fortsatt en del ekstra effekt om de jobber mot lave temperaturer.
   #2
 1 015     Revetal     0
De kan like gjerne seriekobles for å gjøre det så enkelt som mulig ift rørføring og koblinger. Har du et godt styringssystem som regulerer flowen på pumpa etter temperaturdifferanse så får du hele tiden f.eks 10 grader varmere vann ned i sløyfen på tanken. Da er det ikke noe å hente på å parallellkoble.

Har du ikke fått info om dette der du kjøpte panelene?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 30     Bømlo     0
Nei har ikke fått så mye info angående dette anlegget, anlegget er handlet fra Varmthus.no. Som du ser av nettsidene deres så er det begrenset med info å finne der. Han jeg kjøpte det av virket som om han hadde heller begrenset erfaring med slike anlegg også. Så det ble endel surfing for å finne nok bakgrunnsinformasjon før jeg våget å handle. Grunnen til at jeg handlet nettopp hos varmthus.no, var at jeg fikk et meget godt tilbud (forhåpentligvis) da de hadde lite lagerplass og ville rydde litt

Etter å ha lest meg igjennom instruksjonsmanualen til styringsystemet, så ser det ut til at det kun er av/på funksjon for pumpa, basert på differansetemp. mellom solfanger og tank. Pumpa har 3 hastigheter, men den må justeres manuelt

Jeg skjønner tankegangen din Bettum, men basert på hva instruksjonsmanualen til dette anlegget sier. så er det vel kanskje best med paralellkoppling kanskje ??? ??? ???
   #4
 1 015     Revetal     0
Har hatt kontakt med fabrikken som produserer disse så kjenner til solfangerne.

Det holder som regel lenge med laveste pumpehastighet, men anbefaler at du rett og slett prøver deg frem. det er vel et flowmeter i pumpegruppen så du kan se hvor mange liter som renner igjennom? Ta utgangspunkt i at det er ca 0,1 liter flow pr vakumrør så bør du kunne ligge på en nokså passende temperaturheving. Dvs 60 rør = 6 liter/min.

Tror fortsatt du klarer deg fint med seriekobling og da er du i tillegg sikker på at flowen blir helt lik i begge solfangerne dine.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 30     Bømlo     0
ja det er vel et meget godt poeng, lik flow gjennom begge ved seriekopling,

en annen ting jeg lurer på: mitt tak er uheldigvis ikke plassert direkte mot sør, men mot sørvest. og så har jeg et utbygg/ark som står sørøst. Har ikke nok plass på taket til å plassere begge solfangere på hverken den ene eller andre taket.  Så jeg må sette en på hvert tak. Dvs. en på sørøst og en på sørvest. skummet igjennom en SINTEF rapport som sa at 45grader vridning av solfanger i forhold til sør ikke ga mer enn 5% reduksjon på solfanger.

så problemet:

Det er bare en temperatursensor som går til styringsystemet, fra solfangeren.
Hvilken solfanger skal få sensoren ???
nå vinterstid er det sørøst taket som får mest lys, omvendt sommerstid.
Sett at jeg setter sensor i sørøst-fangeren. sommerstid vil den da miste sola tidligere enn sørvest-fangeren. Dersom styringsystemet da sier at temperaturdifferansen nærmer seg cut off og systemet stanser sirkulasjon. Da vil vel det fortsette å varme  på andre fangeren. (nå tenker jeg worst case scenario) kan vel risikere at vesken begynner å koke i sørvestfanger pga null sirkulasjon??

Insturuksjonsmanualen sier:

Collector emergency cut-off:
When the temperature of collector reaches or exeeds 120C, in order to prevent evaporation of heat medium liquid and protect other components in the solar system, solar circulation pump will be stopped compulsively, until the temperature of collector gets lower.'

mulig jeg er treg i nøtta, med dersom det blir så varmt som dette, og sirkulasjonen stopper opp, så vil det vel bli j.... mye varmere inne i fangeren, med påfølgende "koking" av væske som står i fangeren???

nå finner ikke jeg termodynamikk boka mi fra fagskolen i gamledager, så jeg har ikke funnet ut når vann koker med de forskjellige trykk 2,3,4bar osv....
glykol har vel og en positiv virkning på kokepungtet.  Noen som vet dette??

hva gjør jeg, springer opp på taket hver vår og høst for å bytte sensor fra sørøst til sørvest og omvendt????

sikkert masse dumme spørsmål dette og kanskje ikke noe problem i hele tatt men har ikke lyst på noen ubehagelige overraskelser.....
   #6
 1 015     Revetal     0
Du må nesten vurdere om du ikke bør ha en annen styring, som også kan takle to forskjellige soner med solfangere.

Legger ved et eksempel på forskjellige kontrollere hvor du også ser ulike systemskisser på hvordan ditt anlegg kan løses best mulig.

Litt ekstra rør og kabel til hver av solfangerne, en elektronisk 3-veisventil som styrer væske til den ene, begge, eller den andre.

I sola så blir det 200 grader i solfangere nokså kjapt, så om kokepunktet er 100 eller 150 betyr ikke allverden, koke gjør det uansett om du ikke får startet sirkulasjonen når den skal.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 30     Bømlo     0
heisann ja litt sen i avtrekkeren på å svare her, men har vært på reisejobb med dårlige internettmuligheter...

dette styringsystemet ser jo ut til å være ideelt for mitt "problemtak", men det koster vel skjorta også det da... ;D  dette må jeg se nærmere på. Men kanskje jeg skal prøve systemet mitt for i det hele tatt se at det funker først.  så kan en vel ta dette i etterkant

en annen ting jeg lurer på. ja sikker dumt spørmål dette også, men med engasjerte folk i forumet  (Hint hint Bettum Wink) så svarer du kanskje meg på dette også.

Hvilken rørdimensjon anbefaler en på tur/retur rør til solfangere?

Har sett litt rundt på hva som tilbys til solfangere, men virker som det koster så vanvittig mye for sånne rør med integrert sensorkabel og isolasjon.

lurte på om det går an med en billigere versjon, Biltema selger jo 15mm kopperrør på kveil med plastmantel rundt.  Går dette an mon tro?? så isolere dette med sånn flexible rørisolasjon utenpå plastmantelen igjen.

takker for alle inspill!!!!
   #8
 1 015     Revetal     0
Er helt enig i at prisene er stive for de ferdigisolerte flexrørene i rustfritt med giverkabler, men de er svært enkle og raske å jobbe med, i tillegg til at isolasjonsmaterialet er svært holdbart mot den slitasjen både sol og vær gir over tid. At isolasjonen også blir helt tett hele veien gir også minimalt med varmetap.
Gjør man installasjonen selv er jo ikke tiden det tar ekstra noen kostnad så da har jeg faktisk tipset om den samme Biltema-rullen selv til flere kunder. Den bør også fungere fint for deg. Derimot tør jeg ikke si om rør-isolasjonen de selger tåler sollys og andre ytre påvirkninger på hustaket like godt.
Hadde en villfarelse om at det skulle være mulig å oppdrive gode rørløsninger til solvarme til fornuftige priser, men hopper nå over det som her inne ofte omtales som rørmafiaen og importerer også dette fremover direkte slik vi gjør med solfangere, akkumulatortanker og pumpegrupper/styring.

Angående pumpegruppen med styring du har, er den med luftutskiller eller må du installere dette på høyeste punkt i anlegget? Dette er det vanligste å gjøre ellers i verden, men det er ikke like fordelaktig med en varm messingklump ute i vinterkulda heller...

Ta gjerne direkte kontakt for en prat så finner vi sikkert en best mulig løsning for deg både praktisk og økonomisk Smile
Signatur
   #9
 10 369     Akershus     0
Er sensorene i solfangerene rene av/på-brytere som slår inn ved en viss temperatur, eller er det variabel motstand som gir et styringssignal til noe elektronikk, som presesserer temperaturen og finner ut om pumpen skal startes eller ikke? Er det ren av-/på (noe jeg mistenker at det ikke er), så vil jo en enkel paralellkobling av sensorene fungere fint.

Med to solfangere som vil jobbe på forskjellige tider, ville jeg kjørt vannet i serie mellom dem for å sikre å alltid få den høyeste temperaturen. Ved paralellkobling vil du alltid få en større mengde vann, men den vil være en halvblanding av vannet fra hver av solfangerene.

Det beste tror jeg vil være en styring som tar hensyn til begge fangerne, og stenger sirkulasjonen i den som ikke produserer varme.
Signatur
   #10
 1 015     Revetal     0
Sensorene måler bare temperaturen, og temperaturdifferansen i f.eks tank vs solfanger utløser et relé i styringen som starter pumpen.

Med to kretser styrt av en elektronisk 3-veisventil koblet til styringen så styres det slik du foreslår
Signatur