9,927    15    0  

Plassering av solfangere

 171     Steinkjer     0
Heisann,

Lurer litt på det med solfangere, men er usikker på hvor ideel tomt/hus er for dette. Huset er 1 etg, 25graders takvinkel. Rød strek viser mønet.

Hvor kan jeg eventuelt montere solfangere her? Kortveggen til garasjen?

Plassering av solfangere - hus på tomt.jpg - wutech
Signatur

   #2
 3,997     Oppland     0
Det kommer jo og an på solgangen.
Dersom du har god solgang mot öst og liten mot vest bli det bedre å montere på andre deler av taket.

En annen ting er at de bör vinkles opp noe, det kan före til at naboen(e) klager.
Jeg måtte legge ned mine for å få den ene naboen til å slutte å syte.
Det er ikke en söknadspliktig installering, men av og til er det best å bare få de til å tie.
  (trådstarter)
   #3
 171     Steinkjer     0
Vi har god soltilgang mot vest og på den delen av taket som Bidda foreslår. Hva slags helning er ideelt på panelene? Huset skal settes opp på Inderøy i Nord-Trøndelag.

Vi har litt lite plass på teknisk rom, men hvordan vil det være å kombinere dette med en OSO EP2-400+slavetank? Da kan vi også kjøre på med vedfyring mot vann mot samme system.
Signatur
   #4
 3,997     Oppland     0
Dersom du ikke har handlet OSO tanken så gå heller for en akkumulatortank med varmeveksler (kobberrör spiral i tanken) for varmtvann.Jeg har denne lösningen og den fungerer helt ypperlig, og du får langt större tilgjengelig volum for varmelagring og bedre sjikting i tank som er stor fordel sammen med solfangere.

For bedre innsikt kan jeg anbefale deg å ta kontakt med Bettum solvarme, de har sålangt jeg erfarer den beste kunnskapen rundt solfangere og varmelagring her i landet, tro meg, det sies utrolig mye rart hos enkelte forhandlere!
De har svärt gode produkter, og kan väre behjelpelig med installering også. Mange rörleggere har ikke peiling på solfangere og bruker ufattelig lang tid og unödvendig mye utstyr for å sette det i drift, og det koster fort mer enn hva selve utstyret koster! Ha det i bakhodet!
En telefon til Bettum kan spare deg for mye penger når alt skal summeres opp.

Jeg må i tillegg presisere at jeg har ingen foretningsmessige tilknytning til Bettum solvarme, kun fornöyd kunde!
  (trådstarter)
   #5
 171     Steinkjer     0
Neida, har ikke handlet noen ting. Skal ut med forespørsler til rør og el nå på nyåret så jeg prøver å samle data og få tatt noen besluttninger.

Ser Bettum ikke har noen forhandlere her i Trøndelag. Har litt dårlig erfaring med rørleggeres vilje til å montere utstyr de ikke har fått levert selv...
Signatur
   #6
 3,997     Oppland     0
Hör med Bettum, jeg vet han har reist land og strand for levering og montering!
Han kan garantert gi deg en god pakkepris på alt.
De veiledende prisene på hjemmesidene er bare når man kjöper et enkelt produkt, han bruker gi greie pakkepriser.

   #8
 1,015     Revetal     0
Et regneark tar dessverre sjelden med seg alle faktorer som teller inn på hva som til slutt i praksis viser seg å være mest optimalt.

Regnearket her bruker nett-tilkoblede solceller som utgangspunkt, og det tviler jeg ikke på at stemmer rimelig godt. Fjernvarmetilkoblet solvarme vil det også gjelde bra for.

I et solvarmeanlegg, og det samme gjelder små solcelleanlegg på hytter med batterier har en begrensning på hvor mye energi som kan lagres og dermed produseres effektivt. Det hjelper lite med kjempegod maxeffekt og potensiale når det er stopp fra lunsjtider.

Da du reellt trenger mest varmeenergi, kombinert med når solfangere også kan produsere godt, er det som derfor bør legges til grunn. Vår og høst kan solfangere også dekke alt, og på den tiden er optimal vinkel ca 60 grader i Oslo, altså tilsvarende breddegraden vi bor på.

Solfangere har også nærmest ingenting i tap på skrå innstråling opp til 30 grader, så da har du i praksis også dekket en solbane som spenner seg fra 30-90 grader på himmelen. Med andre ord mak effekt på både lav vintersol, morgen- og kveldssol og høy sommersol.

En annen mulig tilleggseffekt er hva brattere plassering betyr for snørefleksjon på taket. Det kan være et enormt "uoffisielt" ekstrautbytte med snø foran (og eventuelt rundt) solfangerne, rene påskestemningen ved optimal plassering, rett type solfanger og snø på taket Smile
Signatur
   #9
 557     Fetsund     0
Interessant lesning. Mitt anlegg er levert av SGP med beskjed om å bruke 40grader. Da er dere uenige der, altså..
   #10
 1,015     Revetal     0
Jeg er uenig med mange jeg om solvarme og hvordan det bør gjøres :)

Kommer veldig an på om det er et lite anlegg for kun varmtvann eller et kombinert anlegg for varme og varmtvann.

Nasa har også en solinnstrålingsdatabase hvor f.eks solskinnsdager kan legges til grunn for å finne beregne optimal vinkel. Siden våren er den tørreste årstiden gjør det at gjennomsnittlig best vinkel i Oslo er 49,3 grader utifra deres tall.

Nå kan det lett overfokuseres på vinkler og plassering. Det er mange andre faktorer og hensyn som kan bety langt mer for hvor stort solvarmeutbyttet blir.

Rent praktisk sett så ønsker de fleste også å følge takvinkelen på huset, og det blir absolutt gode resultater med normale takvinkler også. Det er viktigst å få prioritert og utnyttet solvarmen best mulig i et varmeanlegg. Det er der det er lettest å tape mye av potensialet.
Signatur