15,745    46    4  

Prosjekt solcellepanel

 303     Vestfold     0
Etter å ha lest en meget interessant tråd på norsk elbilforum http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,8156.0.html, er jeg blitt bitt av solcellebasillen. Desverre Smile (Denne tråden du leser nå, er identisk med en tråd jeg startet på norsk elbilforum http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,16101.0.html, for å få med litt innspill fra begge leire. Det er sikkert ikke alle som er medlem begge steder....)

Jeg kjører en 2013 Nissan Leaf og har ambisjoner om å bestille meg en Tesla X hvis den fyller forventningene (og de praktiske behovene) våre. Fruen er ikke helt negativ til det, men solcelleanlegg må jeg nok jobbe litt for å få gjennom!

Jeg jobber skift og lader derfor bilen relativt ofte hjemme på dagtid. Det hadde jo vært kjekt å si at jeg kjører på hjemmebakt strøm, i stedet for butikkstrøm (fra det mest forurensende kullkraftverket i Tyskland). Jeg aner ikke hva et slikt anlegg vil koste, hvor stort det må være og hvor mye jeg kan gjøre med egeninnsats. Mitt mål med denne tråden er å finne konkrete produkter med priser, slik at jeg kan sette opp et budsjett for senere presentasjon til fruen. Investeringskostnaden bør være slik at jeg slipper å låne pengene, da blir det dårlig økonomi i regnestykket! Jeg er ikke rik, så det totale beløpet bør inneholde færre enn 6 sifre  ;)

Jeg har plass til noen svære greier på taket til huset, jeg har vel grovt regnet 110-120 m2 med tak i 7-graders vinkel som kan benyttes. Jeg ønsker derimot ikke et anlegg som bryr naboene i vesentlig grad, og jeg er heller ikke rik - så 120 m2 med solceller blir det ikke snakk om :-)

Men hvor stort er stort nok (for saktelading av èn bil om gangen)? Jeg sliter med å finne informasjonen jeg trenger på internett, så kanskje dere her inne kan hjelpe meg litt ut? Jeg har sett i en annen tråd her en link til et sted der man kan beregne hvor mange KWh et gitt anlegg kan produsere, men jeg skjønte ikke alle begrepene og tingene jeg skulle fylle ut.

Så langt har jeg forstått følgende:

- Jeg må ha solcellepaneler fra èn eller flere leverandører-
- Jeg må ha braketter til å holde panelene på plass i taket, i riktig vinkel.
- Jeg må ha kabler fra panelene til... en inverter? (hva er egentlig det?)
- Jeg må ha inverteren (flere?) koblet til en strømmåler med timesavlesning for forbruk og produksjon
- Jeg må ha et plusskundeabonnement hos fjordkraft/skagerak energi. Dette har jeg allerede sjekket ut og er ikke noe problem.

Legger ved et par bilder av taket for å gi dere en idè av hvordan det ser ut her. Dette blir et langsiktig prosjekt. Hvis det er enkelt og billig, kanskje 2015. Hvis ikke - 2016/2017? Kommer an på om fruen går med på det Smile
Prosjekt solcellepanel - 2014-08-22_tak_2etg_liten_målsatt.jpg - muggost
Prosjekt solcellepanel - 2014-08-22_tak_3etg_liten_målsatt.jpg - muggost

   #1
 2,345     Trondheim     0
Jeg har mitt miniatyrprosjekt på solcelle gående, og erfart ett og annet.

Først kan du inn her for å beregne hva du kan få ut totalt sett:
http://www.ppam.se/Berakna

Tipper at materiel for "full pakke" vil komme på rundt 200.000.
Hele taket dekt vil gi deg ca 10.000 kWt/år
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 303     Vestfold     0
Hehe, som sagt så var det snakk om et anlegg med mindre enn 6 siffer i totalbeløpet  ;D

   #3
 2,345     Trondheim     1

Hehe, som sagt så var det snakk om et anlegg med mindre enn 6 siffer i totalbeløpet  ;D

Ja, og det er lineær sammenheng.

99.999,- skulle gi deg muligheten å dekke 55 m2 som igjen skulle gi omlag 5200 kWt.
Trekker du fra at noen skal installere for deg og de skal sikkert ha 30.000,-. så har du 69,999 til materiel,
Dvs, 38 m2, og knapt 3500 kWt/ år. Din Tesla "spiser" 2,1 kWt/mil kanskje, så årlig kommer du deg 15.000 km på året med husstrøm på tanken.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 303     Vestfold     0
Vel, som jeg skrev i den første posten så er jeg ikke interessert i et så stort anlegg som du først nevner. Kanskje 30-60 m2 er tilstrekkelig. Jeg kan ikke så mye om dette her, så første skritt er jo å finne den informasjonen jeg trenger....

Og som jeg skriver i den opprinnelige posten, hvor mye kan jeg gjøre selv? Hvis du dkt850 kan noe om dette, kanskje du kan beskrive litt hvilke deler av anlegget jeg kan sette opp selv og hva jeg trenger fagfolk til?

Hvor kan jeg få tak i materiell? Er det billigere å importere fra Kina enn å handle her i Norge?

Jeg er som sagt helt fersk på solceller og trenger hjelp til å finne ut av dette.
   #5
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ikke finn på å kjøpe deler i Norge. Sitter endel luringer som kjøper på ebay og selger på finn.no til dobbel pris.

Jeg ser ærlig talt ikke poenget med prosjektet ditt.

Du må bruke solceller, som i din skala betyr en kWh pris som alltid er betydelig høyere enn ren norsk fossekraft.

Om vinter er det knapt sol i Norge, 4 timer på det sydlige punktet. Da står solen laavt og noe bidrag vil du knapt få. For å ikke ødelegge blysyrebatteriee dine, bør du kjøre vedlikeholdslading på dem 24/7.

Du må bruke blysyrebatteri til slike budsjett. De har en levetid på 5-8 år, koster mye, lading må utføres korrekt og sist men ikke minst, skal de produseres (utvinne bly, lage blydioksid, polypropylenplast og svovelsyre) så "redde miljøet" ditt seenes svært stygt ut. Og da har vi ikke tatt med utvinning av silisium til solceller, som er svært kraftkrevende.

Ser poenget med at du ønsker å være uavhengig og klare deg selv. Men noen miljøentusiast? Kan du bare glemme.

Det virker heller ikke som du har teknisk utdannelse? Det kan bli tøft for deg. Er ikke bare å klinke opp slike anlegg på flere hundre volt. Det er regulert med lov, som du sikkert vet. Og etter anlegget er oppe, så må det vedlikeholdes. Og det tar selvsagt tid. Da må du se på dette som en hobby og du ikke tenker økonomi. (eller miljø...)

Det blir noen dyre, svarte, kilometer på den bilen din.
   #6
 2,345     Trondheim     0

Vel, som jeg skrev i den første posten så er jeg ikke interessert i et så stort anlegg som du først nevner. Kanskje 30-60 m2 er tilstrekkelig. Jeg kan ikke så mye om dette her, så første skritt er jo å finne den informasjonen jeg trenger....

Og som jeg skriver i den opprinnelige posten, hvor mye kan jeg gjøre selv? Hvis du dkt850 kan noe om dette, kanskje du kan beskrive litt hvilke deler av anlegget jeg kan sette opp selv og hva jeg trenger fagfolk til?

Hvor kan jeg få tak i materiell? Er det billigere å importere fra Kina enn å handle her i Norge?

Jeg er som sagt helt fersk på solceller og trenger hjelp til å finne ut av dette.

Det er nok andre som kan mer om dette enn meg, jeg har innsikten ut fra hva jeg selv har funnet ut av.
Skal du gjøre noe selv så må du bruke tid for å sette deg inn i sakene. Det er for mye til å skirve om her.

MEn litt på veg kan jeg hjelpe deg da, du kan gjøre alt selv frem til tilkoblingen av inverter så lenge du holder deg under 50 volt på solpanelsiden.
Ut over det elektriske så trengs festemateriel.

Bruk litt tid på disse to sidene, så kommer du litt fremover på priser og av hva som finnes av materiell:
http://www.nordensolar.se/produkter/solcellspaket
http://www.ev-power.eu/index.php?cur=1&

Søkogså på youtube også, for der finnes masse av folk som har lagt ut video av sine annlegg og mer enn gjerne vil vise hva og hvordan, og noe også hvordan en ikke skal gjøre det.

Å handle i Norge vil nok gi deg mindre enn om du importerte materiellet selv. men det krever at du selv er satt inn i hva det er behov av. Forrige år var jeg litt der du er nå på en måte, og sjekket ut litt. http://www.ev-power.eu/index.php?cur=1& leverer til norge fant jeg ut. De har OK priser til sammenligning med andre, så bruke tid på lete etter større "gullklump" er bortkastet mer eller mindre. Bruk tiden på å finne ut av hvordan solceller virker.
Jeg sjekket også priser fra kina. OFF-Grid ble pris fra kina med batterier og en 5kW inverter kostende 20kr/W. Fant aldri noe lønnsomhet i det, så det jeg fikler med er bare på ren skjær hobbybasis må jeg si.

Men det virker som du er mer motivert ut frå andre perspektiver enn lønnsomhet, pg vil gå for det.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 303     Vestfold     0
ok, takk for tipsene så langt.

@Hondaen: jeg tenker ikke bygge anlegg med batterier. hvis det blir noe overskuddskraft selges det tilbake til nettet. Jeg får vel spot + 5 øre pr KWh tror jeg. Skagerak energi har bekreftet at de bytter strømmåler free of charge. Det er jo generøst av dem, det er det ikke alle som gjør.

Og du har rett, jeg har ikke noe teknisk utdannelse. Derfor er jo utgifter til vedlikehold et interessant tema. Du nevner det med vedlikehold, hva slags vedlikehold trenger en solcelle installasjon? Tid og interesse har jeg, og evner til å lære meg nye ting, så det er vel heller forskrifter/lover som vil begrense meg (famous last words).

   #8
 19     0
Hei, jeg jobber hos Wee Trading.
Vi forhandler de produktene du er ute etter - se link http://www.wee-trading.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&&b_kid=636874&b_id=1328682

Normalt anbefaler vi kundene våre anlegg på 1-2kw da de fleste husstander har ett lavt forbruk når panelene produserer mest (på dagtid når folk er på jobb)

i ditt tilfelle må du se på hvor mye du forventer å bruke på en normal hverdag inkl. lading av bilen. for at det skal kunne svare seg må du sette opp anlegget slik at du får brukt mest mulig av produksjonen - Nå kjenner ikke jeg til hvilken avtale du evt. får til med din strømleverandør men tidligere kunder har fått meget dårlige tilbud når det gjelder å selge overproduksjonen sin til strømleverandørene. Pga. disse dårlige avtalene pleier vi å anbefale ett anlegg som dekker 80-95% av forventet forbruk, du kjøper da ikke ett for stort anlegg som bare bidrar til at du bruker penger på strøm som du ikke får brukt/betalt for.


Det du trenger 1 stk microinverter per panel - det er denne som omformer de 30Vdc som panelet produserer til 230Vac - dette er ON grid invertere, DVS. de krever at det er strøm i anlegget de kobles til for å levere. forsvinner strømmen pga feil eller arbeid på nettet slutter også inverterene å levere strøm inn på nettet.

prisen blir da kr. 5000,- inkl. mva per 250W
2500,- +MVA for panelet
1500,- +MVA for microinverter


Ta gjerne kontakt hvis du ønsker mer informasjon eller bare vil slå av en sol prat.
Signatur
   #9
 3,210     Vestlandet     0
250W peak gir vel ca 250kWh i året i sørnorge med god plassering hvis jeg husker riktig. 5000kr + montering, 15-20 års levetid. Det blir dårlig butikk, men det er gøy - ser absolutt den! Microinverter er en fordel for å få mest mulig ut av hvert panel (med hensyn til skygging, dårlige enkeltpaneler osv), men det er kanskje rimeligere med en stor inverter hvis man skal litt større areal med paneler?
   #10
 19     0

250W peak gir vel ca 250kWh i året i sørnorge med god plassering hvis jeg husker riktig. 5000kr + montering, 15-20 års levetid. Det blir dårlig butikk, men det er gøy - ser absolutt den! Microinverter er en fordel for å få mest mulig ut av hvert panel (med hensyn til skygging, dårlige enkeltpaneler osv), men det er kanskje rimeligere med en stor inverter hvis man skal litt større areal med paneler?



I innkjøp kan det nok være rimligere med en stor Inverter , fordelen med mange små er at hvis en slutter å virke har du fremdeles produksjon fra de andre. Men det kan også slå andre veien men mange små har du flere punkter som kan bli ødelagt!?

Vi har per dags dato 10 panel som er montert opp og leverer strøm inn på vårt kontor/butikk bygg, de står dårlig plassert med tanke på sol/skygge forhold men bra plassert for at alle som kommer inn kan se dem Smile Siden desember 2013 har disse produsert 1221 kWh - vi kunne hentet ut vesentlig mer hadde vi bare plassert dem optimalt - Som du sier ca 2500 kWh på ett år.

Vi har koblet opp disse med en E-Gate fra Involar - Hver enkelt microinverter har en egen kode/adresse så merker du det skikkelig vil du kunne logge deg på nettet å se akkurat hvilket panel/inverter som ikke virker optimalt. samt logg for hvor mye de har produsert totalt.

Når det kommer til inntjening blir det ett regnestykke noen andre for ta seg av ;)
panelene leveres med 10 års fabrikkgaranti på produksjonsfeil. Videre garanterer fabrikken også for produksjonen til panelene med minst 90% effekt etter 10 år og 80% etter 25 år.

Effekten går ned på panelene men samtidig går nok prisene på strøm noe opp!?

Utdrag fra YR.no - soltimer i året
Sted Soltimer
Sørnesset, Stor Elvdal 1383,6
Kise, Ringsaker 1556,3
Ås, Akershus 1635,1
Blindern, Oslo 1669,0
Kjevik, Kristiansand 1777,6
Sola 1513,1
Florida, Bergen   1184,4
Bjørkehaug i Jostedal 1124,1
Fiskåbygd, Vanylven 1081,2
Tyholt, Trondheim 1346,5
Bodø 1271,2
Tromsø 1263,6
Karasjok 1105,8
Bjørnøya 590,9
Signatur
   #11
 3,210     Vestlandet     0
Hvor er dette demoanlegget deres? Kunne vært artig å se hvis det ikke er så langt unna, jeg er i akershus.

Strømprisen kommer nok til å være lav lenge, hvis en skal tro på de som driver med slikt.
   #13
 19     0
Print screen fra logg/oversikt i dag 11:45  -  på bildet med værforhold står jeg rett foran panelene å tar bildet
Prosjekt solcellepanel - Solfanger oversikt - produksjon.jpg - EcoWee
Prosjekt solcellepanel - Solfanger oversikt - oppsett.jpg - EcoWee
Prosjekt solcellepanel - installasjon.JPG - EcoWee
Prosjekt solcellepanel - Værforhold 25.08.14 - 11.45.JPG - EcoWee
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 303     Vestfold     0
ja dette er absolutt interessant. Prisen gjør det jo noe utfordrende, men det anser jeg som en forhandlingssak  8)

Hvordan tenker du at dette skal monteres på flatt tak?

Hva med kabellengder, hva er maks avstand fra microinverter til sikringsskap?

Hva med overvåkning av anlegget? De bildene fra styringssystemet su la ut så fine ut, men det er vel ikke gratis...?
   #15
 19     0
Det beste er å få en relativt bratt vinkel på dem (vi har montert det opp i ca 60 grader) slik at du får mest mulig effekt vinter, vår og høst når solen står lavt. Vi har bare laget en ramme av 2x4" men du kan jo få laget til noe i aluminium eller lignende.

Når det gjelde kabelengde mellom microinverter og sikringsskap er det ikke oppgitt noen maks lengde.

Du trenger ikke overvåking av anlegget men det gjør jo alt mye mer spennende  ;)
skal undersøke pris på dette til deg Smile
Signatur
   #16
 3,210     Vestlandet     0
Strekket mellom inverterne og sikringsskapet er  jo 230v, så lengden bør ikke bli noe problem hvis panelene er på taket.
   #17
 10     0
Er det mulig/lov å plugge disse mikro-inverterene rett i stikkontakten og dermed slippe kostnad til installasjon i sikringsskapet?

Jeg er helt grønn på elektro, men leste en artikkel hvor dette var lov i noen land.

   #18
 3,210     Vestlandet     0
Jeg mener også jeg har sett noen sånne. Men det krever jo at du har et stikk tilgjengelig på taket isåfall..
  (trådstarter)
   #19
 303     Vestfold     0

Jeg mener også jeg har sett noen sånne. Men det krever jo at du har et stikk tilgjengelig på taket isåfall..


Det har jeg :-)

Men med f.eks 10 microinvertere, vil jeg måtte ha 10 stikk eller?

edit: korrigerte trykkleif
   #20
 19     0
du kan koble inntil 16 micro invertere sammen så koble de til ett stikk. Men undersøk med en installatør om det er lovlig først for det vet jeg faktisk ikke, vi fikk den installert på ett stikk men da inni stikket ikke med løs kontakt.
Signatur
  (trådstarter)
   #21
 303     Vestfold     0
@EcoWee: Selger dere bare microinvertere? Det blir jo en ganske stor merkostnad hvis jeg skal ha 16 paneler f.eks. Da blir det vel billigere med en vanlig inverter?
   #23
 2,345     Trondheim     0


250W peak gir vel ca 250kWh i året i sørnorge med god plassering hvis jeg husker riktig. 5000kr + montering, 15-20 års levetid. Det blir dårlig butikk, men det er gøy - ser absolutt den! Microinverter er en fordel for å få mest mulig ut av hvert panel (med hensyn til skygging, dårlige enkeltpaneler osv), men det er kanskje rimeligere med en stor inverter hvis man skal litt større areal med paneler?



..................
Når det kommer til inntjening blir det ett regnestykke noen andre for ta seg av ;)
panelene leveres med 10 års fabrikkgaranti på produksjonsfeil. Videre garanterer fabrikken også for produksjonen til panelene med minst 90% effekt etter 10 år og 80% etter 25 år.



Drister meg til å regne på inntjeningen:

250W Panelet m/microinverter koster 5000,-
Det produserer maks 250 kWt/år
Variabel strømpris inkl nettleie i gjennomsnitt 75 øre. = Årlig besparelse 187,50
Kaptalrente 4%, med skatte fradrag 28% rente, første år 124,-
Overskudd til avskrivning første år = 63,50.

Forutsatt 4% rente og 75øre strømpris de neste 45 årene så er man i null.

Akkurat i dag er solceller i Norge for den som tar seg råd med det,

Signatur
   #24
 19     0
Det stemmer at det er litt for "spesielt interesserte" forhåpentligvis kommer det støtteordninger fra staten snart :)

Hvis det jeg har hørt stemmer får de i F.eks Tyskland 50% støtte fra staten på det totale innkjøpet ikke bare 20% av maks 50 000,- som de har på F.eks solfangere her i Norge. Men selv de prosentene hadde hjulpet i dag Sad
Signatur
   #25
 3,210     Vestlandet     0



Drister meg til å regne på inntjeningen:

250W Panelet m/microinverter koster 5000,-
Det produserer maks 250 kWt/år
Variabel strømpris inkl nettleie i gjennomsnitt 75 øre. = Årlig besparelse 187,50
Kaptalrente 4%, med skatte fradrag 28% rente, første år 124,-
Overskudd til avskrivning første år = 63,50.

Forutsatt 4% rente og 75øre strømpris de neste 45 årene så er man i null.

Akkurat i dag er solceller i Norge for den som tar seg råd med det,


Levetid på 45 år?
   #26
 19     0
Vet ikke om det regnestykket stemmer, men panelene har en forventet levetid på minst 20-25 år utifra fabrikkens garantier på effekt. Involar går ut med en 25års garanti på microinverterene sine.
Signatur
   #27
 2,345     Trondheim     0

Det stemmer at det er litt for "spesielt interesserte" forhåpentligvis kommer det støtteordninger fra staten snart :)

Hvis det jeg har hørt stemmer får de i F.eks Tyskland 50% støtte fra staten på det totale innkjøpet ikke bare 20% av maks 50 000,- som de har på F.eks solfangere her i Norge. Men selv de prosentene hadde hjulpet i dag :(

Jeg er nær den "spesielt interesserte" så det er sagt, fullførte et DYI 48W panel i kveld. Tar ikke 45 år å nedbetale, bare neste 30 år Cool, så den dagen jeg er 80år starter overskuddet. Spørs bare om jeg kommer meg opp på taket den dagen for se om de fortsatt er hele den dagen  Shocked
Signatur
   #28
 1     1
Spm: Får man statistikkmulighet, tilsvarende web-box eller tilsvarende som SMA har om man bruker microinvertere?
  (trådstarter)
   #29
 303     Vestfold     0
Det er noen år siden det sist var liv i denne tråden, men jeg gjør et nytt forsøk nå. Prisen på solcellepaneler er gått ned, nye leverandører er kommet til, men mer interessant: Vi planlegger nå utbygging på et litt mer konkret nivå enn tidligere, så det er altså på tide å plukke opp tråden på nytt...

Jeg har fått et tilbud fra en leverandør. Ca 130.000 for 6kWp ferdig montert og oppkoblet. Vi har noe egenkapital, men må allikevel låne det meste. Fratrukket egenandel og støtte fra Enova, må vi "låne" 102.000 kr (dette beløpet er en beregnet andel til solcelleanlegget. Vi skal jo egentlig låne masse mer til resten av utbygginga!). Jeg har beregnet 2,5% rente på lånet, og en årlig økning i strømprisen på 4,4% (SSB). I tillegg forventer jeg at anleggets effektivitet faller til ca 80% over 20 år (fra produsentens datablad).

Da er anlegget inntjent etter 19 år! Hvis jeg kan si med sikkerhet at vi fortsatt bor i huset etter 19 år så er det jo en investering som vil lønne seg, men hvor realistisk er dette regnestykket egentlig? Strømpris, rente, feil på anlegget, sykdom og har vi fortsatt jobb? Mye kan forandre seg...

Jeg føler vel mest at det vil være en bedre løsning å legge opp rør til et fremtidig anlegg, og så vente på at både prisen er gått videre ned, støtteordningene blitt bedre, og at man får mer effektive paneler. Noen som ikke er enige i dette?

Prosjekt solcellepanel - solceller.JPG - muggost
   #30
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror ikke jeg ville lånt penger i banken men står de på konto og betaler formueskatt så kan de jo brukes på noe mer spennende tenker jeg, jeg må finne ut av taket på vinterhagen først ellers trenger jeg bare mer fritid ... ellers skulle både vakuumrør og litt solceller vært på plass.
   #31
 2,345     Trondheim     1
Skal du gå til innkjøp er det fordi du vil, ikke fordi du finner ut å tjene noe på det. Jeg tror ikke du kommer å gå i pluss. At rentenivå skal være på 2,5% de neste 20 år er nok ikke riktig. At strømprisen går opp stemmer nok, men vi vet det skjer installasjon av smarte målere for å ta kontroll på å få tatt mest for strømmen når du produserer minst solenergi. (Morgen og kveld). Midt i dagen vil det bli med jo flere som går til kjøp av solceller bli mere strøm tilgjengelig på tiden da færrest bruker den. Ikke er du hjemme med din EL-bil å kunne brukt den som buffer heller!
Det mest rasjonelle er nok å montere føringer som letter eventuell montasje senere.
I mens kan du vente på:
- Bedre kronekurs (Så anskaffelse blir billigere)
- Et reelt rentenivå (2,5% er ikke sannsynlig de neste 20 år)
- Vente å se hvordan strømprisen blir de neste år med differentsiert timepris
- Kose deg med det du heller anskaffet for de 130.000.

Og så forbanne DKT850 i 2038 som tok feil i 2018, du burde ha kjøpt anlegg og tjent 3900,- kroner i spart strømutgift i 2039.Angel
Signatur
  (trådstarter)
   #32
 303     Vestfold     0
Skal du gå til innkjøp er det fordi du vil, ikke fordi du finner ut å tjene noe på det.


Både enig og uenig... hele hensikten med solcellepaneler er jo å redusere strømregninga, men det var det med klimaet også da Smile

Ikke er du hjemme med din EL-bil å kunne brukt den som buffer heller!

Noen jobber om kvelden og har fri på dagen også Wink Men poenget ditt er absolutt relevant, innføringen av AMS målere vil faktisk gi folk incentiv til å IKKE investere i solcelleanlegg! Eventuellt at man innretter panelene slik at man får peak produksjon mellom kl 15 og kl 18, når strømmen er dyrest. Må nok undersøke dette mer med Otovo og de andre leverandørene før jeg går videre med denne saken.

Det mest rasjonelle er nok å montere føringer som letter eventuell montasje senere.
I mens kan du vente på:
- Bedre kronekurs (Så anskaffelse blir billigere)
- Et reelt rentenivå (2,5% er ikke sannsynlig de neste 20 år)
- Vente å se hvordan strømprisen blir de neste år med differentsiert timepris
- Kose deg med det du heller anskaffet for de 130.000.

Og så forbanne DKT850 i 2038 som tok feil i 2018, du burde ha kjøpt anlegg og tjent 3900,- kroner i spart strømutgift i 2039.Angel



Du har mange gode poenger her. Det kanskje mest aktuelle å vente på er høyere strømpris(!) og at panelene yter bedre. 15-18% er litt lavt...

Det er jo en totalpakke som skal gå opp her. Vi skal gjøre en kostbar utbygging og vurderer flere energitiltak. Hvis jeg dropper solcelleanlegget så kan vi faktisk oppskalere luft/vann varmepumpa til bergvarmepumpe og alikevel blir det lavere investeringskostnad og bedre inntjening!

Takk for innspillene - diskusjonene her på forumet er veldig nyttige i planleggingsfasen! Smile
   #33
 2,345     Trondheim     0
Oppgradere til bergvarme er nok det beste tiltaket.
Signatur
   #34
 3,608     0
hele hensikten med solcellepaneler er jo å redusere strømregninga

Andre begrunnelser er tenkbare. F.eks. mindre såbarhet for ustabil strømtilførsel. Å ha belysning, alarmsystem og kommunikasjon operativt selv ved strømbrudd har en ikke ubetydelig verdi.

Da jeg var småbarnspappa og det ble kullsvart på kvelden skulle jeg gjerne hatt 12VDC LED-lys framfor en lommelykt og panisk famling etter stearinlys. Det var den gang - nå har strømmen vært stabil i 20-25 år. Men det siste året har vi hatt tre strømbrudd hos meg, og blir det verre vil jeg sette pris på omleggingen til akkumulator-basert lysnett.
   #35
 3,608     0
Det kanskje mest aktuelle å vente på er høyere strømpris(!) og at panelene yter bedre. 15-18% er litt lavt...

Hvis du tenker solpaneler til oppvarming kan du jo femdoble virkningsgraden ved å velge termiske solfangere framfor fotoelektriske.

Forøvrig er det visstnok en absolutt teoretisk grense i effektiviteten for de fotoelektriske cellene vi bruker i dag - om jeg husker riktig er det rundt 37%. Skal vi noe høyere enn det, må det være med annerledes teknologi. Og den teoretiske grensen når vil aldri opp til. Det er nok langt tryggere å vente på strømpriser på nivå fra 2010-vinteren Smile
   #36
 5,111     Sørnorge     0
Jula har oppladbare batteridrevne flomlys. De er stadig på tilbud til halv pris. Slike er helt geniale å ha, både når man skal gjøre en jobb og ikke gidder å dra ut skjøteledning, og når strømmen har gått.

Hvis jeg skulle bygd nytt hus, ville jeg nok gitt blaffen i å koble det til strømnettet. Den sparte kostnaden av tilkoblingsavgift og elektrikerkost ville jeg heller brukt på solceller, solfanger (helst kombinert som i sunpump), generator og vedovn med vannkappe. De sparte kostnadene forsvarer en større investering i alternative energikilder.
   #37
 38,265     Lillestrøm kommune     0
Du har nok glemt vinter og kostnad til batteribanker, det er generelt ikke lønsomt å lagre mye solstrøm, du leverer overskuddet til strømnettet og hente selv strøm for natt/vinter o.l.
  (trådstarter)
   #38
 303     Vestfold     0
Andre begrunnelser er tenkbare. F.eks. mindre såbarhet for ustabil strømtilførsel. Å ha belysning, alarmsystem og kommunikasjon operativt selv ved strømbrudd har en ikke ubetydelig verdi.

Skagerak krever jo at solcelleanlegget kobles fra ved strømbrudd, så det siste der får du ikke allikevel. Med mindre du kobler bolig helt vekk fra nettet da, og det er helt uaktuelt for oss hvertfall Smile
   #39
 3,608     0
Skagerak krever jo at solcelleanlegget kobles fra ved strømbrudd

Hvorfor ha det tilkoblet i det hele tatt? Smile

Du tenker nok et anlegg som støtter 230V-opplegget: Skagerak vil ha monopol på å levere 230V, vil ikke at du skal ha batteristrøm og inverter som kan erstatte lysnettet. Og du tenker på et anlegg der solcelle-strøm som du ikke selv bruker skal kunne selges ut på nettet. Dessuten: Når de retter feilen i nettet, vil de ikke risikere å få støt fra den sol-strømmen du forsøker å selge tilbake til nettet.

En litt annen angrepsvinkel er å ha et mer selvstendig 12VDC-nett som forsyner lys, ladekontakter og laveffekt elektronikk (nettverk, alermer etc) fra en uavhengig akkumuator-bank. Midtvinters vil du trolig måtte "hjelpe" solcellene med en lader for å holde akkumulatorene fulladet fra lysnettet når det er for lite sol. Verken Skagerak eller andre kan nekte meg å bruke oppladbare håndlykter, oppladbare mobiler eller annet oppladbart utstyr, og de har neppe rett til å nekte meg å bruke fast monterte lamper som går på en oppladbar akkumulatorbank.

Selvsagt gir et uavhengig 12VDC-nett ingen mulighet for å selge solstrøm til nett-leverandøren. Jeg tror det er en av de mest overoptimistisk vurderte tingene i hele solstrøm-verdenen. Det krever i praksis så store investeringer at du med norske strøm-priser neppe får betalt tilbake investeringen. Du blir sterkt følsom for varierende strømpris; kanskje du må selge til gibort-pris på sommeren og kjøpe til svartebørspris på vinteren. Du taper sikkerheten (om du satser på at du ikke behøvre å lagre særlig mye strøm selv siden du kan selge/kjøpe mot lysnettet). Har du 12V akkumulatorer, konverteres strømmen derfra via en inverter til 230V til et nettadapter som gir 12V til LED og elektronikk, istedetfor å bruke 12V som den er.

Jeg tror vi i årene som kommer vil se stadig mer LED-belysning designet for 12VDC direkte, med separat nettadapter for de som behøver det, men ikke integrert i lys-enheten. Mye elektronikk (radioer, PCer, nett-utstyr, ...) er allerede uten nettadapter, og vil ha 12VDC, evt. USB 5V, utenfra. Da er det ingen grunn til å gå via 230VAC.

Oppvarming og større motorer vil aldri bli 12VDC; derfor tror jeg heller ikke stort på "unplugged"-folkene. Men har du lys og kommunikasjon, tåler du å gå i de samme sokkene to dager på rad (og du har en del rene par i skuffen), selv om strømbruddet varer i både fire og fem dager.
  (trådstarter)
   #40
 303     Vestfold     0
Det er mulig du har rett, men det er uansett utenfor «scope i dette prosjektet. Det er et totalregnskap som skal gå opp her, så det ideelle må nok vike for de økonomiske realitetene hvis ikke vi klarer å få nedbetalingstiden ned til 10-12 år. Men vi kan alltids legge opp rør i påvente av ny teknologi. Hvem vet hva som dukker opp på markedet om 10 år? Smile
   #41
 5,111     Sørnorge     0
Jeg tror 12V distribuert i huset gir mye tap i kabler. Dog betyr det strengt tatt bare at du har lagt varmekabel på litt uvanlig sted. Jeg ville satset på 48V, og noen små 48V-12V plassert der man har forbrukere som ikke klarer å nyttegjøre seg 48V direkte.

Å koble fra strømnettet permanent blir nok ikke aktuelt på en god stund ennå. Men om jeg først hadde vært frakoblet, f.eks ved bygging av nytt hus, er jeg sannelig ikke sikker på om jeg ville tatt kostnaden med å koble til strømnettet. Jeg hadde i hvertfall lagt ned mye tid i å undersøke alternativene. Har man f.eks. komfyr på gass (gjerne i kombinasjon med ved) og vannbåren varme og varmtvann fra solfanger/solpumpe og vedfyring, er det sannelig ikke mye igjen som krever store strømmengder. Dermed er heller ikke enorme batterier nødvendig. Det blir å starte aggregatet om sola ikke skinner når vaskemaskinen skal kjøre, eller hvis man skal bruke strømkrevende verktøy. Man må selvsagt ha et system for fjernstart av aggregat (knapp ved siden av vaskemaskinen), og varmen fra aggregatet må gå til varmesystemet. Når man da er bortreist lenge, er det faktisk mulig å sette aggregatet til å starte automatisk dersom det blir behov for varme.

Å ha egen strømproduksjon for å selge strømmen til strømnettet tror jeg ikke har noen fremtid. Variable strømpriser og høy nettleie regner jeg med at vil spise all fortjenesten i fremtiden.
   #42
 38,265     Lillestrøm kommune     0
hvor mange 1000Ah Petter skal ha i batteribanken vet jeg ikke men billig blir det ikke.

Til TS microinvertere bruker nettet som frekvensreferanse så jeg tror de trenger å se nettet.
   #43
 3,608     0
Jeg tror 12V distribuert i huset gir mye tap i kabler.

Ikke om du planlegger godt. Jeg legger en akkumulator-bank midt i huset på loftet, med en stjerne av kabler rett ut til lyspunkt i 2.etg tak, eller til vegglamper / stikk på vegg (1 m over golv, 1,3 m under tak). Tilsvarende akkumulatorbank i kjeller: Rett ut til der kabelen går opp til stikk eller vegg-lampe i 1.etg, eller til der det er kortest vei i vegg opp til lyspunkt i tak. Stikk/lyspunkter plasseres bevisst for å gi akseptabelt kort lengde på ledere.

Med mange stjernearmer er strømstyrke pr grein lav; alt lys er LED. Stjerna legges med 2,5 kv ledere. Tap er beskjedne (jeg har regnet på det!). Det koster noen meter ledning (og et antall sikringer, ett par pr arm), men det er ubetydelig i den store sammenhengen.

Med 230V ignorerer du kabellengde: Det gjør ingenting om kabelen ligger to ganger rundt husets yttervegger før den kommer ut i stikket. Med 12VDC er du mer bevisst. Dessuten: Med 230V forholder du deg til forbrukere på 2000W - da ville tapene vært store med 12VDC. Ikke med typisk 0,5-2 A strøm i en 2,5 kv leder på 3-6 meters lengde!

En ørliten brøkdel konsument-lavvolt-utstyr er for 48V. 48V krever konvertere på så si samtlige uttak. Akkumulator-bank må bygges med med fire og fire seriekoblede enheter (eller alternativer som ikke er tretten-på-dusinet). 12V bruker standard masseproduserte komponenter - markedsstandard for konsument-lavvolt er 12VDC, for håndlykter, radioer, nettverksutstyr... Investering er minimal sammenlignet med 230VAC-tilpassede anlegg, og kan fordeles over tid (f.eks. øking av akkumulator-kapasiteten). Det eneste reelle alternativet går andre veien: 5VDC USB.

Dette er utenfor trådstarters problemstilling/ønsker, så om det er mer å si, bør vi vel starte en egen tråd for dette alternativet.
   #44
 3,210     Vestlandet     0
Det kanskje mest aktuelle å vente på er høyere strømpris(!) og at panelene yter bedre. 15-18% er litt lavt...

Hvis du tenker solpaneler til oppvarming kan du jo femdoble virkningsgraden ved å velge termiske solfangere framfor fotoelektriske.

Forøvrig er det visstnok en absolutt teoretisk grense i effektiviteten for de fotoelektriske cellene vi bruker i dag - om jeg husker riktig er det rundt 37%. Skal vi noe høyere enn det, må det være med annerledes teknologi. Og den teoretiske grensen når vil aldri opp til. Det er nok langt tryggere å vente på strømpriser på nivå fra 2010-vinteren Smile

32% for silisium, enkeltbåndgap.
   #46
 3,608     1
Mye opplysende i den artikkelen.

Likevel: Vær litt nøkterne i forhold til tekonologier som "vil komme". En eller annen gang. Kanksje om et par år, kanskje senere. Ingen vet hva kostnadene vil bli, tilgjengeligheten, påliteligheten.

Å investere store summer i dagens teknologi fordi en framtidig teknoloigi vil være bedre, er noe tvilsomt, for å si det sånn. Kanskje du om to år, om fem år eller om ti år kan bytte ut de gamle panelene dine og beholde resten av "infrastrukturen" (invertere etc.) som den var. Skjer utskiftingen om to år er sjansene store, men da kasserer du paneler som langt fra er nedskrevet (og når du ikke vil ha dem mer kan du ikke ta for gitt at andre er interessert i å overta dem). Tar det ti år, er sjansene store for at det har skjedd så mye på invertere, akkumulatorer og alt annet at du velger å ikke lappe på det gamle, og heller tar det hele fra bunnen.

Jeg flirer bestandig av fastfood-sjapper som reklamerer med "Her får du grillmat mens du venter" - de kan aldri tilby meg noe mens jeg venter på det jeg har bestilt. Likevel sier jeg gjerne: Hvorfor ikke bruke termiske solfangere mens du venter? Her i forstand: Venter på solceller med høyere virkningsgrad. Selv om du egentlig drømmer om solceller med 90-95% virkningsgrad kan det hende at du i ventetiden har større glede av andre høy-virkningsgrad-teknologier.

For all del: Termiske solfangere er bare egnet til å varme huset og til varmtvann, ikke til å drive støvsugeren! Men oppvarming er det store energisluket. Dekker du en betydelig del av varmebehovet med termisk solvarme, og behovet fra lys/små-elektronikk med en beskjeden investering i solpaneler/akkumulatorer i et isolert 12VDC-nett, kan du gjerne sette deg ned i ti år og vente på drømme-teknologien. Den dagen du faktisk får solpaneler med 40% virkningsgrad kan du vurdere om det er verd å pensjonere de termiske solfangerene med 80-90% virkningsgrad, eller om de faktisk konkurrerer godt, all things considered. Mitt stalltips er at du vil beholde dem. Kanksje du moderniserer de små solpanelene til "lys-nettet". Kanskje du da investerer i en inverter som gjør det mulig å selge strøm til e-verket (vi vil vel da ha mer erfaring med hva de er villige til å kjøpe, og til hvilken pris) - utstyr du slett ikke trengte i det isolerte "lys-nettet". Eller kanskje du utsetter utskiftingen ytterligere noen år.

Nå har vel TS indikert et så sterkt ønske om et stort solcelle-anlegg som kan produsere strøm for tilbakesalg, at dette ikke er noen realistisk policy; det er viktigere å satse på noe som kan erstattes av framtidig, mer effektiv teknologi. Vi andre kan være glade for at noen er villige til å gå i bresjen og bruke sine ressurser på løsninger som i dag langt fra er økonomisk forsvarlige, men som legger grunnen for noe som andre kan dra nytte av om ti eller tjue år.