15,668    46    4  

Prosjekt solcellepanel

 303     Vestfold     0
Etter å ha lest en meget interessant tråd på norsk elbilforum http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,8156.0.html, er jeg blitt bitt av solcellebasillen. Desverre Smile (Denne tråden du leser nå, er identisk med en tråd jeg startet på norsk elbilforum http://elbilforum.no/forum/index.php/topic,16101.0.html, for å få med litt innspill fra begge leire. Det er sikkert ikke alle som er medlem begge steder....)

Jeg kjører en 2013 Nissan Leaf og har ambisjoner om å bestille meg en Tesla X hvis den fyller forventningene (og de praktiske behovene) våre. Fruen er ikke helt negativ til det, men solcelleanlegg må jeg nok jobbe litt for å få gjennom!

Jeg jobber skift og lader derfor bilen relativt ofte hjemme på dagtid. Det hadde jo vært kjekt å si at jeg kjører på hjemmebakt strøm, i stedet for butikkstrøm (fra det mest forurensende kullkraftverket i Tyskland). Jeg aner ikke hva et slikt anlegg vil koste, hvor stort det må være og hvor mye jeg kan gjøre med egeninnsats. Mitt mål med denne tråden er å finne konkrete produkter med priser, slik at jeg kan sette opp et budsjett for senere presentasjon til fruen. Investeringskostnaden bør være slik at jeg slipper å låne pengene, da blir det dårlig økonomi i regnestykket! Jeg er ikke rik, så det totale beløpet bør inneholde færre enn 6 sifre  ;)

Jeg har plass til noen svære greier på taket til huset, jeg har vel grovt regnet 110-120 m2 med tak i 7-graders vinkel som kan benyttes. Jeg ønsker derimot ikke et anlegg som bryr naboene i vesentlig grad, og jeg er heller ikke rik - så 120 m2 med solceller blir det ikke snakk om :-)

Men hvor stort er stort nok (for saktelading av èn bil om gangen)? Jeg sliter med å finne informasjonen jeg trenger på internett, så kanskje dere her inne kan hjelpe meg litt ut? Jeg har sett i en annen tråd her en link til et sted der man kan beregne hvor mange KWh et gitt anlegg kan produsere, men jeg skjønte ikke alle begrepene og tingene jeg skulle fylle ut.

Så langt har jeg forstått følgende:

- Jeg må ha solcellepaneler fra èn eller flere leverandører-
- Jeg må ha braketter til å holde panelene på plass i taket, i riktig vinkel.
- Jeg må ha kabler fra panelene til... en inverter? (hva er egentlig det?)
- Jeg må ha inverteren (flere?) koblet til en strømmåler med timesavlesning for forbruk og produksjon
- Jeg må ha et plusskundeabonnement hos fjordkraft/skagerak energi. Dette har jeg allerede sjekket ut og er ikke noe problem.

Legger ved et par bilder av taket for å gi dere en idè av hvordan det ser ut her. Dette blir et langsiktig prosjekt. Hvis det er enkelt og billig, kanskje 2015. Hvis ikke - 2016/2017? Kommer an på om fruen går med på det Smile
Prosjekt solcellepanel - 2014-08-22_tak_2etg_liten_målsatt.jpg - muggost
Prosjekt solcellepanel - 2014-08-22_tak_3etg_liten_målsatt.jpg - muggost

   #1
 2,326     Trondheim     0
Jeg har mitt miniatyrprosjekt på solcelle gående, og erfart ett og annet.

Først kan du inn her for å beregne hva du kan få ut totalt sett:
http://www.ppam.se/Berakna

Tipper at materiel for "full pakke" vil komme på rundt 200.000.
Hele taket dekt vil gi deg ca 10.000 kWt/år
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 303     Vestfold     0
Hehe, som sagt så var det snakk om et anlegg med mindre enn 6 siffer i totalbeløpet  ;D

   #3
 2,326     Trondheim     1

Hehe, som sagt så var det snakk om et anlegg med mindre enn 6 siffer i totalbeløpet  ;D

Ja, og det er lineær sammenheng.

99.999,- skulle gi deg muligheten å dekke 55 m2 som igjen skulle gi omlag 5200 kWt.
Trekker du fra at noen skal installere for deg og de skal sikkert ha 30.000,-. så har du 69,999 til materiel,
Dvs, 38 m2, og knapt 3500 kWt/ år. Din Tesla "spiser" 2,1 kWt/mil kanskje, så årlig kommer du deg 15.000 km på året med husstrøm på tanken.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 303     Vestfold     0
Vel, som jeg skrev i den første posten så er jeg ikke interessert i et så stort anlegg som du først nevner. Kanskje 30-60 m2 er tilstrekkelig. Jeg kan ikke så mye om dette her, så første skritt er jo å finne den informasjonen jeg trenger....

Og som jeg skriver i den opprinnelige posten, hvor mye kan jeg gjøre selv? Hvis du dkt850 kan noe om dette, kanskje du kan beskrive litt hvilke deler av anlegget jeg kan sette opp selv og hva jeg trenger fagfolk til?

Hvor kan jeg få tak i materiell? Er det billigere å importere fra Kina enn å handle her i Norge?

Jeg er som sagt helt fersk på solceller og trenger hjelp til å finne ut av dette.
   #5
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Ikke finn på å kjøpe deler i Norge. Sitter endel luringer som kjøper på ebay og selger på finn.no til dobbel pris.

Jeg ser ærlig talt ikke poenget med prosjektet ditt.

Du må bruke solceller, som i din skala betyr en kWh pris som alltid er betydelig høyere enn ren norsk fossekraft.

Om vinter er det knapt sol i Norge, 4 timer på det sydlige punktet. Da står solen laavt og noe bidrag vil du knapt få. For å ikke ødelegge blysyrebatteriee dine, bør du kjøre vedlikeholdslading på dem 24/7.

Du må bruke blysyrebatteri til slike budsjett. De har en levetid på 5-8 år, koster mye, lading må utføres korrekt og sist men ikke minst, skal de produseres (utvinne bly, lage blydioksid, polypropylenplast og svovelsyre) så "redde miljøet" ditt seenes svært stygt ut. Og da har vi ikke tatt med utvinning av silisium til solceller, som er svært kraftkrevende.

Ser poenget med at du ønsker å være uavhengig og klare deg selv. Men noen miljøentusiast? Kan du bare glemme.

Det virker heller ikke som du har teknisk utdannelse? Det kan bli tøft for deg. Er ikke bare å klinke opp slike anlegg på flere hundre volt. Det er regulert med lov, som du sikkert vet. Og etter anlegget er oppe, så må det vedlikeholdes. Og det tar selvsagt tid. Da må du se på dette som en hobby og du ikke tenker økonomi. (eller miljø...)

Det blir noen dyre, svarte, kilometer på den bilen din.
   #6
 2,326     Trondheim     0

Vel, som jeg skrev i den første posten så er jeg ikke interessert i et så stort anlegg som du først nevner. Kanskje 30-60 m2 er tilstrekkelig. Jeg kan ikke så mye om dette her, så første skritt er jo å finne den informasjonen jeg trenger....

Og som jeg skriver i den opprinnelige posten, hvor mye kan jeg gjøre selv? Hvis du dkt850 kan noe om dette, kanskje du kan beskrive litt hvilke deler av anlegget jeg kan sette opp selv og hva jeg trenger fagfolk til?

Hvor kan jeg få tak i materiell? Er det billigere å importere fra Kina enn å handle her i Norge?

Jeg er som sagt helt fersk på solceller og trenger hjelp til å finne ut av dette.

Det er nok andre som kan mer om dette enn meg, jeg har innsikten ut fra hva jeg selv har funnet ut av.
Skal du gjøre noe selv så må du bruke tid for å sette deg inn i sakene. Det er for mye til å skirve om her.

MEn litt på veg kan jeg hjelpe deg da, du kan gjøre alt selv frem til tilkoblingen av inverter så lenge du holder deg under 50 volt på solpanelsiden.
Ut over det elektriske så trengs festemateriel.

Bruk litt tid på disse to sidene, så kommer du litt fremover på priser og av hva som finnes av materiell:
http://www.nordensolar.se/produkter/solcellspaket
http://www.ev-power.eu/index.php?cur=1&

Søkogså på youtube også, for der finnes masse av folk som har lagt ut video av sine annlegg og mer enn gjerne vil vise hva og hvordan, og noe også hvordan en ikke skal gjøre det.

Å handle i Norge vil nok gi deg mindre enn om du importerte materiellet selv. men det krever at du selv er satt inn i hva det er behov av. Forrige år var jeg litt der du er nå på en måte, og sjekket ut litt. http://www.ev-power.eu/index.php?cur=1& leverer til norge fant jeg ut. De har OK priser til sammenligning med andre, så bruke tid på lete etter større "gullklump" er bortkastet mer eller mindre. Bruk tiden på å finne ut av hvordan solceller virker.
Jeg sjekket også priser fra kina. OFF-Grid ble pris fra kina med batterier og en 5kW inverter kostende 20kr/W. Fant aldri noe lønnsomhet i det, så det jeg fikler med er bare på ren skjær hobbybasis må jeg si.

Men det virker som du er mer motivert ut frå andre perspektiver enn lønnsomhet, pg vil gå for det.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 303     Vestfold     0
ok, takk for tipsene så langt.

@Hondaen: jeg tenker ikke bygge anlegg med batterier. hvis det blir noe overskuddskraft selges det tilbake til nettet. Jeg får vel spot + 5 øre pr KWh tror jeg. Skagerak energi har bekreftet at de bytter strømmåler free of charge. Det er jo generøst av dem, det er det ikke alle som gjør.

Og du har rett, jeg har ikke noe teknisk utdannelse. Derfor er jo utgifter til vedlikehold et interessant tema. Du nevner det med vedlikehold, hva slags vedlikehold trenger en solcelle installasjon? Tid og interesse har jeg, og evner til å lære meg nye ting, så det er vel heller forskrifter/lover som vil begrense meg (famous last words).

   #8
 19     0
Hei, jeg jobber hos Wee Trading.
Vi forhandler de produktene du er ute etter - se link http://www.wee-trading.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&&b_kid=636874&b_id=1328682

Normalt anbefaler vi kundene våre anlegg på 1-2kw da de fleste husstander har ett lavt forbruk når panelene produserer mest (på dagtid når folk er på jobb)

i ditt tilfelle må du se på hvor mye du forventer å bruke på en normal hverdag inkl. lading av bilen. for at det skal kunne svare seg må du sette opp anlegget slik at du får brukt mest mulig av produksjonen - Nå kjenner ikke jeg til hvilken avtale du evt. får til med din strømleverandør men tidligere kunder har fått meget dårlige tilbud når det gjelder å selge overproduksjonen sin til strømleverandørene. Pga. disse dårlige avtalene pleier vi å anbefale ett anlegg som dekker 80-95% av forventet forbruk, du kjøper da ikke ett for stort anlegg som bare bidrar til at du bruker penger på strøm som du ikke får brukt/betalt for.


Det du trenger 1 stk microinverter per panel - det er denne som omformer de 30Vdc som panelet produserer til 230Vac - dette er ON grid invertere, DVS. de krever at det er strøm i anlegget de kobles til for å levere. forsvinner strømmen pga feil eller arbeid på nettet slutter også inverterene å levere strøm inn på nettet.

prisen blir da kr. 5000,- inkl. mva per 250W
2500,- +MVA for panelet
1500,- +MVA for microinverter


Ta gjerne kontakt hvis du ønsker mer informasjon eller bare vil slå av en sol prat.
Signatur
   #9
 3,210     Vestlandet     0
250W peak gir vel ca 250kWh i året i sørnorge med god plassering hvis jeg husker riktig. 5000kr + montering, 15-20 års levetid. Det blir dårlig butikk, men det er gøy - ser absolutt den! Microinverter er en fordel for å få mest mulig ut av hvert panel (med hensyn til skygging, dårlige enkeltpaneler osv), men det er kanskje rimeligere med en stor inverter hvis man skal litt større areal med paneler?
   #10
 19     0

250W peak gir vel ca 250kWh i året i sørnorge med god plassering hvis jeg husker riktig. 5000kr + montering, 15-20 års levetid. Det blir dårlig butikk, men det er gøy - ser absolutt den! Microinverter er en fordel for å få mest mulig ut av hvert panel (med hensyn til skygging, dårlige enkeltpaneler osv), men det er kanskje rimeligere med en stor inverter hvis man skal litt større areal med paneler?



I innkjøp kan det nok være rimligere med en stor Inverter , fordelen med mange små er at hvis en slutter å virke har du fremdeles produksjon fra de andre. Men det kan også slå andre veien men mange små har du flere punkter som kan bli ødelagt!?

Vi har per dags dato 10 panel som er montert opp og leverer strøm inn på vårt kontor/butikk bygg, de står dårlig plassert med tanke på sol/skygge forhold men bra plassert for at alle som kommer inn kan se dem Smile Siden desember 2013 har disse produsert 1221 kWh - vi kunne hentet ut vesentlig mer hadde vi bare plassert dem optimalt - Som du sier ca 2500 kWh på ett år.

Vi har koblet opp disse med en E-Gate fra Involar - Hver enkelt microinverter har en egen kode/adresse så merker du det skikkelig vil du kunne logge deg på nettet å se akkurat hvilket panel/inverter som ikke virker optimalt. samt logg for hvor mye de har produsert totalt.

Når det kommer til inntjening blir det ett regnestykke noen andre for ta seg av ;)
panelene leveres med 10 års fabrikkgaranti på produksjonsfeil. Videre garanterer fabrikken også for produksjonen til panelene med minst 90% effekt etter 10 år og 80% etter 25 år.

Effekten går ned på panelene men samtidig går nok prisene på strøm noe opp!?

Utdrag fra YR.no - soltimer i året
Sted Soltimer
Sørnesset, Stor Elvdal 1383,6
Kise, Ringsaker 1556,3
Ås, Akershus 1635,1
Blindern, Oslo 1669,0
Kjevik, Kristiansand 1777,6
Sola 1513,1
Florida, Bergen   1184,4
Bjørkehaug i Jostedal 1124,1
Fiskåbygd, Vanylven 1081,2
Tyholt, Trondheim 1346,5
Bodø 1271,2
Tromsø 1263,6
Karasjok 1105,8
Bjørnøya 590,9
Signatur