4,128
7
0
Skippe varmepumpe fremfor peis med vannkappe, solfanger og 1500l aku?
104
Lørenskog
0
Blir ikke helt enig med meg selv mtp varmemetode for kommende hus.
skal bygge et hus på ca 320 kvm. energiforbruk er estimert til 45 kWh/m2
Har tilgang til gratis ved, og har lyst på solfangere. Dette koblet opp mot akkumulatortank/slavetank med elkolbe.
Men bør jeg i tillegg ha varmepumpe, eller vil jeg klare meg fint uten? Tanken på en kladd til 100 lapper utenfor husveggen som skal jobbe halve året får meg til å tenke litt galskap.
Eller er kanskje mitt forslag galskap, håper på innspill.
skal bygge et hus på ca 320 kvm. energiforbruk er estimert til 45 kWh/m2
Har tilgang til gratis ved, og har lyst på solfangere. Dette koblet opp mot akkumulatortank/slavetank med elkolbe.
Men bør jeg i tillegg ha varmepumpe, eller vil jeg klare meg fint uten? Tanken på en kladd til 100 lapper utenfor husveggen som skal jobbe halve året får meg til å tenke litt galskap.
Eller er kanskje mitt forslag galskap, håper på innspill.
Det er ikke lønnsomt å dimensjonere et solfangeranlegg så det kan varme opp et helt hus mesteparten av tiden.
Jeg ville komplettert med en luft/vann-varmepumpe. De får du for langt under de 100 du nevnte. Skal du uansett ha akkumulatortank og rør i gulvene er ikke en varmepumpe så veldig stor ekstra investering.
Veldig lite synlige priser på nett synes jeg.
Bruk finn.no så finner du noe. http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=38035063&searchQuery=b+w
Noe av det aller billigste av luft/vann-varmepumper leveres vel av Jula, for eksempel
http://www.jula.no/varmepumpe-luft-vann-6-3kw-416107
til 15 000 (uten installasjon).
De som definerer "billig" som "dårlig" vil vel fnyse av denne... :-)
2 til 4 ganger så mye er vel mer vanlig fra andre leverandører (Uten tank, installasjon osv.)
Enig i at det er lite synlige priser på nett. Det er mer fokus på gratis befaring og "special price just for you my friend". Diverse rørdeler, kanskje termostater, pluss installasjon, kan bli endel kronasjer på en regning man får til slutt.
Dette er vel en luft-luft-varmepumpe. Når TS allerede planlegger akkumulatortank, er det sterkt å foretrekke å velge luft-vann framfor luft-luft, av hensyn til effektiv fordeling av varmen, pluss støy. Luft-vann-varmepumper koster en god del mer enn luft-luft-varmepumper, uten at jeg helt ser hvorfor.
Ja, mitt poeng var Finn.no. http://www.finn.no/finn/torget/resultat?keyword=luft+vann+varmepumpe&SEGMENT=0&ITEM_CONDITION=0&SEARCHKEYNAV=SEARCH_ID_BAP_ALL&page=2&sort=5&periode=
Monterer du noen energimålere får du en god peiling på hvor stor vp som vil være hensiktsmessig slik at du slipper å overinvestere.
Sjekk og med Enova da iallefall tidligere ville tank etc kunne taes med i støttebeløp som ble utløst av vp. Med andre ord, ville en vp til f.eks 25 000,- gi rett til støtte til tank osv også inntil 50 000,-
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.
Er energiforbruket på 45 kwt/m2 romoppvarming, eller også varmtvann? Regner med det kun er romvarme, for ellers ville du vært på passivhusstandard.
Avhengig av hvor mye varmtvann dere like å bruke, og hvor glad dere er i varme ift "beregninger" så havner dere på et totalforbruk på sannsynligvis ca 25.000kwt/år til varme og VV.
Da dekker du enkelt 10.000 av dette fra sol. Med ved så må du fyre opp ca 4-5 favner for å dekke resten.
Jeg anbefaler normalt alltid de med ditt utgangspunkt akkurat det "Reodor" skrev. Prøv dette først.
Sørg for at akkumulatortanken er såpass fleksibel at VP enkelt og effektivt senere eventuelt kan installeres, at styringen også kan gi deg muligheten til å prioritere varmekildene, og når de "får lov" til å starte (El-kolbe og VP). Koble til energimålere så du vet hva du faktisk bruker av varme og varmtvann, og hva både sol og ved har bidratt med av dette, for deretter kunne velge en varmepumpe som er akkurat passe for deres behov.
Beregninger på hva dere kommer til å bruke hadde jeg tatt med en passelig stor klype salt, til nå har jeg sjelden sett de stemmer i praksis. Noen ligger langt over, andre ligger under.
Om det er ønskelig med et mer "kosefyringspreg", og -forbruk, av ved på 1-2 favner de kaldeste, mørkeste og stusseligste dagene så koster varmepumper av topp kvalitet ca halvparten av det du har sett for deg, spesielt når alt annet likevel er på plass. Her er et eksempel på dette: http://www.flexiheat.no/Produkter/Rossato%20Varmepumper/page29/page29.html
Enova gir forøvrig nå kun tilskudd til varmepumper i eksisterende boliger, så da kan du like gjerne også vente til dere har "bodd dere varme" og har en "eksisterende bolig" å få tilskudd til
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)