HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det avhenger hvordan du lager modellen for fotodioden, strømmen er et mer direkte mål på solinnstrålingen en åpen krets spenni gen. Kan ikke huske å sett dette som noen ferdig modul.

zyp
   #12
 460     0
Jeg har tenkt litt i samme retningen, at det hadde vært interessant å gjøre en småskalatest først for å se hvordan økonomien ser ut i praksis, før man legger titusener i et anlegg.

Det jeg i så fall tenkte var å bare kjøpe inn ett panel i full størrelse og en mikroinverter og logge hvor mye energi det produserer. Det koster selvfølgelig en del mer enn billig minipanel, men til gjengjeld vil det begynne å betale seg ned med en gang og det jeg får logget er et reelt tall på faktisk energiproduksjon etter at alt av tap er trukket fra.

Nå har imidlertid to av naboene mine med identisk takvinkel akkurat fått seg solcelleanlegg, så da kan jeg sikkert høste litt erfaringer derfra i stedet for å bygge mitt eget testanlegg. Smile
   #14
 3,210     Vestlandet     0
Hvorfor jeg vil måle syns jeg å ha beskrevet. Jeg vil vite hvor mye effekt jeg kan forvente å få ut av et anlegg.
Når det finnes et flertall datakilder så gir det et ennå bedre bedømingsunderlag og om loggeren eks. koster 1% av hva anlegget vil koste så kan det være verdt det. (Jeg har i grunn ikke planer om å sette opp noe anlegg i år).

Solkart.no baserer seg på tildels data fra PVgis, en internasjonal database over soltimer, som jeg selvfølgelig allerede sett på. Sen inkluderer de en slags takvurdering som sier at vår nordvendte takhalve har samme evne til å gi solstrøm som vår sørvendte, og det er jeg i tvil om, da det nordvendte taket stort sett er i skygge hele tiden). Selve takflateberegningen gir jeg altså ikke Solkart noe cred for.

Dataet som PVgis gir baserer seg på modeller som jeg ikke funnet og som uansett vil være ovenfor mitt forstand. Men i dokumentasjonen står det at "high quality sensors on the ground" gir bedre data "without a doubt". Da kan man tenke seg at "medium quality sensors on the ground" gir bedre data "with some doubt"?

Faktorer som jeg er usikker på hvordan PVgis klarer å forutsi er lokale effekter fra nærliggende vann i sør (refleksjon, etc.) lokalt "mikrovær" her oppe på heia, som kan være veldig forskjellig fra det som gjelder kun 1km bort. Hva jeg er helt sikker på at PVgis ikke forutsier er hvor nedstøvet etc. panelene vil være. Jeg har ingen planer om å vaske dem hver dag. Hvis den solmåleren jeg etterlyser har et panel av noen slags størrelse så kan det tenkes at den kan ivareta den effekten.

Sen er det vel tilsist gøy med muligheten å studere ting i realtid? Jeg har eksempelvis en utendørstermometer. (men selvfølgelig får jeg sikkert "bedre data fra yr.no")?






For all del, det er gøy å måle. Det var i grunnen derfor jeg spurte. Men du får ikke resultater som er brukbare til noe, ved å måle over et år eller to. Variasjonen er alt for stor. I en måleserie på 30 år, varierer årlig globalstråling med nesten 100%. Altså det året med mest innstråling, har nesten dobbelt så mye som det med minst.

Det er pyranometer som er vanlig å bruke for å måle globalstråling, så jeg tror det er det du må ha. Tradisjonelt har de vært veldig dyre. Mulig det går an å lage noe selv med en eller annen fotodetektor. Utfordringen er kalibrering og måleunøyaktighet.
  (trådstarter)
   #15
 325     Sørlandet     0
Tja.. skal man høre på klimaforskere så er det ikke sikkert de forrige 30 årene er særdeles indikative for de neste.
Jeg skjønner at man trenger avansert måleutstyr for å måle solinnstråling, men det har jeg ingen interesse av å gjøre, da jeg vil måle effekt fra en solcellepanel. 

I grunn var min tanke at en panel av full (slik zyp foreslår) eller middels størrelse blir satt opp, sammen med noen slags effektlogger som til tider kan føre over data til laptopen.

Dette vil etter min mening gi en ganske god indikasjon på alle mulige slags ting:
 - Effektforskjeller ved variasjoner i vær (sol, overskyet, snø, regn, etc.).
 - Effektforskjeller ved variasjoner i årstid og tidpunkter på døgnet.
 - Hvor ofte panelen må vaskes, hva slags reduksjon en skitten panel gir.
 - Hvor kjapt snø smelter (her vil nok kun en panel ikke være helt god indikasjon for makroeffekt).
 - Estetisk/Hvordan refleksjoner fra taket etc. vil se ut for naboene på andre siden vannet. (De er forsåvidt en hyttegjeng så tenker ikke legge alt for stor vekt ved dette).

Jeg har i utgangspunkt forventet innstråling fra PVgis (gir som sagt ikke solkart.no sine vurderinger særdeles mye tiltro). Om mine egne målinger viser på en supereffekt som ikke PVgis er enig i, så er det god grunn til å være skeptisk og kanskje ikke bruke dem som investeringsgrunnlag. Men det samme gjelder jo motsatt vei. Om mine målinger viser at jeg stort sett ikke får ut noe strøm fra testanlegget så får PVgis si hva det vil, da blir det ingen investering i solanlegg.

Hur som helst, jeg har ikke tenkt å investere noe monstersummer i måleutstyr. Hvis jeg ikke klarer å finne noe som logger effekten fra en panel så blir det ingen måling.
zyp
   #16
 460     1
Tar du utgangspunkt i et panel i full størrelse med en grid tie mikroinverter så trenger du bare en vanlig strømmåler med datautgang for logging. Jeg har en SDM630-modbus liggende som jeg ville brukt til formålet, men til enfase burde det holde fint med en SDM120-modbus. Sistnevnte koster ikke mer enn et par hundrelapper. I tillegg vil du sannsynligvis ha noen form for USB til RS485-adapter så du får koblet den til en datamaskin.

Ellers så er det vel ikke uvanlig at mikroinvertere har et grensesnitt så man kan lese data rett fra dem heller.