237    3    1  

Solcelleanlegg "på budsjett"

 11     1
Jeg planlegger et solcelleanlegg på egen bolig fra 2009, og sikter på under 10 års nedbetalingstid. Enkelt forklart blir det ca. 12 paneler på sørvendt tak med mikroinvertere. For å få ned kostnadene tenker jeg å benytte en eksisterende kurs som allerede går til kneloftet på den aktuelle takflaten, samt å gjøre mesteparten av jobben selv (neida, ikke kobling og innmelding). Så begynner spørsmålene å melde seg, og her håper jeg på litt hjelp fra dere:

Kurs til innmating
Den eksisterende kursen ligger i et 16 mm-k-rør og brukes kun til balansert ventilasjon (200 watt maks). Ventilasjon flyttes over på en annen nesten ubrukt kurs for å unngå produksjon og forbruk på samme kurs. Kan sikkert trekke om innmaten. På sikt kan det være aktuelt å utvide med 10-12 paneler til. Hva kan jeg maksimalt mate inn i et 16 mm k-rør? Kan jeg f.eks. bruke 3-fas? Har 400V TN til boligen.

Trekk fra kneloft til tak
Kursen må naturlig nok forlenges fra kneloft og opp på taket. Tenker å gå ut gjennom kortveggen på huset, rundt på utsiden av takrenna og opp under vindskibeslaget. Da unngår jeg "punktering" av undertaket. Noen innvendinger på dette?

Monitorering av mikroinvertere
En annen ting jeg lurer på er om dere har noen anbefalinger av mikroinvertere med gode monitoreringsmuligheter. Jeg ønsker f.eks. å kunne hente produksjonstall inn i et hjemmeautomasjonssystem for å varme vann når sola skinner etc.

Vurderer denne inverteren foreløig.

Anbefaling av elektriker
Jeg holder til i nærheten av Skien i Telemark, og har så langt ikke funnet en elektriker som håndterer solcelleanlegg. Noen som har noen å anbefale?

HSt
   #1
 35 865     Lillestrøm kommune     0
Noen takstein firmaer har nå løsninger som begynner å bli gjør det delvis selv
  (trådstarter)
   #2
 11     0
Noen takstein firmaer har nå løsninger som begynner å bli gjør det delvis selv


Takstein kan være aktuelt ved nybygg eller totalrenovering, men jeg sitter med to ganske nye tak Smile
   #3
 3 210     Vestlandet     0
Du kommer billigere ut av det med en vanlig kontroller-vekselretter tror jeg.