161    3    0  

Solceller direkte til bereder - gjort ordentlig?

 5     0

Jeg har i dag gulvvarme og en bereder/tank som har flere ledige kolber, og har lekt med tanken på å koble solcellepaneler på en eller flere av disse. En ser flere DIY-prosjekter på nettet, og selv om jeg kunne nok fått det til, ønsker jeg å ha alt på stell mtp. regelverk og forsikring. 

Samtidig burde jeg spare en del penger på å ikke trenge 230v, batterier eller lignende. Jeg har også bare tenkt på et anlegg på mellom 3-6KW.  Jeg har veldig gode forutsetninger med tak og vegg som er sørvendt uten hindringer, samt kort vei til teknisk rom. 

Spørsmålet mitt er om jeg ville fått en elektriker til å koble dette opp på en eller annen måte? Er det "lov" med direkte tilkobling til elementet?TSt
   #1
 14,520     0
Her blander en nok mye. En kan aldri koble solceller direkte mot strømkrevende krevende komponenter på noen måte. Derimot finnes det termiske solfangere som kan varme opp varmtvann. Da har en f.eks. en spiral i varmtvannstank eller motsatt at en har en egen akumulatortak for solvarme og har spiral i denne som varmer opp varmtvann og som benyttes til vannbåren varme.

Det er effekt grense på hva en har lov å gjøre av el arbeider selv også og den er så lav at en selv med et stort panel går ut over den grensen. Men små sol anlegg under 200W og med spenning under 50V har en lov å koble selv f.eks. åp en hytte når det ikke tilkobles mot noe 230V. Skal det tilkobles slik kreves det unasett elektrikker. Men mulig en kan gjøre deler av arbeidet i samarbeid med elektrikker men da må en ha snakket med elektrikker først og blitt enige.

Termiske solfangere så er det bare sirkulasjonspumpe som kan kobles på stikkontakt så her er muligheten større for egeninnsats for den som kan det.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Nei, jeg blander ikke solceller med solfangere...

Det finnes mange eksempler hvor solceller kobles direkte til beredere. Det finnes også plug n play systemer som gjør tilnærmet det samme.

https://www.pv-magazine.com/2022/04/29/new-pv-water-heater-from-germany/

http://www.thermo-dynamics.com/PV_SB_systems.html

https://www.youtube.com/watch?v=jW4IqEemteY&t=522s


Og jeg ønsker ikke å gjøre noe av det elektriske selv, men få det gjort ordentlig.

Spørsmålet var om det er lov. Exempelvis om jeg kjøper løsningen fra Nexol, vil en norsk elektriker koble det til?
TSt
   #3
 14,520     0
Dette virket som merkelige løsninger, da vil en ikke få noe glede av solcellene når varmtvannstanken er full. Dette må bare være løsninger der en har enormt vannforbruk og steder der en ikke får lov å koble opp som pluss kunde.
Unasett må en ha elektrikker så velg derfor ordentlig anlegg koblet til som pluss kunde.