117    5    1  

Solceller på enebolig med utleiedel

kje
 1 037     Oslo     0
Vi har enebolig med utleiedel. Utleiedelen har ikke eget strøm abonnement men vi har en undermåler som leses av hver mnd. 

Vi ønsker solcellepaneler men vil ikke subsidiere utleiedelen med dette. Hva må da gjøres?

HSt
   #1
 35 454     Lillestrøm kommune     0
Undermålere måler vel strømmen som passerer denne måleren da må dere mate systemet nærmere hovetavlen (usikker på om de kan koble til på en underfordeler uansett)

Så på meg virker dette som et ikke problem
   #2
 24 036     Akershus     0
Dette kan jeg lite om, men oppfatter det slik:
Du monterer solceller. Via inverter kobles disse til strømnettet etter din strømmåler. Produserer solcellene mer strøm enn hva huset trenger, selges strømmen til netteier. Produserer solcellene for lite, så kjøpes ekstrabehovet.

Med en undermåler vil du måle all strøm som hybel bruker, uansett hvor strømmen kommer fra. Spørsmålet blir hvilken pris en skal beregne. Si at hele mnd er ekstremt solrik. Solcellene leverer strøm både til hoveddel og utleiedel, så mye at hovedtelleren står stille. Fra netteier oppstår ingen regning, men til hybelen flyter det nåmasse strøm. Til hvilken pris?

I tillegg har en det vanlige problemet i nyere tid, hvilken strømpris skal en beregne mot hybel når strømprisen varierer fra time til time? (Ser her bort fra solceller).

Moderne strømregningsfordeling er blitt et bingospill for de fleste.
Signatur
HSt
   #3
 35 454     Lillestrøm kommune     0
Dette med spot pris beregning blir jo et problem uavhengig av solcelle eller ikke så ser ikke det som noe problem

Er det netto salg så er vel det også til spotpris hvis en ikke har spesial avtalen til noen leverandører.

En gjennomsnitt spotpris er vel det eneste en kan klare å håndtere mot hybel før avlesning er automatisert.
kje
  (trådstarter)
   #4
 1 037     Oslo     0
Ja det blir vel sånn at vi bruker gjennomsnitt spotpris når vi regner ut strømregningen for utleiedelen. Om vi installerer solcellepaneler blir den totale strømregningen lavere, men vi regner ut strømmen fra undermåleren som måler all strømmen de bruker både solstrøm og nettstrøm. Så den solstrømmen de evt bruker selger vi til de, er det sånn det fungerer?
   #5
 4 190     1
Måleren til hybelen ser ikke forskjell på solstrøm og nettstrøm, den bare måler forbruk. Måleren deres måler differansen mellom produsert og forbrukt strøm hver time, om dere har overskudd så selger dere til nettet om dere har underskudd så kjøper dere.

Dermed vil ikke solcellene påvirke regningen til hybelen, kun forholdet mellom dere og nettselskapet.

Merk at dette forutsetter at elektrikeren kobler solcellene til deres sikringer og ikke hybelens.