325    1    2  

Solen gått ned?

 1 936     Trondheim     2
Observerer at det er langt mellom innleggene på solenergifronten, nesten som at solen er gått ned for godt. Tenker at det kan komme av lite pionerer eller konkludert noen steder om at dette ikke er lønnsomt eller for problematisk å drive. Føler meg litt alene, det er ikke mange sjeler med termisk solvarme der ute som gir lyd fra seg. 
Lite jeg får gjort med det, eneste blir å se på kWt-teller at det tikker inn noen watt-timer rett som det er. 

Håper på et solrikt sommerhalvår, nå mellom regnbygene her i Trondheim.

PS: Omlag 12 måneder til "www.nordsol.eu" fanger er inntjent. 
Signatur

   #1
 40     Horten     0
Hei og hå

Lengesiden jeg har vært innom, og lengesiden solfangermonteringsbloggen min ble tatt ned.
Solfangerne har tuslet og gått siden den gang her nede i Vestfold. 2x30 vakumrør sydvendt med 45° vinkel. Jeg ligger på 2800kWh per år siden installasjonen i 2010. Dette er ikke helt det nivået jeg forventet, men det er noen ting jeg selv kunne gjort for å få mer ut av anlegget tror jeg:

  • Fangerne er på taket og tanken i kjelleren. Det er 10 meter løft og ca 30 meter med krets. Her tapes det noe på veien, og jeg for ikke den gjennomstrømningen som jeg skulle hatt. Maks 7l/min.

  • Jeg bruker varmen i fancoil, radiator og til varmtvann. Jeg har enda ikke koplet til den vannbårne varmen i gulvet. Derfor jobber trenger jeg minimum 40 grader i anlegget, og bruker derfor varmekolbe i tillegg.Foruten dette så vil jeg jo si at det går tilnærmet uten vedlikehold. Solkretsen har gått som ei klokke (Sorel, Grundfoss, Flexiheat fra Bettum Solvarme). Selv om jeg fikk anlegget til en veldig rimelig kompispris og satte opp alt selv, så vil nedbetalingstiden bli på ca 15 år (snart halvveis!).

Nå kan det vise seg at Bettum solvarme kanskje solgte sine produkter litt for billig, ref andre tråder her på forumet, slik at det ble problemer med cash-flow. Jeg må få si at dette var pga lidenskapelig tro på solvarming og frustrasjon på norsk VVS' villedende priser at han valgte å være både grossist og forhandler. Med store innkjøp, lavt dekningsbidrag og synkende interesse gikk kassen tilsynelatende tom, men jeg er sikker på at Bettum fremdeles vil være i bransjen. Troen på alternativ oppvarming er fremdeles sterk Smile