3,330    1    0  

solfanger kombinert med peis m. vannkappe. 200kvm. størrelse på anlegg?

 104     Lørenskog     0
Håper innlegget passer inn i dette forumet.

Vi skal bygge oss hus, og jeg liker tanken på solfangeranlegg da vi med tiden også skal ha basseng i hagen. (4mx8mx1,5m)

Vi skal også ha peis, og siden vi skal ha vannbåren, liker jeg ideen om peis med vannkappe.

Huset er ca 200kvm fordelt på kjeller, 1, og 2 etg, pluss en utleiedel på ca 60kvm, men den skal kun ha vanlig peis og panelovner, evt varmekabler.

Så til spørsmålet.

Hvor stort anlegg kan jeg og bør jeg ha?
Jeg håper å kunne ha et solfangeranlegg som gir varme til oppvarming og tappevann fra april/mai til høsten. pluss at det skal kunne varme opp bassenget til en god temp om sommeren.

Men hvor stor peis bør jeg ha, med tanke på at den kommer helt sikkert til å stå for mye av oppvarmingen på høst/vinters-tid?

Det er ønskelig å ikke måtte fyre hver dag, men der er det jo mange faktorer som spiller inn, som utetemp og vannforbruk. vi er 4 stk, 2 voksne og 2 små. si at alle dusjer 1 gang hver dag.

Hvor stor akkumulatortank(er) vil være å anbefale?

Ser det er mye kunnskap og erfaringer på forumet her, så håper på gode innspill.
beklager om spørsmålene er litt tynne.

   #1
 417     Troms     0
Ett poeng er vel å ha så stor akkumulatortank som mulig. Du lagrer grovt beregnet ca. 1 kw pr. kubikk vann pr grad. M.a.o. jo større tank (batteri) jo sjeldnere trenger du å fyre i peisen. Sett deg ned med kalkulatoren og regn på energibruken i husstanden. Hvor mye vil det gå med til oppvarming og til Forbruksvann pr. dag, og hvor sjeldent vil du tenne opp i peisen.  Smile
En 5 Kbm. tank , og med 40 grader utnyttbar energi (fra 75 ned til 35 grader) har da teoretisk 200 kwt. energi. eller nok til 5 dagers drift uten fyring om du bruker 40 kwt. i døgnet. En god peis med vannkappe kan vel levere 30 - 40 kwt. til varmelager under fyring, så teorien sier, fyr i peisen 4-5 timer hver 5. dag. :)
Så kommer tilførsel fra solfangere til fradrag på fyringsbehovet. Med effektive vakumsolfangere kan du vel grovt kalkulere 0,5 kwt. effekt pr. kvadrat. ladet inn på akkumulatortanken.
Signatur