792    10    0  

Solfanger mot dobbelmantlet bereder?

 19     Tromsø      0
Hei

Jeg har en enebolig i Tromsø på ca 120 kvm. Idag vannbåren gulvvarme i sokkeletasjen (ca 60 kvm), men planlegger å utvide til øvre etasje også om noen år. Idag varmes vannet med elektrisitet. Jeg er litt skeptisk til hvor godt solfangere vil virke pga lang vinter og mye snø, men har lyst til å prøve. Jeg har et sydvendt garasjetak som vil egne seg godt.
 
Jeg ser derfor for meg en trinnvis utbygging. Først et mindre areal, hvor jeg bruker nedre del av dobbeltmantlet bereder som akkumulatortank (OSO EPC360, volum 136 l).  Se skisse. Jeg har allerede alt på høyre side (dobbelmantlet bereder, ekspansjonstank, pumpe med shunt, magnetfilter osv. )
Kan solfangervæske sirkulere direkte til EPC360, eller må jeg inn med en form for varmeveksler? Vil det være problematisk med to pumper som sirkulerer mot samme tank (solfanger og gulvvarme)? Må jeg ha en ekspansjonstank på solfangersiden også?

Jeg er klar over at dette sikkert ikke blir et optimalt system, men er ment som en test, og hvor jeg kan bruke mest mulig av eksisterende system. Vil det fungere, eller er det noen skjær i sjøen her som jeg ikke tenker på. Tenker å ha en form for sikring mot overoppheting, dersom temp i nedre kammer stiger over f.eks 80C så kan jeg åpne en ventil som kjører kaldvann gjennom spiralen og dumper dette vannet i sluken. Hele systemet må vel sirkulere frostsikker væske, så det kommer til å bli noen liter med glykol. 

 
Hvis dette fungerer bra, så planlegger jeg å etterhvert sette inn en større akkumulatortank i garasjen, og utvide antall solfangere når jeg legger gulvvarme også i øvre etasje på huset

Solfanger mot dobbelmantlet bereder? - solfanger_skisse.jpg - EinarS12

   #1
 5,725     0
Ikkje bland solfangervæske (ofte propylenglykol ) og vatn til gulva, enten kjør solfanger inn på spiralen og bruk varmeveksler for forvarming av vv., eller bruk varmeveksler på solfanger. Vatnsida på varmevekler setter du på retur fra gulvvarmen. Mulig du får litt lite sirkulsjon fra gulvvarmen grunna du har shunt, i så fall må du inn med egen sirkulsjonspumpe for å få solfangervarmen inn i tanken (og samtidig ha vv forvarming).
EPC har vel 180l volum, ikkje så mykje, men litt får du akkumulert.
Termostat på EPC må du skru så langt ned du kan.

Et overopphetingsvern må du ha ja.
  (trådstarter)
   #3
 19     Tromsø      0
Ja, jeg har tenkt på det, men det blir et mer komplisert (og dyrere) system med varmeveksler og evt ekstra pumpe. Noen tips til en enkel og billig varmeveksler? Hva er virkningsgrad på disse?
Og hva er grunnen til at jeg ikke bør kjøre solfangervæske i gulvsystemet? (bortsett fra at det blir dyrt med 50 liter glykol)
   #4
 24,668     Akershus     0
Et alternativ til å kjøre med frostvæske og å risikere koking med bruk av dyrt kjølevann om en har vannmåler: det finnes også en løsning med en annen pumpe og tilbakerenning til innendørs tank ved driftsstopp. Systemet er da trykkløst og tomt for utevann ved driftsstopp eller overoppheting.
Om dette er en egnet løsning vet jeg ikke.
Signatur
   #5
 2,326     Trondheim     0
Hei.
Med 130 liter som akkumulator blir det med 15-20 rørs solfangerareal.
Siden du skal teste så ville jeg ha bare kjørt på vann, ikke blandet glykol i det hele.
Og tappet ned anlegg for vinter. Solstyringen har frostsikring, pumper vann til solfanger om det blir X-grader kaldt.

Om din ekspansjonstank er 5 liter så holder den til å ta unna for evt koking i fanger. (Partiell fordampning) Eller kjøp en ekstra så slipper du bruke penger på ventiler og styring for å blø av energi.

Bygger du ut senere, kjøp ny akktank så du kan ha en liten glykolkrets som varmer stort volum med rent vann.

Vedlagt innstråling Tromsø siste 5 årene. Ut av data virker det å være 85-90% å hente der kontra Trondheim. Du skulle kunne med 20 rørs vakumrørfanger kunne nå opp mot 1000kWh/år.



Solfanger mot dobbelmantlet bereder? - newplot.png - dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 19     Tromsø      0
Takk for alle innspill! Har fundert litt videre. Hva om jeg finner en liten akkumulatortank med spiral til solfanger (ca 100 liter, må være liten nok til at jeg får den ned i krypkjelleren). Den blir da stående rett under vaskerom/teknisk rom. Tenker å ha en manuell ventil slik at jeg kan koble den helt ut om vinteren. Når så sola kommer tilbake kan jeg åpne. Da får jeg utvidet volumet som kan akkumulere solvarme, og jeg får mindre volum på solfnagerkretsen, slik at jeg kan bruke glykol på denne.
Vil det være nok med pumpa til gulvvarmen for å sirkulere dette? Solfanger mot dobbelmantlet bereder? - solfanger_systemskisse_ver2.jpg - EinarS12
Solfanger mot dobbelmantlet bereder? - solfanger_systemskisse_ver2.jpg - EinarS12
   #7
 2,326     Trondheim     0
Hei.
Det der vil fungere det. Og pumpen klarer å drive det hele den. Når det kommer solvarme inn så får pumpen lite jobb, det blir selvdrivende da det varme vannet vil opp.
Signatur

   #8
 24,668     Akershus     0
Men her er det vel det kalde vannet som skal opp for å varme seg?
Uansett, i et lukket system skal ikke pumpa løfte noe som helst, den funksjonerer bare som en «rørepinne".

Siden dette er et forsøk, så kan en vurdere å bruke spiralen i den dobbeltmantlede berederen som varmeveksler til en har vunnet mer erfaring.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 19     Tromsø      0
Da har julenissen vært her litt tidlig i år, og levert en pakke fra Kina:
Solfanger mot dobbelmantlet bereder? - DSC_0066 5.JPG - EinarS12

20 vakumrør, festebraketter for tak, pumpestasjon med styring, ekspansjonstank, flexirør og en 120 lites akk. tank. Siden snøen allerede har kommet til Tromsø så får jeg neppe installert noe på taket på denne siden av mørketida, men driver derfor å planlegger den innvendige delen av systemet.

Jeg har derfor en rekke utfordringer, og er takknemlig for alle tips:

1) Effektmåler. Det hadde vært gøy å ha. Jeg ser det er flere som kjøper dette brukt fra Tyskland. Hvordan vet jeg hvilken størrelse jeg trenger, og hvor i sløyfen bør den monteres?

2) Rør og metall. Akkumulatortanken og spiral i den er i rustfritt stål (316SS). Eksisterende varmesystem er kobber (og Pex i gulvene). Kan jeg da bruke vanlige rørdeler i messing på tanken? Eller bør det være rødgods?

3) Rørføring gjennom gulv. Jeg skal altså ha akkumulatortanken i krypkjeller under vaskerommet. Jeg kan lage to nye hull i gulvet, men da bryter jeg jo membran etc. Det er forsåvidt ikke så kritisk siden det er bare betong og fjell i krypkjelleren. Eller jeg kan bruke de to rørene som allerede går gjennom gulvet. De er egentlig satt der for framtidig bruk når jeg skal pusse opp i øvre etasje (de går fra vaskerommet, ned i krypkjeller, og opp til andre etasje i en innvendig skillevegg. De er ikke ibruk idag)

4) Tre-veis ventil. Jeg tenker å sette inn en treiveisventil (svart sirkel på bildet) for å kunne koble ut den nye akkumulatortanken (og solfangersystemet) på vinteren. Nå først vil jeg bare ha en manuell treveis, men kanskje det kunne være lurt å legge inn noe automatikk senere. Finnes det en 3-veis kuleventil som det går an å ettermontere en motorstyring på?

Solfanger mot dobbelmantlet bereder? - rorskisse_vaskerom_red.jpg - EinarS12

   #10
 77     0
Hei

Siden du har 2 varmekilder,tror jeg du kan du bruke en Bivalent ventil.

https://www.dinvvsbutik.se/sv/artiklar/esbe-styrdon-vrb140-cra110.html

Har denne selv i ett vedfyrt anlegg,jeg tar ut varmen på 2 forskjellige høyder på tanken.

Kobler du rør fra solfanger inn på port 1 og varmepumpe på port 2,vil den alltid ta varmen først fra Port 1,men så blande inn mere og mere fra port 2 om det blir nødvendigt,helt til port 1 er helt stengt og alt blir tatt fra port 2 (typisk vinter) men åpner så snart port 1 kan lever over satt temp på vannet ut.