#11
 171     0
Ikke glem de tradisjonelle solfangerene, se på denne modulerbare modellen fra Norsk Solfangerproduksjon AS

Vakumrør er bra, men et problem som kan oppstå er overproduksjon om sommeren, da en bruker lite energi og varmeproduksjonen er størst.
Benytter man derimot Norsk Solfangerproduksjon sine fangere kan en koble disse inn som en del av et såkalt ”tømmeanlegg” hvor en unngår både overproduksjon og frost skader.
Lavere effektivitet kompenseres med noen flere kvm. Det fine med disse modulene er at de monteres inn i tak eller vegg og gir et mye finere resultat enn utenpåliggende typer.

   #12
 18     0
åssen er de solfangerene som tømmer seg selv på vinteren da ?

De klarer jo ikke produsere noe når det begynner og bli kaldt eller gjør de det ?

Noen som har noe tekniske prøve data på slike fangere ?
taz
   #13
 3 841     Haugesund     0
Dette er interessant.

Ser de antyder en flow temp. på 120°C.

Et sånn panel, og bergvarme så skulle vel el utgiftene til oppvarming bortimot være eliminert.  ;D
Eller!!! ???
Signatur
   #14
 476     0
Ser en stor fordel med å få solpanel som blir en del av huset og ikke ligger utenpå slik vacuum solfangere gjør. Men etter å ha lest rundt en del kan det se ut som det er betydelig effektforskjell på dem. Andre som har synspunkter her?

Jeg skal bygge nytt hus og SKAL ha solvarme, men har ikke helt bestemt meg for hvilken type.
Vil ha produksjon sommer og vinter, plasserer dem derfor på fasadevegg.
taz
   #15
 3 841     Haugesund     0
Har plass på Sørvendt garasjetak. Da glir det jo inn i bygget, men enig det må ikke henge på utsiden som et bilde her viser.
Signatur
   #16
 141     0
Hvor langt unna huset kan disse solfangerne ligge for at ikke effekten kan forsvinne??? Vi har noen mindre hus på tunet som ikke er så iøynefallende.
Kan ikke akkurat si at disse solfangerne er vakre å se på!

Går ut fra at et slikt anlegg er avhengig av at en har vannbårent system i gulvet? Eller kan en bruke det bare til varming av vaskevann/dusjvann? Da trenger en kanskje ikke store systemet? Kan det evt. kobles direkte til vaskemaskin/oppvaskmaskin?

Har inntrykk at det går en del pæning til å varme opp vaskevann/dusjvann.

Er dette ting en absolutt må finne ut av FØR man bygger? Eller kan solfangersystemer ettermonteres?

Forresten stod det en artikkel om solvarme i Huseiernes Landsforbund sitt medlemsblad for et par siden. Jeg mener at konklusjonen ble at det ikke smakte like mye som det kosta...?

Kan det komme noen priseksempler på bordet her fra folk som vet?
   #17
 476     0
Aner ikke hvor langt fra buffertank disse kan ligge, men kan jo bare tippe det er varmetapet fra fangerene til buffertanken som er forskjell. Hvor godt man klarer å få isolert rørene mellom her, eller for å snu på setningen, hvor godt isolerte rør man legger vil bestemme varmetapet.

En husholdning i dag bruker omtrent 1/3 av strømutgiftene på varmtvannstanken. Ytterligere 1/3 går til oppvarming og de restrende 1/3 går til alt annet.

Solvarme går fint å ettermontere.

Når du med et solvarmeanlegg kan varme opp både vann til vannbåren varme/radiatorer og forbruksvann til dusjing, så skulle man i teorien klare å eleminere 2/3 av strømutgiftene. Er nok ikke fullt så bra, men det er nok heller ikke så langt unna.

Jeg vil tippe et solfanger anlegg ligger mellom 20.000 kr til 60.000 kr. Andre som har kjøpt kan jo skyte inn her hva de har betalt.

Men tanken på gratis dusjing og varme i gulvet driver iallefall meg mot dette!

denne siden finner du noen minikurs og en del artikler som beskriver litt. Har også mange andre solvarmelinker å komme med.

   #18
 171     0

åssen er de solfangerene som tømmer seg selv på vinteren da ?

De klarer jo ikke produsere noe når det begynner og bli kaldt eller gjør de det ?

Noen som har noe tekniske prøve data på slike fangere ?


Et tømmeanlegg kjører uten frostveske og (om vinteren) når det er fare for frost vil pumpen stoppe og vannet dreneres ut av solfangeren og ned i en buffertank.
Det samme skjer om sommeren når akkutanken er fullt oppvarmet og det er fare for koking.

Det fine med solfangere er at de hever vanntemperaturen selv på dager med lite sol. Dette kan utnyttes med å kjøre kaldtvannet via en ekstra spiral i akkutanken før det går videre opp til hovedspiralen i akkutanken.

   #19
 171     0

Hvor langt unna huset kan disse solfangerne ligge for at ikke effekten kan forsvinne??? Vi har noen mindre hus på tunet som ikke er så iøynefallende.
Kan ikke akkurat si at disse solfangerne er vakre å se på!

Går ut fra at et slikt anlegg er avhengig av at en har vannbårent system i gulvet? Eller kan en bruke det bare til varming av vaskevann/dusjvann? Da trenger en kanskje ikke store systemet? Kan det evt. kobles direkte til vaskemaskin/oppvaskmaskin?Hvor mange meter snakker vi om? Det koster jo en del ekstra med god isolasjon, og motstanden i rørene øker med lengden slik at pumpeeffekten må økes.

Et enkelt solvarmeanlegg som kun skal gi deg varmt tappevann behøver ikke koste mer enn 15.000,- til 25.000,- kroner.

I Portugal er det påbudt å montere både termiske og fotoelektriske solfangere på nye hus.
Hva sier dette oss?
::)
   #20
 141     0
Vet ikke helt hvor mange meter jeg mener ennå... Må først bestemme hvilket tak jeg evt. skal bruke.

Hva hvis det aktuelle taket ikke har ultimat vinkel i forhold til solgangen, kan solfangerne liksom vinkles litt ut fra taket? Eller må en velge et tak som er riktig vinklet?

SIKKERT dumt spørsmål, men jeg er litt dum... ::) Og så avslører jeg kanskje at jeg ikke har lest denne tråden godt nok, og nå er jeg så trøtt...

Uansett, 15-20 000 er jo overkommelig å spare inn på noen år. Til oppvarming ellers bruker vi nemlig ved. Men varmtvann går det jo likevel mange kroner til... :'(