#61
 846     Gran     0

Interessant! Men må dette installeres på huset? Jeg har en garasje ca 20 meter fra huset som ville vært ypprlig til dette formålet.

Men om jeg skulle plassere solfangere der, ville varmetapet bli for stort under transporten fra garasjen til huset til at jeg vil få noe effekt ut av det?


Jeg er ikke spesialist på sol men jeg tror jeg ville ha satt en akkumulatortank i garasjen som lades av solfangeren så ville jeg ha montert en minder tank i huset med en ladestyring imellom. med dette vil du få minimalt med varmetap.

   #62
 160     0

Prøv www.solkraft.no, der har de en del prosjektbilder. Solfangere er svære sorte dingser, det er ett direkte resultat av virkemåten.


Det må sies at jeg synes en del av prosjektene i denne linken ikke ser spesielt heldige ut rent estetisk, selv om de sikkert funksjonsmessig og energimessig fungerer helt utmerket.

Jeg vil minne om at det absolutt går an å integrere solfangere i bygningsmassen på en måte som ser bra ut, og at det i gode tilfeller faktisk kan gi bygget et spennende og flott visuelt uttrykk. Dette gjelder særlig ved fasademonterte solfangere, noe som også gir det beste utbyttet i forhold til behovet på våre nordlige breddegrader.

Se bare på bildene i denne linken.

Dette er fra Bjørnveien 119 utenfor Oslo, hvor man på en spesielt vellykket måte har integrert solfangere i den sydvendte fasaden. Aventa har her levert reguleringselektronikk som soneregulerer varmen samt måler og fordeler energiforbruket over de åtte leilighetene.

Aventa utvikler også solfangere (kommer i 2009!), og vi fokuserer nettopp på å gjøre det enklere å integrere disse i tak- og veggkonstruksjoner på en måte som ser bra ut. Nye og lettere materialer er nøkkelord her, noe som også vil gjøre installasjon enklere og billigere. Tilbakemeldinger fra arkitekter viser også at man fra denne kanten etterspør estetisk gode løsninger.
Signatur
   #63
 10,486     Akershus     0
Hvilke deler må man ha, hva kan man lage selv, og hva koster noe slikt hvis man bare vil gi tilskudd til tappevann?

Er det kun store vanntanker som gjelder som akkumulatorer? Kan jeg grave et digert hull i kjelleren, støype en "mur", isolere godt, og kalle det akumulatortank? Gjerne fyllt med noe mer enn bare vann? Stein f.eks? Kan en eller flere gamle varmtvannstanker benyttes?

Vi har relativt beskjedent behov for ekstravarme, men det hadde vært et artig prosjekt å begynne med så smått, så lenge det ikke koster for mye.

Tapper man varmtvann direkte fra akkumulatortanken, eller kan den brukes for å forvarme vann inn til den vanlige varmtvannstanken?

På badet har vi gjerne litt varme hele året, kan dette løses enkelt? Det er støpt etasjeskille, så kanskje det kan monteres vannrør på undersiden nede i kjelleren for å gi lunk i gulvet?
Signatur
T2T
   #65
 156     0
Stein har lavere varmekapasitet enn vann mener jeg å huske, så jeg ville ikke fylt et evt. varmemagasin med stein hvis jeg kunne bruke vann. Både egenbygd akkumulatortank og seriekobling av tanker er mulig.

Forvarming av tappevann før det går inn i varmtvannstank er kanskje det som gir best uttelling, spesielt hvis det kombineres med oppvarming. Husk dog at om vinteren er tilskuddet fra solvarme lite eller null. Da kreves det annen oppvarming i tillegg.

Ellers så finner du svar på det meste og mye inspirasjon for hjemmebygging/prosjektering på: http://builditsolar.com/
Leser du litt på den siden vil du få svar på det aller meste du kan tenke deg å spørre om.
   #66
 20     0
T2T har nok rett ang varmekapasitet. Men til steinens forsvar, så stikker den ikke så lett av om noe ikke er helt tett Wink Men bevares, vann og spesielt forvarming til vvb er jo gull. Hjemme hos meg består oppvarming av varmtvann for ca 40% av el-forbruket.