7 452    13    2  

Solfanger på hytte

 9 677     Kysten     0
Vurderer helårsoppvarming av hytte. Et alternativ er vannbåren varme i gulvene. Det er da tenkt en liten grunnvarme. Vil solfangere kunne klare dette vinteren gjennom uten tillegsvarme? Liten hytte og i kystklima. Hvor mange m2 solfangere vil det være behov for?

   #2
 24 212     Akershus     0
Har du vurdert frostfare? Vann i ubebodd hus er skumle greier.
Signatur
HSt
   #4
 35 862     Lillestrøm kommune     1
Enig med alle over her, men jeg vurderer også solvarme til en slik hytte. Planene er å holde baderom frostfritt (selv om vannet er stengt av).  Oppvaskmaskin vil bli parkert (det er masse vann inne i veggene på en oppvaskmaskin!) her vinterstid og jeg planlegger et teknisk rom under badet med acumulatortank.  Sikrer dette med en el-kolbe i denne.  Planen er da at solvarme skal stå for så mye av tilleggsvarmen som mulig.  Bufferen jeg får i Acu tanken gjør at jeg håper at e-verket har fått på strømmen igjen før det blir fare for frost her (og jeg installerer en GSM modul med temperatur/strømbruddvarsel). Planen er at det da bør være gratis varmtvann sommerstid.

Når jeg så snømengdene her sist vinter så er jeg litt mer usikker på hvordan solfangeren skal integreres.... (Kystklima Telemark).
HSt
   #6
 35 862     Lillestrøm kommune     0
Er det ikke drainback fanger så kjøres det alltid med glykol i solkretsen.  Jeg tror det blir vann i gulvsløyfen men trolig glykol i solkretsen min (hvis de ikke sammenkobles).

   #8
 24 212     Akershus     0

Vil solfangere kunne klare dette vinteren gjennom uten tillegsvarme? Liten hytte og i kystklima.


Hva med bare å trekke fra gardinene og la sola skinne inn?
Signatur
   #10
 1 015     Revetal     0
Jeg husker godt en konkret tilbakemelding fra Sol- og bioenergisenteret på Tingvoll for snart 4 år siden. Bygget der var i en kulderekordperiode kun "oppvarmet" av solfangere fordi pelletskaminen ikke var i drift ennå.

Da det midt i desember krøp ned mot -20 ute var det nokså krisestemning siden hele varmeanlegget, inkl gulv var med rent vann uten frostvæske. Det viste seg at solfangerne til tross for kulda, lav sol og veldig liten driftstid midt på dagen, da ikke fjellene står i veien, likevel økte temperaturen til +9 inne den dagen.

Husker godt kommentaren fra en av de ansvarlige der oppe: "Reddet av moder sol!!"

Det er drøyt å kalle dette noen form for "lunk", men det var et overraskende bevis på at sola selv i den mørkeste og dårligste perioden også kan gi et godt nok bidrag til at det ikke blir helt iskaldt inne.

Dette var selvsagt vakumrørene, platesolfangerne vedsiden av hadde vært nedsnødd og ute av produksjon siden slutten av oktober den vinteren.

Det skal ikke så veldig mye energi til for å holde ei lita hytte frostfri, og fra februar-oktober kan sola normalt også klare oppvarmingen.
Signatur