12,185    20    1  

Solfanger som følger solen.

 5,432     Akershus     0
Jeg har med stor glede fulgt noen av trådene om solfangere og vannbåren varme. Dkt 850, Britax, Bettum og en god del andre har bidratt med mye interessant stoff.

Jeg har planer om å lage meg et solfangerpanel for oppvarming av vann, samt montere et eller flere solcellepaneler for lading av batterier på et landsted uten innlagt strøm.

Av erfaring vet jeg at det er viktig  å få solens sparsommelige stråler vinkelrett på objektet for optimalt utbytte. Det, sammen med det faktum at jeg har dårlig med sydvendt takflate, gjør at jeg vurderer å montere panelene på et frittstående stativ som også kan snu seg etter solens gang.

Jeg vet det selges ett eller flere systemer som snur solcellepaneler etter solen, men har aldri sett noen i drift, eller sett virkemåte. Uansett vil det være en langt større utfordring å snu et panel med vanntilkobling.

Et motargument for produksjon av noe slikt er selvsagt størrelsen på konstruksjonen. Men en fanger som følger solen og som hele tiden får optimalt med påvirkning kan sikkert slankes en del i forhold til en fanger som står montert som et kompromiss.

Tar gjerne imot tips til egenproduksjon av slikt.



   #2
 417     Troms     0
Alt e mulig for den eventyrlystne  Grin
Ser allerede for meg i tankene en reodor felgen løsning på en sånn sak. Litt kreativitet, noen rør og koblinger og jernskrammel som nå "bare ligger der" så er man langt på vei. Regner med funksjon langt overgår design i prioriteringslista di Smile Du får holde oss oppdatert i fremdriften.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5,432     Akershus     0
He he  :)  Design er nok ikke førstepri, men noe hensyn må tas. Naturen tilgir meg antagelig allikevel om jeg erstatter "fossil" oppvarming med den allerede eksisterende varmekilden.

Heliostattipset var flott, ser for meg lange stunder med alle de sidene, trenger nok hjelp til et valg.
   #4
 620     Hordaland     0
Jeg tror du kan få like mye solvarme til en lavere pris ved å heller øke arealet litt. Det er uansett når sola står i sør at den varmer mest. Det som kan ha noe for seg hvis du allikevel skal ha fangerne på stativ er å ha muligheten til å endre vinkelen på stativet gjennom sesongen. Men da tenker jeg på en manuell justering, slik at du kan skifte mellom vintervinkel og sommervinkel om våren og høsten.
  (trådstarter)
   #5
 5,432     Akershus     0
Det er mulig det er slik du sier mht varme, men når det gjelder lading er det uansett viktig å følge sola. En annen ting er at det er forbausende ofte sol om morgenen, men skyer til utover dagen.
   #6
 1,015     Revetal     0
De med vakumrør vinklet opp fra takene får ofte feilmelding på kontrolleren hele sommeren om "nattsirkulasjon" fordi åpne runde rør i praksis får tilnærmet 360 graders innstråling. Da er det lite å hente på å bruke tracking systemer.
Signatur
   #7
 653     0
Jeg har vært inne på tanken å montere solfangere på skyggesiden, men med store speil som følger sola og reflekterer mot fangerne. Speil koster omtrent 270,-/m^2 på Ikea (kjapt søk). Slik jeg ser det oppnår jeg flere fordeler: Jeg kan øke effekten på fangerne (spesielt om vinteren) med å rette flere speil mot samme fanger, solfangerne henger ikke synlig mot veien (har ikke behov for show-off), fangere blir uavhengig av tak-vinkel (litt lav på huset: 22 grader), samt  at speilene kan følge sola.

Jeg ser for meg et system om følger sola basert på forutbestemt solvinkel. Ingen lysfølere eller annet mikk-makk...

Har andre tenkt dette, eller er jeg helt på jordet?

Edit: Fant noen andre høye, smale til 278,-/m^2. De kan kanskje passe bedre siden det er bedre å rotere flere smale en få brede speil...
Signatur

   #8
 3,210     Vestlandet     0
Det er mange som har tenkt på dette. Det brukes speil i store anlegg. Men det er en del mekanikk og styring som skal til. Det er enklere å gjøre som bettum sier, å vinkle solfangeren opp fra taket. Er helst aktuelt for vakumrør.
  (trådstarter)
   #9
 5,432     Akershus     0

De med vakumrør vinklet opp fra takene får ofte feilmelding på kontrolleren hele sommeren om "nattsirkulasjon" fordi åpne runde rør i praksis får tilnærmet 360 graders innstråling. Da er det lite å hente på å bruke tracking systemer.
Disse rørene står vel i en kasse som fungerer som et drivhus? At rørene treffes med nogenlunde lik energi etterhvert som solen passerer er vel en ting, men jeg vil tro det er forskjell på oppvarmingspotensialet om solen står 20 grader på panelet eller den står 90 grader på? Det fungerer vel slik at bakgrunnen i kassen også fanger varme?

Hva sier loggen på et slikt anlegg om energiuttaket time for time?

   #10
 1,015     Revetal     0
Nei vakumrørene står fritt, og hvert enkelt rør er hver for seg i tilfelle sitt eget "drivhus", det er altså to glassrør hvorav det indre er selve absorbatoren med selektivt belegg 360 grader rundt, mens det ytre er dekkglasset som beskytter mot vær og vind. I mellom disse glassrørene er det altså vakum for å minimere varmeldning/-tap.

Det finnes typer av vakumrør som i tillegg er montert inn i en kasse. Den som fikk den idéen hadde sikkert noen motiver for det, men er en særdeles dårlig idé rent funksjonsmessig, da slike kasser får like stort innstrålingstap som flate paneler ellers gjør, men ytterligere et glass til som reduserer innstråling. Slike kasser vil dermed ha ca 50% av utbyttet av hva en tilsvarende modul med frittstående rør oppnår.

Time for time er det nokså flat produksjonskurve gjennom hele dagen. Nå ettervinteren og våren ligger produksjonen på ca 100 watt pr vakumrør og 1kwt/dag/rør. Sommerstid faktisk normalt litt lavere.

Nå som solen står nokså mye høyere på himmelen har vinkelen mindre å si, men tidligere på vinteren er det en merkbar fordel at de er vinklet litt opp. Ikke først ogfremst for solvinkelens skyld, men for å unngå tildekking av snø, og samtidig utnytte snøen som reflektor forfra og bakfra. I områder av landet med lite snø har det ikke gitt noe merkbart utslag produksjonsmessig om de ligger ned eller står vinklet opp. Kanskje midtvinters, men de mørkeste ukene gir så lite i utgangspunktet at det slår ikke mye ut på den totale produksjonsstatistikken uansett.
Signatur