7 472    9    0  

Solfanger + varmekabler ute

 21     0
Lurer på om det finnes en enkel og rimelig løsning for varmekabler ute, kombinert med solfanger?

jeg vurderer denne muligheten for min utetrapp, men lurer på om investeringen ville verdt resultatet?

noen som har erfaring med dette?


   #2
 3 997     Oppland     0
Rør for vannbåren varme
Glycol i vannet for å hindre frysing
El-kassett for å varme når det ikke er sol

Dropp varmekabler!

Slik ville jeg gjort det, såfremt jeg ikke missforstår hva du vil fram til :D


Dette blir dyrt, men det koster å være kar!
   #3
 10 486     Akershus     0
Tanken er å bruke solvarmen for å tine trappen ute?


Litt av problemet med noe sånt vil være omtrent som en solcelledrevet lommelykt uten batteri. Altså mye varme når du ikke trenger det og motsatt.

Men, solvarme er en kjekk ting uansett. Du kan jo bruke det til å varme tappevann hele sommeren, og bruke litt av den strømmen du sparer til å varme opp ute om vinteren.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 21     0
jeg mente å fange solenergi, gjøre om til strøm og bruke strøm til elektriske varmekabler i utetrapp.
   #7
 93     Rogaland     0
Det er en dårlig ide' av to grunner. Solceller har en ca effektivitet på 12%. Altså de kan gjøre om 12% av den potensielle energien i solstrålene til strøm. Om vinteren er det få timer med sol og energien i lyset er mye lavere enn på sommeren fordi solen står lavt på himmelen og lyset må gjennom mer av atmosfæren før det treffer solcellepanelet. Altså sitter man igjen med uhyre lite strøm når man trenger den mest. Det er fullt mulig selvsagt, men man må ha så enormt stort solcellepanel og helst mulighet til å lagre strømmen på betterier slik at man kan bruke den når det er behov. Dette blir en vanvittig dyr måte å tine snø/is på trappen på.

Å fange solvarme direkte i en solfanger som varmer opp vann for så å sirkulere dette gjennom rør som tiner snø og is på trappen vil være mye billigere enn solceller/batterier og varmekabler da disse kan ha en effektivitet på ca 80%. Men det vil fortsatt bli vanskelig fordi det er lite for få timer med godt lys og lite energi i lyset om vinteren. Denne løsningen vil også bli veldig dyr i forhold til nytteverdien.

Å bruke vanlige varmekabler koblet til el-nettet er nok det beste. Koster litt strøm, men hvis man bare bruker det når det er behov så blir det en god del billigere enn de to andre løsningene. Har du vannbåren varme fra før så kan det jo legges en sløyfe ut som varmer opp trappen.

Flyboy

Signatur

   #8
 10 486     Akershus     0

jeg mente å fange solenergi, gjøre om til strøm og bruke strøm til elektriske varmekabler i utetrapp.


Det blir meningsløst dyrt. Bruk heller pengene på en kasse skikkelig dyr vin, det er nok en bedre investering.
Signatur
   #9
 1 015     Revetal     0
Å bruke solceller (strøm) til varmekabler er en ubrukelig idé. Solfangere som et vannbårent snø-/issmelteanlegg er derimot er en svært interessant løsning.

Hovedgrunnene til at det kan være smart er at når solfangerne ikke blir varme nok til å kunne levere varme hus eller varmtvann, så kan de fortsatt klare nok varme til de lave temperaturene i bakken ute. Dermed kan det utnyttes i utgangspunktet uutnyttbar energi!

For å illustrere nærmere, og samtidig gi et konkret eksempel. Styringen til solvarme er svært enkel; pumpen starter når det varmere på taket enn i tanken. Holder tanken 30-40 grader må det derfor bli endel varmere enn dette for å kunne få produsert energi. På svært grå eller i den mørkeste tiden på året vil man derfor ofte ikke få noe utbytte overhodet. I svært godt skiktede akkumulatortanker hvor det kjøles godt ned i bunnen der solen jobber kan det derimot bli forvarmet en god del likevel.

Et konkret eksempel gitt av kunde med et middels stort solvarmeanlegg midt i desember ifjor på to dager med like pent vær:

Dag1: Tanktemp bunn 20 grader på morgen, ettermiddag 38, totalproduksjon 10kWt
Dag2: Tanktemp bunn 30 grader på morgen, ettermiddag 38, totalproduksjon 6kWt

På denne tiden møtte solfangerne rett og slett "veggen" på 38 grader, så med 10 grader varmere tanktemperatur går man altså glipp av 40%!!

Hva kunne utbyttet blitt om et innkoblet snøsmelteanlegg hadde kjølt ned tanken ytterligere 10 grader eller mer i bunnen? ;)
Signatur