92    2    0  

Solfangere - effektivitet i april/sept og stor akkutank

 103     Norge     0
Jeg teller litt på knappene om jeg skal utvide vedfyringen min med solfangere.
Har god plass på taket mot øst, men har ingen ledig spiral i min 750 liters akkutank.
I alle fall, tanken er for liten idag, så jeg har forferdelig lyst til og legge på 2000-2500 liter for og gjøre livet enklere vinterstid. Spørsmålet er, vil jeg kunne ta inn solvarme på en så stor tank og ha nytte av det? 
i sommerhalvåret vil det da kun være solfangere som bruker denne tanken.
Kan jeg da regne med god sjiktning og kjøre sirkulasjon inn til 'dagtanken' f.eks en gang annenhver dag?

   #1
 2 310     Trondheim     0
Det handler om skalering og dimensjonering. Finn ut først hva varmebehovet er. Har du lite varmebehov vil 2500 liter enkelt holder varmt med et lite areal solfanger. Men bruker du mye energi blir det ufornuftig kald akktank. Så, finn varmebehovet.
Om du ikke vet varmebehovet, så bør du i alle fall regne på hva for varmetap du har fra tanken ved ønsket tanktemperatur. For det vil være et betydelig varmetap om du f.eks sikter på 50-60 grader på tank(er) som rommer 2500 liter. Kanskje 10 kWh/døgn. Du må da regne omtrent 10 m2 fanger for å opprettholde tanktemperatur. Areal ut over det vil du kunne ta ut som brukanes varme.
Et passende areal til 2500 akktank vil vært 40-50 m2 fanger, temmelig stort. Det vil yte 40-50 kW på klar blå himmel, så litt prosjektering må til for å klare å ta ned varmen til tank. Det krever en del flow så det ikke blir "steamproduksjon".
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 103     Norge     0
Takk for svar. Jeg har kun 245kvm og varme opp, sørvestlandet. Stor akkutank er mest fordi jeg har for liten til vedkjel idag, Men ser som du skisserer at det vil være upraktisk og kombinere så mye vann med solfangere.