671    8    3  

solfanger/solceller hva ville dere velge?

 2     0
Hei.

Jeg ønsker å utnytte solenergien litt her i Fredrikstad.

situasjonen per i dag.

fikk montert L/V varmepumpe (9kW) til vbv i hele huset, hvilket har gitt meg en SCOP på ca 3 siden jeg fikk montert i fjor, dette er jo fint.

jeg har fått tilbud på å montere 25 stk premium 300w (teoretisk 6600kwh produksjon) paneler til den lette sum av 140.000kr med støtte fra enova på ca 20.000kr
de påstår da at dette er tjent hjem på 13år med en total gevinst på ca 300.000 nå har jeg lest flere innlegg hvor det netop blir poengtert at  dette regnestykke ikke stemmer.

jeg har har også fått tilbud om 2x30 stk vakuumrør (5,6m2) eksl montering for ca 41.000kr inkl 300l buffert tank

solceller er ikke lov å installere selv, men det er vacuumrørene, så dette planlegger jeg naturligvis.

men jeg har litt svært med å se hva jeg skal gå for og hva som giver det beste resultat for meg.

håper på litt faglig sparring med å velge det rigtige.


   #1
 2,326     Trondheim     2
Hei.
Du må svare deg selv på hva motivasjonen din er. Er den ideologisk så går du for begge deler. Er den økonomisk, går du for vakumrør. Men det og har sin grense.
Jeg har driftet www.nordsol.eu i over 6 år, og "studert" hva vakumrør gir. Det som er ditt dilemma er at du økonomisk må regne hva vakumrørenes bidrag vil koste deg å skaffe fra din L/V. Siden vakumrørene gir mest når L/V har de beste driftforholdene så har du kanskje en COP på 4 i L/V for å lage VV på sommeren.
Tenkte jeg skulle ta ut data for Fredrikstad fra NASA sitt atmosfæriske program, men tjenesten nede akkurat nå.
Men, er Fredrikstad som Kritiansand, så er det ca 10% bedre enn Trondheim og mine data.
Så med det som utgangspunkt bør du kunne på de 60 rørene kunne høste 3800 kWh. Legger vi godsiden til ved t du ikke har trær i sør som meg og dermed får med deg mer i jan og feb, så får du 4000 kWh inn på året.
L/V har 4 i COP, og du sparer da med bruk av 41000 ++ å bruke 1000,- i strøm. Flatt er det da over 40 år til du har betalt ned investeringen.
Konklusjon: Revurder, og se om ikke solceller likevell er tingen!

Solceller: 25 paneler på 300 W vil nok gi 6600 kWh på året. Du kommer til å produsere langt mer på sommer enn hv du selv bruker, så du blir plusskunde, Selge overproduksjonen til spot. Det du bruker selv er ren gevinst, energi og nettleie, mens energislget er uten nettleie slik jeg forstår det. Således vil nok verdien i snitt for den energien du produserer på solcellene være maks 60 øre. Det gir en besparelse på maks 4000,-
4000,- for å betale ned 140.000 helt flatt regnet uten renter etc etc er 35 år.
konklusjon: 5 år kortere enn 60 vakumrør, så som investering er solceller bedre enn vakumrør.

Beslutning: Motivasjon må dreies over til ideologisk grønt skifte, og det er L/V installert allerede så gå velges solceller som kan drifte L/V for varmvannsproduksjon og oppvarming.

Sånn på siden, hvordan får man til å regne at 140000 er tjent inn på 13 år, når 6600 kWh skal dekke den nedbetalingen. I min verden blir det å regne som at en kWh minst må ha en verdi på 140.000/13/6600=1,63.
Når en i tillegg legger renter i det, det må man, og det på beskjedne 2% så er det 2800,- i året også. Nå skal det skattes av renteinntekter, så si 1400,- i året i renteverdi. Det er ytterligere 20 øre. Du er snart opp i 2 kr/kWh i strøm, og hvor i Norge koster en kWh ut v stikket i veggen 2kr?

Om du ikke ble klokere av det over så er det input til mye sparring!
Godt valg!!
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk dkt850 for veldig saglig og velformuleret svar.

Jeg tror der er flere som går i overveielser omkring det ene eller annet system/kombinasjon.

Du har virkelig gitt meg noe å tenke over. Med utgangspunkt i dine tanker/vurderinger/augmenter, må jeg si at solenergi er satt på vent noen tid fremover.

da motivasjonen min i all hodevekt lå på et økonomisk synspunkt, jeg trodde faktisk der ville være mere å spare med solenergi, enn resultatet viser i ditt regnestykke.

kan jeg spørre hvis du viste, det du vet i dag, hadde du da selv montert solceller eller vakuumrør igjen?

Hilsen en taknemlig
bse4792
   #3
 2,326     Trondheim     1
Hei.
Jeg ville nok ha montert vakumrør igjen, og med det jeg vet i dag ville jeg ha fått til kortere nedbetaling enn hva jeg faktisk har hatt, for jeg var 100% selfmade på det meste i starten.

Så to vesentlige forhold til forskjell fra mine 60 rør og dine mulige 60 rør.
- Jeg har ingen L/V. Videre
- importerte alt selv,
- monterte alt selv
- fikk gratis rørleggerhjelp i "en time" for å koble nettvann så jeg hadde det på rene.
Alt i alt har anlegget kostet meg mindre enn 20.000, selv etter jeg kjøpte meg en ordentlig akkumulatortank brukt nå her i vår.
Regner jeg besparelse på 3000,- i året og jeg er nå i sesong 7, så er anlegget nedbetalt.
Herfra høstes noen kroner i +. Så ja. Ville montert på nytt.
Merk at "Demografi" spiller også inn. Ser det at barna vokser til å kjøper eget, så nå er vi en færre som bruker varmvann. Likeså var hun yngste nå ett år i militæret, det og syntes. Slik sett vil nok solvarmen ha mindre og mindre å gi pay-back på for min del da det er betydelig mindre vannforbruk på to voksne i huset, enn at det er tenåringer som det var da jeg monterte.
Men med det sagt, ville ha montert på nytt om jeg hadde oppstartkostnad som nå. Men for 41000 + montering er svaret nei. Er blitt for gammel til å vente på overskuddet som da ville ha kommet langt ut i pensjonsalderen!

Min konklusjon er at termisk solvarme er best for de som tenker å bo i samme hus i mange år, er "30" og har minst 2 barn, helst flere.
Solceller ser jeg ikke at noen egentlig annet enn de med grønt ideologisk prinsipp kan ta seg råd med til å anskaffe for boligformål. Dog finnes det solcelleanlegg bygget av egenhendige som da har jobbet gratis, importert selv så mellomledd som tar av "kaken" er borte som kostnadmessig er endt så de får en grei pay-back.

NASA- siden for å hente soldata er opp igjen, og jeg har fått ut data for Fredrikstad siste 5 år. De bekrefter min antagelse på 4000kWh for vannarnmen, og litt mer enn 6600 kWh for solceller som er premium (60 kWh mer, så ikke nok for å dekke inn premiumkostnaden)
Signatur
   #4
 43     Bergen     0
140 000 for 25 paneler synes jeg var dyrt. Du kan finne panel til 1100kr i norske nettbutikker (å da blir det 30 000 for paneler) og elektronikk koster gjerne 10-20 000 for 6-7KWh. I tillegg kommer ledninger, festemateriell, og arbeidstimer.
Kanskje noen andre kan gi deg en annen pris?
   #5
 36     0
Dyrt ja. Fikk pris på 30 sorte paneler til ca 90k, uten montering og uten Enovastøtte.
   #6
 3     0
Solfangeren består av 40 stk 70mm vacuumrør av siste modell. Anlegget har jeg kjøpt direkte fra Kina (har kontakter i Kina via jobben).

https://www.ebay.com/itm/200w-Flexible-Solar-Panel-Kits-Monocrystalline-RV-Caravan-Camping-Battery-Charge/132908134842?epid=21017120424&hash=item1ef1f131ba:g:G~oAAOSwzFhcLyn0

Siden taket er vent øst-vest, er fangeren montert på sørveggen. Har vinklet den ut 10 grader i nerkant. Veggmontering jevner ut effekten utover året. Siden vacuumrør har minimalt med varmetap og derfor ikke blir varme utvendig, så bør de monteres så bratt at snø ikke legger seg på de. Monterte det selv.

Oppgitt makseffekt er 120W pr rør, men under norske forhold ligger nok dette rundt 100W.
Solfangeren er koblet til en 300L varmtvannstank. Dette har vist seg litt lite, så jeg har nå i tillegg koblet solanlegget til gulvvarmen via en varmeveksler, etter seier i wazdan spill kjøpte jeg solcellepanel. I sommer ble temperaturen i tanken faretruende høy, så jeg måtte be kone og barn (vi er 6 personer) dusje mer! ;D

Så sent som i oktober lå temperaturen i tanken på soldager på rundt 70-80C (på ettermidagenen). Effekten er rett og slett helt rå! Det virker som om utetemperaturen har minimalt å si. Det som teller er antall soltimer.

Anslår årlig strømbesparing til å være rundt 4000 kwh.  For meg handler ikke dette om å spare penger. Det er mer en kombinasjon av hobby, god miljøsamvittighet og den deilige tanken av å kunne dusje helt gratis.
   #7
 5     Oslo     0
Solfangeren består av 40 stk 70mm vacuumrør av siste modell. Anlegget har jeg kjøpt direkte fra Kina (har kontakter i Kina via jobben).

Siden taket er vent øst-vest, er fangeren montert på sørveggen. Har vinklet den ut 10 grader i nerkant. Veggmontering jevner ut effekten utover året. Siden vacuumrør har minimalt med varmetap og derfor ikke blir varme utvendig, så bør de monteres så bratt at snø ikke legger seg på de. Monterte det selv.

Oppgitt makseffekt er 120W pr rør, men under norske forhold ligger nok dette rundt 100W.
Solfangeren er koblet til en 300L varmtvannstank. Dette har vist seg litt lite, så jeg har nå i tillegg koblet solanlegget til gulvvarmen via en varmeveksler, etter de kjøpte jeg solcellepanel. Sjekk også disse spilleautomater på nett. I sommer ble temperaturen i tanken faretruende høy, så jeg måtte be kone og barn (vi er 6 personer) dusje mer! ;D

Så sent som i oktober lå temperaturen i tanken på soldager på rundt 70-80C (på ettermidagenen). Effekten er rett og slett helt rå! Det virker som om utetemperaturen har minimalt å si. Det som teller er antall soltimer.

Anslår årlig strømbesparing til å være rundt 4000 kwh. For meg handler ikke dette om å spare penger. Det er mer en kombinasjon av hobby, god miljøsamvittighet og den deilige tanken av å kunne dusje helt gratis.


Jobber du fortsatt på det kinesiske markedet?

   #8
 4     0
krev jo kanskje fordi det ikke var sikkert, og i linken står det tross teoretisk bedre så i praksis ikke.
Altså nå vet jeg mer, så bra jeg skrev kanskje pga usikkerhet..
Jeg har sett motsatt snødekke på vinters tid, dvs platesolfanger helt dekt, mens vakumrør fri for snø og produserte. Nå var det en enkelt observasjon det ikke går å bygge noe bastant påstand på.
Uansett type bør en som bygger solpanel for montering som gjør at snø så enkelt som mulig glir av.