17,883
25
0
Solfarngerrør kontra Solfangerpanel
Var i kontakt med et firma fra Sverige idag,da jeg vet at de har lang erfaring med solfangersystem. Det de hadde av erfaring gjennom de seneste årene var at det var mye problemer med solfangerrør. De mente bestemt at det uten tvil var solfangerpanel som var den beste økonomi i både være seg pris og levetid. Det var mye problemer med solfangerrør som ikke var funksjonelle ved levering,kort levetid . De tilbød "kurs" og hadde eget verksted der man kunne komme og bygge egne rammer med tilbehør samt få bistand med hvordan dette skal monteres i kombinasjon med andre energikilder. Dette tilbudet var lagt opp slik at man kunne bla.a. eliminere varmetap med å forbedre overgangene mellom solfangerpanelene (rammene).Interessant å høre om det er noen av dere som har vært der borte og deltatt på disse inntil 2 dagers "kursene"
Vakuumrørene i en rørfanger er så godt isolerte at det betyr lite for virkningsgraden hvor varmt vannet er. I en platefanger vil virkningsgraden i større grad avta med økende vanntemperatur.
Rørfangere har den fordelen at de tåler godt stagnasjon med partiell fordamping, og kan driftes med rent vann (uten glykol) etter dette prinsippet:
http://www.volkssolaranlage.com/volkssolaranlage/purewater-volkssolaranlage-steamback
Det er også endel brekkasje knyttet til at løv og sne/is legger seg mellom solfangerne.
Å sirkulere vann uten glykol i en vakuumrør-solfanger er ingen god ide. Kobber/messing eller metaller generelt er korrosive ved høye temperaturer og vanndamp.
HCF - Catch Solar Energy AS
solenergi og solfangere
Brekkasje: Sett fra brukersiden er brekkasjen mellom Kina og Norge et "Ikke problem". Det er først om det brekker etter at det er kommet i drift at det er et problem.
Jeg tenker at det må være mer unntaket enn regelen at rør riktig montert brekker. Uhell kan ingen helgardere mot.
MVH Bluesman
Hvor mange rør?
Fortell, fortell.
Jeg har på papiret mitt "100-rør" prosjekt, som mer realistisk blir 60 rør, nær det du ender på.
Det sies at 1 rør leverer omlag 100W, så du fikk inn 2,4 kW i dag på det meste?
Du mener at glykolen forhindrer et eventuelt korrosjonsproblem?
Når varmelageret er fullt og man får stagnasjon vil man vel uansett få fordamping i kollektoren selv med glykol, og det vil jeg tro at glykolen tåler ganske dårlig og derfor må skiftes ut med visse intervaller?
Det blir et enklere og rimeligere system hvis man kan sirkulere varmelageret direkte i kollektoren uten en ekstra krets pga glykolinnblanding.
Glykolen reduserer vannets varmekapasitet og varme-opptaks/avgivningsevne en del, husker ikke akkurat hvor mye, men det påvirker i alle fall kollektorens effektivitet i negativ retning...
Hei, jeg er helt enig i alle argumentene dine mhp. glykol. Utfordringen er at metaller tåler kombinasjonen med høy temperatur og vann svært dårlig. Glykolen bidrar til at metallene tåler dette miljøet og det er derfor glykol brukes i de aller fleste solfanger-anlegg rundt om i verden, når solfangeren inneholder kobber eller messing som er i kontakt med kjølevæsken. Glykolen øker også koke-temperaturen betraktelig i forhold til vann slik at koking ikke oppstår inne i trykksatte anlegg.
HCF - Catch Solar Energy AS
solenergi og solfangere