510    9    11  

Solvarme #2

 2 149     Trondheim     2
Blir på det 9-ende året å drifte solvarme i hjemmet (www.nordsol.eu), og med erfaringene derfra har jeg gått til skrittet å kjøpe inn noe til jobben. Skal bl.a forvarme prosessvann. Har omtrent 0,4 m3 i døgnet som fordamper fra en prosess, som etterfylles med i beste fall romtemperert. Vannet går til et kar som som holder 50 grader (Vask), og til selve prosesskaret som koker og har størst fordampning. 
Har målt og regnet på det, og solvarme vil være godt egnet fordi forbruket er så jevnt og forutsigbart. Har kun to uker midt på sommeren som det vil være null forbruk pga feriestengt.
Vil ikke bli overproduksjon slik jeg har dimensjonert det, annet enn i helger.
Har kjøpt 12 rammer à 20 rør, totalt 240 rør. Og tre pumpestasjoner. 
Nevner tre pumpestasjoner. Nummer to vil være til forvarming av varmtvann til garderober og kantine, her har vi allerede tank fra bygget var nytt som kan brukes som akkumulator. Det tredje slang vi med når vi først kjøpte, og kan om vi ikke selger det da koble det til byggets vannbårne varmeanlegg. På vår og høst trenger vi litt ekstra varme i det ventilasjonsanleggene starter, og kan det første vannet som går inn komme fra solvarme berges resten av dagen med varmegjenvinng fra produksjonsprosesser. 
Kan fylle på litt informasjon her etter hvert som det skrider frem. Materiellet blir sendt fra Kina etter de er ferdig med sin Spring Festival den 8 februar. 

Vedlagt bilde viser kassene som står klare for å sendes fra Kina, så ikke så mye spennende egentlig det bilde. 

Solvarme #2 - solpakker.jpg - dkt850
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 2 149     Trondheim     1
En "no brianer". Dumpet bort i en annonse på finn fra en som selger brukt solvarme.
https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=226597748
Var det ikke for at vi har et "lass" på båt fra Kina nå, så hadde jeg kjøpt disse til prosjektet på jobb.
Det er billig. Så løp å kjøp den som tenker å installere termisk solvarme.

Ankomst på solvarmen til vårt prosjekt på jobben er 5 april i Rotterdam først. Så i løpet av mai skal vi ha kommet godt i gang.
Siste redigering: 19. mars 2022 19:04:41 av dkt850
Signatur
HSt
   #2
 31 312     Lillestrøm kommune     0
Får takke for linken da har jeg slått til og blir solvarme eier jeg også. Må vurdere hvilke prosjekt som skal få nyte godt av dette først, kanskje blir det en splitt mellom 2 steder
  (trådstarter)
   #3
 2 149     Trondheim     1
Får takke for linken da har jeg slått til og blir solvarme eier jeg også. Må vurdere hvilke prosjekt som skal få nyte godt av dette først, kanskje blir det en splitt mellom 2 steder

Gratulerer. Det der er årets kjøp vil jeg mene. Lykke til.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2 149     Trondheim     1
Fikk i hus akkumlatortanker til solvarmeprosjektet på jobb. Rimeligste vi fant uten å søke for mye var tanker fra Wee, dobbelmantlet.
https://www.wee.no/Akkumulatortanker/tank-ecowee-400l-(200pluss200)
Det gir mange muligheter for gjennomstrømning av vann til forvarming.
Det er forvarming til en "kokeprosess", med vakumfordampet prosessvann, og nettvann og en sløyfe for å holde ca 40 grader i et skyllekar. Så med to tanker, og dobbelmantling samt flere spiraler så har vi masse av muligheter.
Solvarme #2 - tanker.jpg - dkt850
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 2 149     Trondheim     2
En kort oppdatering, all solvarmen kom frem hel og pen i dag, og rørleggerfirma på befaring. Hadde bare bare "dårlig" erfaring fra et stort (nevner ikke hvor i Trondheim) termisk anlegg.
De som prosjekterte det anlegget skulle ha lest ByggeBolig, for ut av hva de fortalte om alle problemer og hendelser så ville de unngått mye om de var belest. Nok om det. Nå blir det solvarme for "alle-penga"!.

Prinsippskisse for hvordan systemet kobles lagt ved. To system, et forvarming på varmtvann, og et til en industriell prosess.

Solvarme #2 - Koblingsjema_bb.jpg - dkt850
Solvarme #2 - IMG_3398.JPG - dkt850
Signatur
   #7
 2 924     Vestlandet     1
Spent på å se utstyret fra kina også. Hvem kjøper du av der?

  (trådstarter)
   #9
 2 149     Trondheim     1
Det er progresjon på "mitt" andre solvarmeprosjekt, som altså er på arbeidsplassen. Fått plasser tre 400 L akkumulatorer. Dobbeltmantlet kjøpt fra Wee. Litt betong å bore gjennom, men nå er det gjort, og dobbel-rør trekkes frem til varmepanelene som er løftet på taket. Vi maskinerte selv noen fittings med større flens til anlegg for tetting enn det rørbutikk har i Norge (De 3/4" du får her er ment å tette på gjengen, så er for tynne i gods)- Kommer i drift innen et par uker tenker jeg.
Solvarme #2 - 2D35AF9E-E26B-47AB-8DC1-C672F4E518FE.jpg - dkt850
Solvarme #2 - IMG_3692.JPG - dkt850
Signatur