2,874    29    4  

Tilbud på solcelleanlegg

 67     Telemark     0
Heisann. 
Jeg går å lurer på å investere i solcellepanel på taket. Fikk et tilbud fra leverandør nå på et anlegg på 5,2kwp til en pris på 78000 kr (før støtte fra enova blir trukket ifra.) 
Huset er godt plassert i forhold til sola og ut i fra leverandøren sine beregninger kan vi forvente en produksjon på litt over 5000 kWh. Komponentene er som følger:  
Inverter fra Tyske STECA, Solceller fra Sunrise el. IBC, Montasjeløsning fra IBC (TopFix 200) 
er dette noe som virker helt bak mål å gå for, eller er det noe jeg kan/bør sjekke litt mer på?

Håper noen med litt kunnskap kan hjelpe meg. 

Tom

   #1
 3,210     Vestlandet     0
Har du fått innsikt i hva slags beregninger de har gjort?

Sist jeg regna på dette var det fortsatt lite lønnsomt, selv om jeg fikk et svært godt tilbud. For å gå minst mulig i minus er du iallfall nødt til å bruke det meste av solkraften selv. Det er en utfordring med 5,2kW peak, hvis effektbehovet er som en normalhusstand. Ved å bruke det meste selv slipper du å betale nettleie og avgifter. Samtidig er det tilsvarende lite lønnsomt å selge tilbake til nettet, da du kun får strømprisen.

Kanskje vurdere et mindre anlegg? Det nyeste er jo microinverteranlegg. Da er det gjerne en liten inverter pr panel, slik at anleggene er mer skalerbare. I tillegg er det fordeler ved forskjeller i innstråling på de ulike panelene.

 
HSt
   #2
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du bør ha termisk solfanger før du kjøper elektrisk (gir mer energi, men du trenger selvfølgelig noe å bruke varmen til).
Se på wee.no tror de har 500W paneler, handler du stort bør du ikke betale mer enn dem.
   #3
 3,587     1
Jeg planlegger å få opp et par solpaneler, av langt mindre dimensjon en det som diskuteres her (antagelig 2 stk 250-300 Wp), uten noen som helst intensjoner om å spare penger på strømregningen.

I "Energi & Varme"-forumet er det de siste par dagene diskutert "Hvor godt forberedt er du ved strømbrudd/ekstrem vær og andre kriser?". Jeg vil ha lys som fungerer selv om strømmen forsvinner. Jeg vil har strøm til å lade mobilen, og drive fiber-modemet. Sikkerheten mot svikt i strømforsyniungen er det ene av to hoved-argumenter for et beskjedent solcelle-anlegg.

Det andre er at med et lavvolt-anlegg kan jeg i langt sterkere grad selv styre lyspunkter, alarmsystemer osv, uten å behøve å konsultere en elektriker, uten de krav som stilles til 230V-anlegg. Ja, det stilles krav til lavvolt-anlegg også, men de er adskillig enklere og mer begrensede, og risikoen for skader er langt lavere med 12V enn med 230V.

Finner jeg etterhvert ut at det er nyttig å ha 12V-drift på mer utstyr, kan jeg senere komme til å utvide med flere paneler og større batteri. Men det vil hele tiden være de funksjonelle sidene (sikkerhet, styring,...) som bestemmer det, ikke håpet om å spare inn investeringen. Det er ikke aktuelt uansett...

(Termiske solfangere regner jeg med at kan svare seg på relativt få år.)
   #4
 10,486     Akershus     2
Om strømmen blir borte, mer enn noen få timer, vil det neppe ha noen hensikt å drive verken mobil eller fibermodem. Da må en regne med at det blir borte i andre enden av "linja" også.

For å vinkle det mest mulig positivt, så kan du altså produsere 5k kwh årlig, og for hver av dem spare ca. 1,- . Det gir en potensiell besparelse på 5000,- . Dette skal betale ned en investering på 78.000,-. Enkel matte sier da 15,6 år nedbetaling. Da er ikke renter tatt med, og ikke en krone til vedlikehold.

Ikke tror jeg du vil få utnyttet alt sammen, og det du selger får du knapt noe igjen for.

Økonomisk tror jeg det er omtrent like greit å kjøpe øl, drikke det opp, og skryte av alle penga man har tjent på pant.

Men, er man litt nerd på sånt, så er det jo kult å ha eget solcelleanlegg, og se hva man kan få ut av det.
Signatur
   #5
 5,415     Langhus     0
Enig med frodes, Har regnet på det selv og med dagens strømpris og kostnad på innkjøp er dette kun for spesielt interesserte (og da til og mer interesserte enn meg...)Smile
Signatur
   #6
 3,587     1
Om strømmen blir borte, mer enn noen få timer, vil det neppe ha noen hensikt å drive verken mobil eller fibermodem. Da må en regne med at det blir borte i andre enden av "linja" også.

I en del tilfeller, ja, men det kommer an på. Har noen vært uforsiktig med en gravemaskin i gata vår kan strømbruddet være ganske lokalt. Min ISP har opplyst at de har batteribackup som skal holde i minimum tre timer ved alt distribuert utstyr, og for lengre brudd har de portable generatorer som vil bli utplassert.

Utenfor bystrøk kan avstanden til nærmeste basestasjon være mange kilometer, og strømforsyningen praktisk talt uavhengig av støm til abonnentene. Da jeg kjøpte min første GSM-telefon dkket to basestasjoner hele Trondheim! (I dag er det mange hundre.) Om hele østsiden av byen mister strømmen, kan Gråkallen stadig være forsynt!

Også for fiber på landsbygda: Hvis leverandøren finner ut at det er billigere å sette opp én "sentral" konsentrator i bygdesenteret med kilometerlange fibre til hver enkelt gård, framfor å sette opp konsentratorbokser for å betjene kanskje 2-3 kunder hver, går det helt utmerket. En moderne fiber kan gjerne strekkes 50 km uten forsterker/repeater. Et sammenbrudd i mikrokraftverket i den lille grenda med tre gårder betyr da ingenting for den andre enden av fiberen. Eller for basestasjonen.

Dengang Televerket var eneansvarlig for telefoni-tjenester hadde hver eneste sentral gigantiske banker av blybatterier i kjelleren - sentralene måtte minimum være operative i 48 timer uten strøm (og apparatene fikk driftsstrøm gjennomtelefonledningen). Det var først ved kommersialiseringen og hard konkurranse på pris at krav til slike "unødvendige" sikringstiltak bortfalt. Noen leverandører betrakter det likevel som et salgspoeng at de også i dag handterer strømbrudd (til en viss grad).

Men som man sier på nynorsk: YMMV.
   #7
 3,210     Vestlandet     0
For å svare på det trådstarter faktisk spør om; jeg vil anbefale å få inn flere tilbud. Det er nok ikke så mange på byggebolig som har oversikt over prisnivået i dette markedet, så det beste er å innhente tilbud. Bare vær oppmerksom på at det kan være utfordrende å sammenligne de ulike tilbudene. Noen leverandører har godt dokumenterte produkter og kompetanse i firmaet, mens andre har kjøpt inn en konteiner fra kina, uten noen som helst kompetanse.


   #8
 2     0
Hvis det kun er komponentene du lister opp synes jeg det er litt i overkant men ikke helt på jordet. På finnsolenergi.no. finner du flere leverandører.
  (trådstarter)
   #9
 67     Telemark     0
Heisann. Takker for alle svar.
Jeg ville egentlig høre om det var noen som hadde kjennskap til komponentene og da også prisen. Jeg anser meg ikke som en strømnerd, så jeg vurderer dette kun hvis det vil være lønnsomt egentlig. Jeg har også luftet hos ett firma med muligheter for å legge solfanger på taket og knytte denne til varmtvannsberederen når den gamle skiftes ut. Her også fikk jeg beskjed om at dette ikke ville være lønnsomt, siden strømprisen var så lav. Så ut ifra hva dere skriver så ser det ut som at pengene blir brukt til andre oppgraderinger i huset..