13 994    9    4  

Standarder for dykker og stifter - hva er hemmeligheten?

 496     Vestfold     1
Jeg trenger litt oppklaring mht bruk av "koder" / standarder for størrelse på dykker og stifter.

F.eks. har jeg en stiftepistol fra Stanley (modell TR250) som bruker stifter av typen G4/11/140 ifølge Stanley-hjemmesiden. Har vært en tur innom flere butikker men fant ingen stifter med denne koden. Betyr dette at man MÅ bruke Stanley-stifter til denne, eller er det en fast standard som alle produsenter følger?

Tilsvarende forsøker jeg å finne rustfri dykkere til min Biltema dykkertpistol. Ifølge Biltema bruker denne dykkerter av typen Ga16 med dim 1.60 mm x 1.40mm, men Biltema selv selger ikke rustfri (eller galvaniserte) dykkerter til denne. Er Ga16 (1.6mmx1.4mm) en fast standard slik at jeg kan kjøpe dette et annet sted og bruke i min Biltemapistol? Er det iøvrig noen som vet hvem som selger rustfri/galvaniserte dykkerter?

Kanskje dumme spørsmål - men man skal jo bli klokere hver dag .. Smile

  (trådstarter)
   #2
 496     Vestfold     2
Hei igjen,

Jeg har "forsket" litt mer i denne saken og funnet ut at koden 16 Ga angir stammetykkelsen på dykkerten, som i dette tilfellet da er 1.6mm. Betyr dette at jeg kan bruke hvilkensomhelt dykkert med stammetykkelse 1.6mm (som ikke er skråtstilt...) til min Biltema dykkertpistol?

Ser f.eks. at Motek har dykkerter med 1.6mm stammetykkelse med merke "A4" som vel er "rustfritt".
Er det noen som kan bekrefte dette??

EDIT: Ser at Biltema har en annen dykkertpistol med "kode" Ga18 - denne har dykkerter med tykkelse 1.25mm. Og en klammepistol med kode Ga20, som bruker klammer med tykkelse 1.2mm.  Nå ble jeg først riktig forvirret!! Er det noen her som kan hjelpe meg i forvirringen ???
   #3
 56     Magnor     1
Dykkert/spiker til pistol opererer med ga/gauge og grader spikeren er plassert i. Det er et litt bakvendt system, for jo høyere nummer, jo mindre er spikeren. Ga 16 er den største av dykkert, der neste hakk er ga18 som er kjent som minidykkert. Ga16 er veldig utbredt. Og så lenge du ikke har noen spesiell grad på spikeren passer alt av ga16 i pistolen din. Det eneste kan være en lengde begrensning, jeg har 65mm max lengde, andre har 50 mm. Usikker på utvalget til biltema, men vet at det kan være vanskelig å få tak i spesial spiker i norge, som f.eks rustfri eller med malt hode. Ebay/utlandet har stort utvalg, men det blir litt frakt pga vekt.

På stifter vet jeg at detviktigste målet å ta hensyn til er bredden på ryggen til stiften, men det er også andre mål som lengden på stiften og dybden/tykkelsen. Men som regel er det bredden som er avgjørende i forhold til hva du får inn i maskinen, sammen med lengde begrensning

Tror ikke ga på spiker og stift henger sammen, usikker her.
  (trådstarter)
   #4
 496     Vestfold     0
Takk for svar!

De rustfri "A4"-spikerne fra Motek er ganske dyre så før jeg bestiller en slik pakke vil det være en meget stor hjelp om noen kan bekrefte/avkrefte at disse fungerer til min dykkert-pistol fra Biltema.

Fortsatt stor forvirring om stifte-dimensjonene. Er det noen som kan avsløre hva f.eks koden: G4/11/140 betyr, som passer til min Stanley-stiftepistol?

Setter stor stor pris på hjelp her...Smile
  (trådstarter)
   #5
 496     Vestfold     0
Hei alle!
Er det ingen som kan hjelpe meg med en forklaring på hva "koden" på mine stifter er? Skulle svært gjerne vite noe om dette!!
På forhånd takk!
   #6
 1 615     Rogaland     0
Stiftene til maskinen din er standard 1/4" (6mm).
De finnes i ulike lengder. Hvor lange som kan brukes kommer an på maskinen. Man kan normalt bruke forskjellige lengder bare ikke lenger enn maks..
Min Basso maskin bruker 1/2" stifter. Bruker normalt 40mm stift i den. Men kan også sette i kortere om jeg skal stifte plast f.eks.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 496     Vestfold     0
Tusen takk for svar!
Men standard 1/4'' (6mm) - da mener du "ryggbredden", korrekt oppfattet?  Men hva med tykkelsen på "tråden" - den er vel ikke standard på alle pistoler og stifter? Tilsvarende at dykkerter kan ha flere ulike tykkelser...

Og hvordan leser jeg av dette på koden G4/11/140? Hva betyr disse tallene?   #8
 1 615     Rogaland     0
Type G 4/11/140 er rett betegnelse på dem vil jeg tippe. Kan se for meg at tallene står for (1/)4"x1,1x14mm..
Jeg hadde bare tatt med stifter eller maskin ned på byggsjappa og sammenlignet med dem i hylla. Når du har funnet en vinner er det bare å fylle opp lageret.
Signatur
   #9
 1     0
Stanley er et gammelt firma. 100 år med produktutvikling gir mange gamle typekoder.

G størrelse stifter kan også kalles 'type 4', 'type 11' eller 'type 140'.

Verre er det ikke.