#81
 18     Oslo     1
Skal trå litt forsiktig i denne diskusjonen da vi er en leverandør av stillaser, men ønsker å bringe inn noen faglige tips og vurderinger (uavhengig av merke) man kan ta med seg ved kjøp av stillas. 

1. type jobb som skal gjennomføres og belastningsklasse -> hvilket type stillas passer best for å løse oppgaven (f.eks rullestillas, lettstillas osv). Når man planlegger et stillas betyr det at man må bygge det i forhold til hva det skal brukes til og hvilke belastninger det kommer til å ha, det vil si hvilken klasse det skal være i. En kvalitetssikring er at stillaset er typegodkjent. Utstyret skal ha vært typegodkjent av Arbeidstilsynet eller en virksomhet som er godkjent av Arbeidstilsynet.

2. valg av stillassystem - innenfor hver gruppe av stillaser er det ulike type systemer. Noen systemer er det flere ulike leverandører til (større konkurranse), mens andre er eneprodusenter. Ved valg av system er det individuelle preferanser på hva som teknisk er best – mange ser også på hva andre i nær omgangskrets benytter slik at man kan komplimentere hverandres utstyr.   

3. valg av materiale – stål / aluminium. Stål er rimeligere enn aluminium, men vesentlig tyngre. På lettstillas og rullestillas velger de fleste aluminium – tungstillas så er det mye stål.

4. ikke bli lurt av antall kvadratmeter du får tilbudt. Det er ingen standard i bransjen på hvordan å regne antall kvadratmeter i en stillasløsning – dette er en utfordring vi møter mange ganger – noen inkluderer full uttrekk av benjusteringer, arbeidshøyden til personen som står på stillaset o.l. Sjekk antall komponenter du er tilbudt og sammenlign dette.

5. valg av leverandør – litt avhengig av hvor kompleks jobben er, men det er normalt å anbefale å snakke med noen som har kompetanse, god erfaring med stillaser og ryddig økonomi. De fleste gjør litt research i forkant. Vi får titt og ofte forespørsler fra kunder om å komplementere stillasdeler til systemer som ikke lenger er å oppdrive i det norske markedet. 

*6. hvis du driver profesjonelt – sjekk at du/dine har kompetansen til å bygge stillaset. Fra bakkenivå – 5 meter plattformøyde trenger du dokumentert opplæring i henhold til Arbeidsmiljøloven og fire forskrifter. Hvis du skal bygge over 5 meter plattformøyde gjelder «forskrift om utførelse av arbeid, og Produsentforskriften. Stillasmontør ihht. forskrift om utførelse av arbeid § 17-2 (tidligere kalt § 46C og § 13 kurs).
Signatur

   #82
 172     0
Ang punkt 6.

Dere har sikkert vært borte i dette noen ganger.
La oss si at man er tømrer som driver for seg selv, stillas blir jo brukt mye da.

Hvordan kan man oppfylle disse kravene?
"arbeidsgiveren påse at arbeidstakeren har:
a) minst 6 måneders praksis i en virksomhet som bruker stillas i arbeidet
b) 36 timers teoretisk opplæring
c) 72 timers praktisk øvelse."


Teori er vel greit, der har mange stillasleveradører og utleiere kurs. Men kan man godskrive praksis når man driver alene?

Eller er man nødt til å leie inn en montør eller å søke jobb i et stillasfirma for å få til dette?

   #83
 18     Oslo     0
Hei Jaik,

Dette er en problemstilling som mange lurer på. Som du selv sier så er 36 timer teori grei.

72 timers praksis må være med godkjent montør, f.eks. leie inn dette ved. montering av egne stillas. 6 måneders praksis kan dokumenteres av arbeidsgiver.
Signatur
   #84
 270     Eidsvoll     1
Vi(familien) kjøpte en 100m2 pakke fra Delta og er storfornøyde! Med tre hus, to låver, to garasjer og to stabbur som skal vedlikeholdes kom vi frem til at kjøp er billigere på sikt. Delta virker forresten meget stabilt og solid laget, jeg har satt det opp noen ganger nå og passform osv er helt topp.
Signatur
   #85
 8,022     Bærum     0
Eie eller leie. Kommer jo helt an på hvor mye arbeid man skal ha gjort, og over hvor lang tid.
Kjøpte selv stillas i fjor (Instant faktisk). Har betalt seg inn for lenge siden. Står jo permanent oppe på en eller annen vegg  ;D
   #87
 3     0
Kjøpte en 84 m2 byggmesterpakke fra Jamax for noen år siden når jeg holdt på med oppussing utvendig, garasjebygging, etc. Kjempebra produkt, og så vidt jeg vet de mest solgte i Norge, hadde neppe hatt den markedsposisjonen uten at det var bra greier.
Mange som vil låne og leie stillaset, og lett å sette opp.
Eneste minuset med å eie er plassen det opptar når det ikke er i bruk.
Gjorde meg ferdig med prosjektet mitt og solgte stillaset til 10.000,- mindre enn hva det kosta nytt. Å leie tilsvarende lenge som jeg gjorde hadde kosta det mangedobbelte.
Skal du bruke stillaset mye så kjøp. Vet du at du gjør deg ferdig på noen uker, så hadde jeg leid.

   #88
 758     Bærum     0
Varmer opp denne tråden litt igjen..

Driver med renovering av hus med uthus og om noen år en stor garasje. Driver litt å tenker på å investere i et stillas slik at særlig de utvendige arbeidene er mer behagelig og effektive. Men ønsker også å kunne sette på hjul og bruke deler innvendig som rullestillas. Hva burde jeg se på?
HSt
   #89
 37,559     Lillestrøm kommune     0
Til hytte kjøpte jeg klappstilas men kjøpte med ordentlig rekkverksmodul og lange skråstøtter og en ekstra påbyggingsmodul. Har terrasse utenfor mye av hytta så det ruller på dette (har 4 regulerbare føtter til andre siden av hytta som jeg ikke har testet). Til garasjebygging kunne en eller 2 slike moduler kanskje være nok ?

I vinden i på Sørlandet i høsten for 1 1/2 år siden så sto stilaset oppe. Det er klips som låser gangdekket på stilaset, det hadde blåst så mye at dette hadde løst ut i den ene enden og gangdekket hang på skrå. Men ingen skader. (Det var masse knekte trær så det blåste heftig).

Med klapstilas er det lett å tre det under hytta når det ikke er i bruk og ikke så mange løse deler å forholde seg til.

Som beskrevet tidligere så beregnet leverandøren inn høyden på mannen som står på stilaset i "dekket areal".
   #90
 46     0
Har kjøpt 2"x4" impregnert til stolper og 2X6 til bjelker. lemmer har jeg laget av terrassebord som jeg fikk billig da de var utsortert pga feil. legger de bak garasjen med strø i mellom og en presenning over når de ikke er bruk. Har holt i mange år og enkelt å supplere ved behov