1 921    7    0  

Stillas, lift eller stige?

 14     0
Skal male huset i sommer og vurderer å leie stillas eller lift, ev. bare bruke stige.
Stillas er jo klart best og rimeligere enn lift, men så lurer jeg litt på hvor lang tid jeg må regne med å bruke på å sette det opp? Tenker å bruke det på gavlene, ca 8 m bredt og 6 m høyt. 
Har aldri satt opp før, men sett litt på youtube Smile

Har malt med lift tidligere.. Det er jo forsåvidt greit, men er jo en del styr med flytting av kurv/lift der også. (Liften vi leide hadde noe feil, så den kunne ikke brukes på strøm, dermed måtte den starte motoren hver gang jeg skulle flytte kurven)

Stige er jo billig, men ikke såå høy øverst på veggen og det er noe styr og flytte den i ett sett.. 

TSt
   #1
 13 699     0
Er det flatt så du kan bruke rullestilas ? Eller må du bygge på hele veggen på 8 m. Har bare lånt stilas ikke leid så er bare litt overrasket over at prisen er mindre enn en lift. El drevet tilhengerlift er jo relatit greit å jobbe med hvis du kan rygge den inn mot huset.
  (trådstarter)
   #2
 14     0
Er litt trangt å komme til på baksiden, så må kjøre liften rundt huset på gresset. Må nok ha det som definieres som"spesiallift", den kommer på typisk 4200,- for helg.
Stillas (tilhenger) ligger på ca 2000,-.

Er flatt, men gress... Går det greit med rullestillas? Tenkte det bare var egenet for asfalt/betong etc, men kan kanskje legge noen plater under eller noe sånt..
   #3
 3 277     I huset mitt     0
Min erfaring er at det går mye fortere å jobbe/male i stilas, enn i lift og stige.

-6m arbeidshøyde er kun 2 høyder stilas (gir 6m arbeidshøyde), full bredde gir raskt arbeide.
2 personer bruker normalt 2+ timer max å montere opp eks alustilas og enda raskere ned igjen.
   #4
 4 190     0
Rigge stillas går fort, tipper en ettermiddag eller to på begge gavlene om du har noen til å hjelpe deg.
TSt
   #5
 13 699     0
Jeg brukte rullestilas rundt et stor hus med låsbare bein og høydejustering.  Skrå støttebein. Men dette var et med 120cm dybde.  Det hadde litt varierende underlag som en ser på bildet.  Flyttet det selv rundt huset, 4 runder før jeg var ferdig siden huset var i utrolig dårlig stand og masse vinduer så hadde ikke tid til å ta disse ferdig sammen med veggen. Pass på å klatre innvendig i små stilaser.

Tror stillaset helt på hjørnet her måtte stå litt på skrå siden det på denne posisjonen var for høyt til å kunne under takrenne mens alle andre steder på huset kom det litt lavere.  

Stillas, lift eller stige? - Stilas.jpg - EirikO

   #6
 2 978     Vestlandet     0
Eg har brukt lånt lift, lånt stillas (utan hjul) og brukt stige.

Å setja opp stillaset går på nokre timar, og er praktisk når det har komt opp. Litt arbeid å rigga ned igjen og. Mykje arbeid om det kun er for nokre få timar maling høgst oppe.

Stige er jo skummelt og noko drit å jobba i, men raskt og setja opp og går greit når ein ikkje skal stå mange timar. Kostar ikkje noko (stige har du vel, eller tenkt å kjøpa uansett.

Lift med straumdrift var superpraktisk. Sat den ved gavlvegg, kopla på straum, starta på toppen og flytta meg enkelt nedover veggen medan eg malte. Hadde kun nokre timar eg kunne låna liften, så nedste del vart malt frå stige.

Eg var heldig og fekk lånt begge delar gratis. Om eg hadde komt til alle stader med stillas/stige/lift og måtte leigd kort tid, trur eg at eg hadde gått for lift, om ikkje prisdifferansen var for stor. Opp med liften ta alle dei høgste partia med 2 strøk først og så langt ned ein rekk. Får du ikkje tatt alt medan du har liften kan du bruka stige på resten. Du sparer mykje tid på rigging dersom stillaset må riggast opp og ned 2 gongar.

Har no vore avhengig av stillas, då eg har isolert og lagt ny kledning. Har heldigvis lånt eit gratis som kunne stå fleire veker. Ved neste runde med maling kjem eg greit til på 3 veggar med stige (bale, men gratis). Den fjerde veggen vert kanskje for høg til at eg tør bruka stige. Må eg då leiga til den, trur eg det vert lift, om prisdifferansen ikkje er for stor.
Signatur
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Jeg har laget plattform på stiger. Det går fort å sette opp, koster nær ingenting, og gir mange av stillasets fordeler. Fremgangsmåten er å sette en å slå en 2x4 på tilstøtende vegg som stikker ut foran veggen du skal male. Sett en stige vertikalt inntil, og fest den ved å slå en kloss på 2x4'n mellom to stigetrinn, og en annen 2x4 på andre siden av stigen.

Denne innfestingen bør gjøres både høyt (rett under takutstikk) og lavt på veggen, slik at stigen holdes fast i begge ender.

Gjør det samme på motstående vegg med en annen stige slik at du har en stige på hver ende av veggen.

Hvis veggen er lenger enn 4-5m trenger du også en stige på midten (evt to om veggen er veldig lang).
Midtstige(r) festes ved å lage en rettvinklet trekant av 2x4. Det ene katetet i trekanten må lages av tre deler - en på langs (som godt kan være et tynnere enn 2x4) og en på tvers i hver ende. Avstanden mellom de to på tvers bør tilsvare avstanden mellom spikerslag i veggen.
Fest så denne trekanten på veggen ved å skru/spikre de to 2x4'ene som sto på tvers i veggen, ved spikerslag.
Fest så stigen til denne konstruksjonen på samme måte som på endene.

Mellom stigene legger men en plattform. Denne kan lages så enkelt som en liggende 2x8 som legges på trinnene i ønsket høyde. Plattformen er lett å flytte opp/ned mellom trinnene hvis den er smal nok til å kunne forskyves igjennom trinnene. Alternativt kan man ta 2 stk 2x4 på høykant, og kle med bord imellom.

Test ut plattformen på lav høyde for å se at den tåler de personene som skal stå på den.

Jeg brukte stiger som var 3m høyere enn gesims. Øverst på to stiger festet jeg sikringstau ved arbeid på gavelvegg. (På to stiger for å slippe å bli slengt inni stige som en pendel hvis fall.)
Ved arbeid på langvegg gikk sikringen over taket og festet i trær på andre siden av huset. Også her benyttet to trær for å slippe å bli pendel.
Klatrebrems er kjekt å ha på seg, og knyte fast tampen på kroppen. Da kan man lett løsne knuten og fire seg ned.