723    6    0  

Loddebolt og tinn til tynne tynne kabler

 102     Akershus     0
Jeg er ikke spesielt erfaren når det kommer til lodding men klarer å få tråklet sammen kabler til biltilhengere, gitarforsterkere ol. Jeg har støtt på et problem når det kommer til finfin elektronikk. Nærmere bestemt å lodde motor- og batterikabler på droner. Disse kablene er så tynne (type englehår),  at jeg ikke klarer å overføre nok varmeenergi ved å varme kobbertråden nok til at tinnet smelter. Klarer fint å brenne av tråden. Har kun loddekofffert fra Biltema og Clasern (er identiske), og butansveiser fra en av forretningene. Har prøvd dyr sølvtråd og tynneste loddetinnet jeg fant. 0,7 mm tråd ser ut som en tømmerstokk ved siden av kabelen jeg ønsker å lodde. Er det noen som kan tipse meg om loddeutstyr til finelektronikk og tynn tråd tilgjengelig i Norge som ikke koster skjorta?

   #1
 1 073     1484     0
en loddestasjon klarer dette fint. har en Weller, men fins fler merker. Justerbar temperatur, og utbyttbare spisser, de fineste omtrent som en stoppenål..
Signatur
   #2
 193     Enebolig     0
Du får 0.3 mm loddetinn på www.elfadistrelec.no
De har også Weller WHS 40D som er en av de billigste, men fortsatt brukbare loddestasjonene med temperaturkontroll. 280-320 grader er riktig område for lodding av vanlig 60/40 tinn, og andre legeringer med smeltetemp på rett over 180 grader.

Skjønner ikke helt hva du mener med å brenne av tråden? Kobber har smeltepunkt på rett over 1000 grader?!
   #3
 19 548     Akershus     0
En vanlig feil er å bruke tynn loddespiss. Bruk den tykkeste du kommer til med. Da tilfører du varme fortere. Legg bolten på det som trenger mest varme, smelt en dråpe tinn på bolten slik at du får bedre termisk kobling og vent til tinnet flyter på emnet. Bruk varm bolt. Lav temperatur på spissen seigpiner emnet og totaloppvarmingen blir større.
Signatur
   #4
 504     Helgelending i Østfold     0
Loddeboltspiss og tinntykkelse/type er underordnet. Ha på loddefett på ledning og tilfør tinn i form av en dråpe på bolten. Kjell.com har weller lötfett og selger til private. Men den inneholder ZnCl og må renses vekk etterpå. Elfa har kanskje noe kvaebasert som ikke trenger renses, men kan private handle der?

Moderat temp til småtteri som dette ellers smelter alt av isolasjon. Det blir varmt på et kvart blunk uansett.
Høy temp til grøvre saker hvor varmen vil spre seg før smeltetemp er nådd.
Full guffe til karosseriforbindelser og særlig til kapslingen på f.eks AAbatterier hvor man vil ha så lokal og kjapp varme som råd.
   #5
 1 069     Oslo     0
Enhver kan handle i nettbutikken til ELFA. De har et fantastisk utvalg av komponenter, måleinstrumenter, redskap osv. osv. osv. (Jeg har nettopp kjøpt loddeboltspisser til Weller der).
ELFA (elfadistrelec.no) anbefales herved ...
Siste redigering: 2. september 2016 10:10:58 av bergho
Signatur
   #6
 5 111     Sørnorge     0
Jeg tok en tykk kobbertråd og surret rundt en tykk spiss på bolten min. Enden av tråden ble da stående ut til siden. Så klippet jeg enden på skrå i to retninger slik at den ble spiss. Denne spissen brukte jeg så til å lodde ramsokkel fast i hovedkortet på en laptop. For å se hva jeg gjorde fikk jeg sneket meg inn på labben til Veritas og brukte mikroskopet deres. Jeg innbiller meg at loddepunktene var ca 0,3mm brede, 0,3mm til nabopunktet. Loddetinnet holdt jeg mot kobbertråden slik at det rant ned på loddepunktet.