184    7    0  

Beregninger av størrelse på bjelker

 5     0
hei 
Bygger en platting som må tåle opp til 800 kilo. Spennvidde er 3,5 meter. Hvilke størrelse bør jeg bruke på bjelken? Noen som vet?
På forhånd takk

HSt
   #1
 20 523     Sørum     0
Hm, 800kg betyr at den bare er 2-3m2 stor? Det er noe som heter snølast. Du må lage en tegning og  få beregnet korrekte vekter
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Den blir 3.5x3,5 meter. Er inne i en løe og vil aldri bli belastet med mer enn 800 kilo Max.
HSt
   #3
 20 523     Sørum     0
Selv innendørs må en jo dimensjonere, eller er det lagerloft med redusert høyde ?  En må vite hvor bjelken ligger i forhold til dette arealet og hvordan resten av bjelkene er lagt opp. En tegning er fortsatt fornuftig
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Ja det er et lagerloft på en måte. Skal hvile på mur av leca i midtergangen i et sauehus og brukes til lagring av en rundballe og evt kraftfoer. Min utfordring er ikke hvordan det skal se ut men hvor store bjelkene bør være. Legger de med 60 cm mellomrom og legger terrassegulv over. Men er usikker på om 200x50 mm er overdimensjonert. Er det evt nok med 150x50 mm.
   #6
 235     Sørlandet     0
Dvs. du vil inn med en konsentrert last på 8 kN. Med sikkerhetsfaktor på 1,5 så tilsvarer det 12 kN.
Her under regner jeg kun for hva bjelken tåler.. ser bort fra nedbøying, svikt og lignende.
Gitt ugunstig plassering av denne last, midt over kun en 8" bjelke (og bortse fra avstiving fra gulv og de andre bjelkene):

Moment, M: 12*3,5/4 = 10,5 kNm
Avstand fra ytre fiber til elastisk neøytralakse, y = 100mm
Andre arealmoment I = 50*200^3/12 = 33Mmm4
Spenning i ytre fiber: (M*y/I) = 31,5 MPa, hvilket er mer enn hva normalt konstruksjonstre tåler.

Nå skal det sies at dette er veldigt forenklet og konservativt.. en rundballe er jo relativt stor, hvilket gjør at den legger seg på mer enn en bjelke (men ikke nødt jevnt fordelt). Sen virker den ikke som en punktlast, men en begrenset, utbredt last.
Å andre siden har jeg kun regnet for en statisk punktlast.
Hvis du setter ned? ballen får du temporært en dynamisk (større) last.. og det høres litt naivt ut at dette lagerarealet kun brukes for den ene tingen (kanskje dere står 2-3 stykker personer i nærheten av den ballen i ekstremfall). Rundballen veier 150kg ekstra denne ene gangen?

Tenker ikke dimensjonere dette for deg... men utfra ovenstående så er det tydelig at du bør tenke/regne på hvordan du gjør, hvis du velger å gå for 8" bjelker, da selv dette kan bli litt kleint med for dårlig konstruksjon.

6" bjelker vil jeg sterkt avråde fra.


  (trådstarter)
   #7
 5     0
OK takk for svar. Ser dette ikke er så enkelt å beregne som eg hadde tenkt🤔