249,866    441    8  

Bidda: Oljefyr ut - inn med Alpha-InnoTec væske-vann varmepumpe

 3,706     Ringerike     0
Heisann

I denne tråden vil dere kunne følge med på hva vi har tenkt å gjøre fra planlegging til gjennomførelse.

Bakgrunn er at vi i en enebolig fra 1972 har et vannbåren varmesystem (radiatorer) fra 1983. I og med krypkjeller under de fleste rom ble dette greit ettermontert av tidligere eier. Huset er totalt på 448m2, boareal på 280m2 hvorav ca. 180m2 er dekket med varme fra oljefyren. Fyren (Parca-Norrahammar) skaffer oss også varmtvann. I 2000 installerte vi Honeywell styring og en ny brenner fra Weishaupt. Dette sparte oss for nærmere 30% fludium. Nok om det vi har i våres lest side opp og side ned på mange forum og har besluttet å gjennomføre utbytting/oppgradering etter ferien. Vi forbruker i dag mellom 2000-2200 l/år for oppvarmingen av de 180m2 med varmtvann til 7 personer.

Status:
Vi har valgt å satse på Alpha-InnoTec (A-I) sine produkter (valgt i "konkuranse" med Ekowell og tatt før vi kontaktet selgere) og vi har i juni derfor hatt besøk av deres representant på østlandsområde. Hovedkontoret for Norsk avdeling er i Sandnes.

Ut fra vårt behov er det utarbeidet 2 løsninger, begge maks 65'C:
1) Væske-vann (energibrønn) løsning som innbærer fjerning av den gamle oljefyren. (prioritert)
2) Luft-vann som har en 2-delt løsning a) med multitank og 6kW kolbe eller b) bruke den gamle fyren til varmestøtte og tank.

Vi har valgt å kjøpe en komplett løsning med rør og el for å minske grensesnittene. A-I har derfor valgt å sende underlaget til 4 aktører som har sagt seg villige til å befare og sende oss tilbud bassert på samme system/underlag.

Alle 4 har medt sin ankomst og disse er:
Ivar Lærum, Oslo, (har befart)
Climacomfort, Drammen (har befart)
Oslo kjelservice, Oslo (uke 29)
Molior, Drammen (uke 30)

I mellomtiden har jeg funnet ut:
1) hvor jeg vil ha brønnen plassert eller uteaggregatet.
2) at jeg vil ha en viftekonvektor i stua for å kunne øke uttaket (støy?)
3) at jeg vil ha renset ettrøresanlegget før ibruktakelse.
4) at jeg vil hente ut sommervann fra energibrønn (hvis tilsiget er tilstrekkelig ) til basseng og hagevanning.
5) at jeg vil at de tar ansvar for å fjerne gamle fyren om alternativ med brønn blir valgt.

Blir spennende å se hva de kommer opp med av kostnader og planer. Legger også ut noen før bilder, selvsagt underveis- og sluttbilder.

Siste redigering: Sunday, September 13, 2009 7:58:07 PM av Bidda
Signatur

   #3
 1,215     Norge     0
kjelen ser jo fin ut, kan vel spare noen lapper på å ha den som akkumulator!?
Signatur
   #4
 159     Ottestad     0
Jeg mener å ha lest på varmepumpsforum at brønnen bør ligge et par meter fra huset. Dette vil i såfall brønnborrer si ifra om. Det kunne kanskje vært lurt å ha en alternativ plassering klar Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3,706     Ringerike     0
Fyren som tank er et alternativ som er vurdert. Ikke helt avgjordt ennå men ønsker den bort for å få ryddet opp i rør og rom, samt at nye tanker er vesentig bedre (effektive/isolerte) og at fyrtanken kan bli for liten med sine 200liter.

Plassering av brønn har vi flere alternativer på men ønsker den der hvis mulig. Kan være at du har et poeng i forholdt til utstyrets plassbehov (borjigg). (Bilde oppdatert med alternativt borrhull)

Kom gjerne med flere kommentarer da erfaring fra allerede utførte anlegg er nyttig å ha med seg i videre tankearbeid.
Siste redigering: Sunday, September 13, 2009 8:00:09 PM av Bidda
Signatur
   #6
 159     Ottestad     0
Jeg angrer på at jeg ikke klargjorde for frikjøling når jeg fikk mitt anlegg installert.

Viftekonvektor er kjekt når man konverterer fra olje. Den er effektiv og gjør at man kan ha lavere temp på turvannet. Jeg har min stående i gangen utenfor stua. På vinteren står viften på 2 (av tre) og da kan jeg høre litt sus.

Hvordan er det med strømanlegget? Dimensjonert for oljefyring eller er det oppgradert?

Det er kjekt å velge en leverandør som holder til i nærheten. Jeg hadde en stopp på pumpa mi i februar. Sent søndag kveld selvsagt. En halv time senere sto det en trivelig kar på døra og fikset brasene. Tok gratis service samtidig  ;D
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 3,706     Ringerike     0
Takker for tips om frikjøling, med viftekonverter er jo dette mulig å bruke, vet du ca merkostnad hos deg for dette?

El: har i dag en 6kw kolbe som er sikret med 25A 6kvadrat (3-fas) og en driftskurs på 13A (1-fas). Kan lett dra dit en 3 fas kurs til fra et nytt hovedkskap.

Ser poenget ditt med nærhet så kommer til å vurdere dette nærmere, finnes anleggene å få med modem?
Signatur

   #8
 159     Ottestad     0
Jeg vet ikke merkostnad desverre. Glemte helt å spørre dem og har ikke undersøkt mer i ettertid.

Kjenner desverre ikke til hvor online man kan få dem. Vet det finnes noe (eksempelvis husdata - nå kjøpt av IVT), men vet ikke om det brukes for å rapportere feil.
Signatur
   #9
 149     0
Vi har akkurat vært gjennom samme prosess. Vi har installert en Diplomat Optimum G2 10ES som varmer opp et hus på 290 m2 (200 oppvarmet). Vi pigget ned og la gulvvarmeanlegg på flislagt hall, vaskerom og bad - resten tar radiatorene seg av. Vi fikk pumpa i gang i februar så vi har ikke fått kjørt den på de kaldeste vinterdagene ennå, men det ser ut til å funke bra.

Ingen viftekonvektor, ingen akk.tank. 180 M borehull hos oss.

Men, har du flislagte bad som du har tenkt å varme opp med gulvvarme? Da vil jeg anbefale deg å vurdere å legge varmekabler på disse. Vi angrer litt på at vi kun har vannboren varme her...på sommeren blir gulvene kalde siden pumpa som regel står stille (regulert av utetemperatur, hvis vi skal ha varme baderomssløyfen om sommeren må vi justere opp varmekurven betraktelig og overstyre fabrikkinnstilling som gjør at pumpa ikke starter på utetemperatur over +20 grader)

Forøvrig har du gjort veldig grundig arbeid og lest deg bra opp. Vi valgte dessverre den lokale røleggeren til dette ifm. et større oppussingsprosjekt av bad/vaskerom og kompetansen deres på varmepumper var litt snau. Fikk mye nytte av varmepumpsforum (svensk).

Lykke til!
  (trådstarter)
   #10
 3,706     Ringerike     0
Takker for erfaring dagpa, en sak er ihvertfall klart og det er at ingen "rein rørlegger" skal få stå ansvarlig for dette.

Ligger dobbelt sett med varmekabler på badet så der blir det ikke varmerør.

Lurer litt på om jeg også skal ha viftekonvektor i gangen også, men en kan vel ettermontere hvis behov? Grunnen til at jeg vil ha den på stua er at at etter at den (stua) ble utvidet med 20m2 ble det ikke lagt opp til radiator, bare 2 el-ovner. Kan hende at kaldras fra vindu blir merkbart og at en derfor må inn med varmekilde under vinduene.

Beregninger nå viser at VP SWC100H/S (10kW) klarer jobben med en effektiv brønn på 150meter.
Listepris er for pumpen noe over 60.000 +mva i tillegg kommer en valgfri multifunk.tank (500l) med elkolbe (6kW) som buffertank (unødvendig?)

dagpa: hadde du et eksisterende oljefyrt anlegg? Kastet det ut eller er det innkoblet?

Edit: skrivefeil
Siste redigering: Sunday, September 13, 2009 9:09:39 PM av Bidda
Signatur