167    5    0  

Dimensjonering HEB og takoppbygging for garasje med punktlast

 3     0
Hei
Har et prosjekt med bygging av garasje som tilbygg under eksisterende terrasse og takoverbygg.
Dette prosjektet er initiert som følge av setninger. Som vist på skissen under er det et takoverbygg på 19 m2 over terrassen som er støttet opp av 3 stolper. Disse stolpene er festet til rammeverket for terrassen og har ikke et direkte fundament for å ta opp lasten. Siden forstøtningsmuren også er ute av lodd blir tiltaket ganske omfattende, og da er det litt kjedelig å gjøre så mye arbeid uten at det gir merverdi.
Dimensjonering HEB og takoppbygging for garasje med punktlast - snitt 1.PNG - wall-e
Dimensjonering HEB og takoppbygging for garasje med punktlast - snitt 2.PNG - wall-e
Derfor søkt og gått godkjenning for bygging av garasje som vil bli en fin dedikert skruplass. Planen er å støtte opp taket midlertidig for så å foreta utgraving. Deretter støpe såle og bygge to vegger av 20cm forskalingsblokk.
Benytte ståldrager for å oppta punktlast fra de tre støttebeina. Resten av taket i 2x6", OSB, tekking.

Hvilke dimensjon HEB må benyttes for å oppta last fra taket? Punktlasten kommer 3 meter fra yttervegg. Altså vil 3/4 av lasten fordeles på garasjevegg og 1/4 mot husvegg. Jeg har basert meg på 4kN snølast og da vil hele taket belaste ca 8 tonn. Størsteparten av dette går til de tre støttebeina.

Neste er takoppbygingen. Jeg tenkte egentlig å isolere tak, port og yttervegg. Da mesteparten ligger mot terreng vil det ikke kreve så mye energi for å holde dette over 0 grade året rundt.

Men det er bare rundt 15 cm mellom topp vegg og underkant terrassebord. Ikke nok til å bygge tak med isolasjon og luftespalte. Alternativene som jeg ser nå er:
1) å gå ned til 2,2 m vegger og få nok høyde til tak med isolasjon
2) beholde 2,4 m vegger, bygge tak med isolasjon og så blir terrassen høyere. Terrassen som fjernes er ca 50m2 av totalt 150m2 terrasse i det samme nivået. Nivåforskjell er derfor kjekt å unngå.
3) Uisolert tak

Hvis noen har forslag til oppbygging så setter jeg pris på det. Løsninger hvor stålbjelker benyttes istedenfor treverk er også aktuelt da jeg får stål veldig rimelig.

   #1
 5 111     Sørnorge     0
Kan du lage en plantegning slik at det blir mulig å forstå hvor du ser for deg bjelke, søyler og dører?
   #2
 8     0
Anbefaler deg å ta kontakt direkte med noen som driver med dette. Betal evt. de kronene de skal ha for å beregne en drager for deg. Da får du dokumentasjon på beregningen, og du har ryggen fri.

Jeg hadde ikke stolt på en «tilfeldig» kommentar på et forum, selv om det er mange byggingeniører her (meg inkludert).
  (trådstarter)
   #3
 3     0
petterg:
Dimensjonering HEB og takoppbygging for garasje med punktlast - 1575488515664.jpg - wall-e
Her er konstruksjonen til nå. Kun tegnet inn betong og stålkonstruksjon. Fremfor å anlegge bjelkelaget mot huset er det tenkt satt opp en uavhengig stålbjelke. Foruten dette så ser jeg for meg at taket bygges med 2x6 60cc.

jwikum: Tar poenget ditt. Inntil videre er dette som forprosjekt å regne og det er veldig greit å få en indikasjon på om dimensjoneringen vil endre forutsetningene veldig. Jeg har tenkt veldig lite på tak oppbygningen frem til søknaden nå ble godkjent. Jeg forutsatte at når stolpene har vært støttet opp av 2x6 i 15 år (ganske bananformet nå) så ville en HEB 12 eller 14 være mer enn nok Smile
   #4
 505     Skien     0
Det er ganske liten bjelke som skal til for at det skal HOLDE (dvs. ikke knekke).
Spørsmålet er hvor mye nedbøyning du vil tillate.
Det må beregnes, og de fleste byggvarehus kan hjelpe deg med det (ved hjelp av f.eks. Tre-Dim).
   #5
 5 111     Sørnorge     0
Bjelkene skal altså bære terrassegulvet. snø som blåser inn på terrassegulvet, taket over terrassen, og snø som legger seg på dette taket.
Hvor langt stikker taket utenfor søylene? Hva er egenvekten på taket? Hva er egenvekten på terrassegulvet? (Altså hvor mye veier materialene som er brukt de forskjellige stedene?)

Med bare 15cm tilgjengelig, og dette skal inkludere lufting, har du neppe plass til mer enn 10cm bjelke. Kanskje ikke det engang, da du trenger et tetteskikt imellom og her bør det også være fall. Hva med å forlenge taket over terrassen slik at søylene kan stå rett på muren?