207    9    0  

Dimmensjon takbjelker

 160     0
Jeg skal bygge et rom-i-rommet og skal i den forbindelse sette opp nye takbjelker til det indre rommet - kun for bæring av gipsplatene i taket. Lysåpningen for bjelkespennet blir 3,5 meter.
Jeg planlegger å bruke to lag fermacell lydgips som platelag. Disse platene er omtrent dobbelt så tunge som vanlig gips. De nye takbjelkene blir cc 60cm.

Hvilken dimmensjon må jeg bruke på takbjelkene? Vil det holde med 2x4"?

   #1
 3 089     Akershus     0
Tror jeg ville ha gått opp to størrelser.....Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 160     0
Til 2x6”? Er det nødvendig med såpass når det kun skal holde vekten av gipsplater?

Kan forøvrig nevne at bærebjelkene over er bygget av ca. 3x8’’ (gammelt hus). Dette kunne nok vært enda stivere, men fungerer bra (ingen merkbar svikt, men noe klirring i skap om en tramper) og holder betydelig mer vekt. Lysåpningen her er også enda litt større.

Det er montert inn gulvvarme fra undersiden. 2x6’’ vil nok gå med ca. 5 cm klaring (Inkludert at det nye taket senkes ca 2 cm sammenliknet med de eksisterende takbjelkene). Dersom det er mulig foretrekker jeg å bruke noe lavere dimmensjon, men ønsker jo selvsagt heller ikke at taket skal sige på midten. Hvor mye nedbøy ville det blitt på 2x5’’?
   #3
 3 089     Akershus     0
Vanskelig å spå. hvorfor må du legge bjelkene på 600mm? Dersom du legger tettere, kan du redusere høyden...


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 160     0
Det er vel ikke helt spådom? Hadde håpet at noen hadde noen dimmensjoneringstabeller som kunne være til hjelp.

Jeg har de gamle takbjelkene å ta hensyn til. For å ikke miste for mye takhøyde lå jeg legge disse mellom de eksisterende. Fermacell lydgipsen har en bredde på 60cm. Det blir derfor vanskelig å få til noe annet enn 60cm cc på de nye bjelkene.
wth
   #5
 175     NA     0
Byggforsk har tabeller, f.eks. 520.222.
Avhengig av hva platene veier kan det gå med 2x4 (c24), men sannsynligvis med synlig nedbøying.
Vet ikke hvordan/om stivhet påvirker lydisolasjon

Selv om platene er 60 kan du vel skru i midten også og bruke 30… eller påvirker det lyd?
  (trådstarter)
   #6
 160     0
Har du tilgang til byggforsktabellen? Hva tror du om 2x5’’?
Problemet med cc 30cm er at de midtre bjelkene da vil komme i konflikt med eksisterende bjelker. Jeg kan ikke skru i eksisterende bjelker, det vil ødelegge rom-i-rommet prinsippet.
Det er også litt vanskelig (men ikke umulig) å skru midt i disse Fermacell-platene. De er så harde at skruen ofte slipper i treverket før skruhodet senkes tilstrekkelig ned i platen.
HSt
   #7
 25 389     Lillestrøm kommune     0
Du må huske Fermacell skruer ikke noe tull med hardgips skrue e.l. Tror CC-60 i tak også er for langt mellom festene selv for Fermacell men har ikke sjekket montasjeveiledning

wth
   #8
 175     NA     0
Så vidt jeg kan se burde både 48x98 og 48x123 C24 gå bra med kun egenvekt, men ville gått for så høyt som mulig, så slipper du og ha synlig nedbøying i taket.
Alternativ til cc300 er og skru sammen to og to bjelker, det vil gi samme effekt mtp. stivhet, platene trengs bare å skrues i en av dem. Evt. bruk 4"x4".
   #9
 103     0
Fra en tidligere gang dette har dukket opp:
Dimmensjon takbjelker - Bjelkelagstabell himling.PNG - chrlod

Merk at det står C18. Såvidt jeg husker, gjelder disse med dobbelt platelag, pluss evt panel o.l. Men kan ikke garantere det :) Dobbel fermacell gjelder vel forsåvidt som firedobbelt platelag.