(trådstarter)
   #21
 10,486     Akershus     0
Jeg har et ønske om å mate tanken med så høy temperatur som praktisk mulig.

Hastighetsregulering av ladepumpa skal greit kunne ta seg av at det blir riktig temperatur ut, men jeg har jo ikke testet det i praksis ennå.
Signatur

   #22
 678     Bergen     1
Må først presisere at min bruk er litt sær av flere grunner:
1. Temperaturen ligger ofte å vipper rundt kapasitetsgrensen til vp og jeg fyrer for å dekke opp hva vp ikke klarer.
2. Jeg ønsker ikke at el-kolbe slår inn før temp i huset har fallt endel noe som betyr at vannet i akktanken min er "kaldt".
3. Jeg har korte fyringsintervaller og ovnen er en liten modell med mye glass.

Systemet fungere som det skal men jeg er ute etter den siste optimaliseringen som gjør at systemet passer best mulig til vår bruk.

Min erfaring med vår bruk er at jeg aldri har varmet hele tanken med ovnen. Dette fordi jeg har korte fyringsintervaller men også at varmetapet slik det står nå med uisolerte pumper etc blir stort slik at varmen går til rommet rundt..

I praksis blir det da til at jeg fyller veldig varmt vann i toppen av tanken hvor varmetapet blir stort pga stort overflate i toppen av tanken samtidig som mye av denne varmen ikke når ned til til øvre uttak på fremsiden og ut til gulvet. Dette er ønskelig om man ikke har ettervarming for vv. For meg derimot hadde det vært best om jeg kunne fylle øvre del av tanken med f.eks 50 graders vann og at når øvre halvdel var varm så ble temperaturen gradvis økt derfra.

For å få til dette kunne jeg lagt ovn retur til midten av tanken. Problemet da er at det tar lengre tid fra jeg fyrer opp til varmen kommer ut i gulvet. Jeg ønsker som nevnt at temperaturen skal falle når vp ikke strekker til og at temperaturen skal komme raskt opp igjen når jeg tenner i ovnen eller starter el-kolben.

Mtp temp regulering av vannet i ovnen ble vel problemet mitt at det svingte for mye. Fyringen var ikke jevn nok til at pumpen fikk regulert seg inn på en lav hastighet som ga jevn og fin temperatur. Det ble litt mye rykk og napp. Dette ble bedre når jeg satte inn blandeventilen ved at temperaturen ikke fallt så mye når pumpen slo seg på.
Uten blandeventil fikk jeg 40 grader inn på ovn og 95 grader ut. Sier seg vel nesten selv at dette ikke er enkelt å regulere.

Når jeg så det hjalp med blandeventil ønsker jeg å gjøre det enda bedre ved ¨å øke inngangstemperaturen mer. Uten å ha kikket på det hadde jeg håpet å bruke XHCC med en motorshunt til å styre temp inn på ovnen med tempsensor i ovnen som referanse som primær regulering.



Signatur
HSt
   #24
 37,570     Lillestrøm kommune     0
Ladomat er rett frem, her får en bygd opp varmen så fort som mulig og vannet sirkulerer. Men er det nok DeltaT i en slik ovn til å levere høy temp på et gjennomløp som dere ønsker ? Jeg ville tro at den først leverer 90C når lageret begynner å nå maks temp og at det blir for ustabilt ikke å sirkulere vannet gjennom med større hastighet enn dere oppnår når dere skal bygge en så stor delta T.
  (trådstarter)
   #25
 10,486     Akershus     0
Ja, jeg er godt kjent med laddomater, men ikke særlig glad i dem. I hvert fall ikke alene. Mulig at det kan fungere fint i kombinasjon med turtallstyring av pumpa. Turtallstyring justerer flow etter temperaturen ut av ovnen, og skal holde temperaturen på ønsket nivå. Problemet blir hvis vannet inn blir for kaldt. Snitt-temperaturen i varmeveksleren i ovnen blir da lav, noe som igjen er ugunstig for å få så ren forbrenning som mulig. Pumpe og styring har jeg allerede, så det er bare snakk om en termostatventil, og jeg har samme løsning som en laddomat.
Den termostaten jeg har, som styrer henting av vann fra midt/bunn av tank, den er stilt inn på 60C. Denne bør jeg ganske enkelt kunne koble slik at den henter fra retur vedovn / bunn av tank, i stedet for midt av tank / bunn av tank, og den vil da blande tur til vedovn til å holde 60C. Vil det være fornuftig temperatur å fore ovnen med, eller bør det høyere?
Signatur
HSt
   #26
 37,570     Lillestrøm kommune     0
Nå er jeg uten praktisk erfaring, men ladomaten skal jo gjøre denne blandingen slik at det er 60C i indre sløyfe (slik jeg har forstått det). Den skal jo fungere som en shuntventil som blander inn så mye returvarme at du får 60C. At shuntventiler/regulatorer ikke nødvendigvis er stabile har jeg dessverre erfaring med i andre sammenhenger så det kan jo hende at virkeligheten er forskjellig. Så lenger du henter innblanding fra retur på ovnen så skal det jo være mulig å komme til 60C, min frykt var hvis det bare var tilgjengelig vann fra midt på tanken. Minimum 60C er det jeg har hørt, men det er riktig som du beskriver at det er om å gjøre å ikke ødelegge effektiv forbrenningen / få unødig stor nedsoting med for lav temperatur så ha en mulighet til å løfte den mot 70 kan kanskje være lurt ?
  (trådstarter)
   #27
 10,486     Akershus     0
Temperaturen UT skal jeg nok uansett greie å holde nær de 90C jeg ønsker, det er temperatur INN jeg lurer på, og hvor mye ut / inn har å si i forhold til hverandre. Jeg husker det var en på forumet her som la pex-rør til vedovnen, og derved ikke kan gå høyere enn 70C ut av ovnen, det blir litt stusselig. Jeg må se litt på hva jeg har av ventiler her, og så må jeg sette med ned og tenke litt. Jeg så det også er en justerbar ventil i "ovnspakka" fra Bettum, men er litt usikker på akkurat hva den gjør ennå.

Laddomaten har en termostat som blander turvann fra ovnen og kald retur fra tank til en blanding inn i ovnen som igjen gir ønsket temperatur ut. Jeg har vært litt borti dem, og vet hvordan de virker, men føler at de, i hvert fall alene, gir litt dårlig kontroll, og lite mulighet til å tyne ut de siste C. SYR-ventilen slår ut på 95C. Idéelt vil jeg så nær det som mulig, men det er greit å ha litt slingringsmonn, så 90C bør være greit.
Signatur

   #28
 678     Bergen     1
Jeg er helt enig med tankene om høyest mulig temp inn på ovnen. En moderne vedovn uten vannkappe har gjerne brennplater over, under, bak og på sidene av brennkammeret. Disse platene har lav varmeledning og hjelper til å holde høy temperatur i brennkammeret. I tillegg har de lufttilførsel over bålet for å tilføre ekstra oksygen i flammene for å få en mest mulig fullstendig forbrenning.

På vannkappe ovnen min er det fra fabrikk en hullet støpjernsbunn som skiller brennkammer fra askeskuff og så vannkappe på to sider og i topp av brennkammeret. Ingen tilførsel av luft annet enn gjennom bunnen somligger over askeskuff.

Ved en typisk oppfyring har vannet i ovnen og rørføringen ca 20 grader. Når tempsensor når pumpe oppstartstemperatur og starter sirkulere får man så inn nytt vann på 20 grader før den henter fra tank og tilførsels temp blir kanskje 30 grader.

Dersom man har 30 grader på vann til ovn vil deler av vannkappen rundt brennkammeret være nær 30 grader selv med perfekt hastighetsregulering. Deretter får man en gradvis økning til omtrent 90 grader hvor temp sensor er.

Resultatet er at man får en lang opptenningstid med dårlig trekk pga kaldt brennkammer og kald røykgass som gir begrenset skorsteinseffekt. Dette fører igjen til at varmeveksleren soter til og da mest der hvor den er kald. Dette redusere varmeovergangen i varmeveksler osv..

Jeg satte inn en justerbar blandeventil mellom ovnsretur og tur og satte den til 65 grader. Det hjalp mye. Så fyrte jeg ekstra hardt og pumpen som fyringsanlegget hadde arvet fra det gamle anlegget var nok ikke rask nok eller at blandeventilen min klarte ikke de høye temperaturene og så startet sirkulasjonen i kjølecoilen..

Konklusjonen min er at det er viktig med så høy temp på tilførsel som mulig både under opptenning og drift. Da bør det ideelle være justerbar tilførselstemp med ovns eller returtemp som input. Høy pumpehastighet vil da kunne gi høy tur temp og jeg tror det er enklest å regulere om pumpehastighet er konstant.

Neste blir da "isolering" av topp og bunn av brennkammer uten å dekke varmevekslerflater samt tilførsel av luft over bålet..

Signatur
  (trådstarter)
   #29
 10,486     Akershus     0
Er du sikker på at det ikke er sekundærluft på din? Min har to spalter i front nederst, hvorav den nederste går til en kanal under askeskuffen og opp i bakkant. Ovnen min har også varmeveksler kun i toppen. Det var nødvendig for å få den inn der det er plass, og samtidig kunne bruke 50 cm lang ved.
Signatur
   #30
 678     Bergen     0
Er du sikker på at det ikke er sekundærluft på din? Min har to spalter i front nederst, hvorav den nederste går til en kanal under askeskuffen og opp i bakkant. Ovnen min har også varmeveksler kun i toppen. Det var nødvendig for å få den inn der det er plass, og samtidig kunne bruke 50 cm lang ved.


Jeg skal kikke litt ekstra men såvidt jeg har sett går luften fra frisklufttilførselsrør og inn i bakkant av askeskuffen og derfra opp gjennom den hullete bunnplaten som skiller forbrenningskammer fra askeskuffen. I tillegg er det lufteåpning i fremkant under glasset som går inn i askeskuffen.

Utover dette er det et spjeld i røykrøret som betjenes med en spak jeg trekker ut over glasset.

Den doble bunnen jeg har satt inn leder luften mer frem mot bunn av glasset samt at jeg har satt noen metallrør ned i bakkant som henter luft opp til over bålet.

Hvor høyt kommer sekundærluften din ut og møter bålet/røyken?
Signatur