190    8    4  

Gjenbruk av gammelt nettverksskap

 5     0
Hei, 

Jeg har et hus som tidligere har vært et kontorbygg. I kjelleren står det et stort panel/skap hvor det kommer ut en hel del "cat 5"-kabler som ender opp i nettverksuttak i nesten alle husets rom. Se bilde. Jeg antar at dette dreier seg om internettkabler da det står cat5, og ikke telefonkabler?

Gjenbruk av gammelt nettverksskap - IMG_1487.jpg - borge_rokseth

Vi tok over huset etter det var delvis konvertert til bolig. Nå kommer det en fiberkabel inn i huset som er koblet til et en modem/router og vi lever foreløpig på wifi-signalet fra denne, noe som ikke er en god løsning da huset er ganske stort. Planen nå er å begynne å legge kabel rundt om i huset for å få opp nye nettverksuttak, og å utvide trådløsnettet med flere access points. 

Så begynner jeg å tenke at det er dumt å legge en masse kabler fra hylla i gangen der routeren står nå, hvis jeg har et dedikert nettverksrom i kjelleren og nettverkskabler som går derifra og ut i hele huset. Fiberoptikken kommer gjennom dette rommet, så det er ikke noe problem å flytte modemet/routern ned dit. Spørsmålene jeg sitter med da er:  

1. Kan jeg bruke det gamle skapet? Hvilken hastighet får jeg hvis jeg får liv i de gamle cat5-kablene som går rundt om i huset? Jeg ser at det står opp til 100Mbps hvis jeg googler det, og det virker jo slettes ikke dårlig. Hvis jeg får nettverksuttak med 50-100Mbps i alle rom i huset, er det vel ingen grunn til å klage?  

2. Hvis jeg kan bruke skapet, hvordan fungerer det? Jeg ser det henger en del kabler som har RJ45-kontakt i ene enden og en flat kobling som kan kobles på utsiden at panelet (se bildet under). Kan jeg koble en slik inn hvor som helst på en "modul" (f.eks 17 eller 18 på bildet) også har jeg internett på de seks cat5-kablene som kommer ut bak?

Gjenbruk av gammelt nettverksskap - IMG_1489.jpg - borge_rokseth

3. Hvis jeg trenger høyere hastighet en plass, kan jeg bytte ut cat5-kabelen med cat6, eller vil skapet uansett begrense hastigheten slik at dette er meningsløst?

Grunnen til at jeg vil spørre litt før jeg evnetuelt setter i gang, er at det blir en del jobb å flytte modemet net til det rommet, og ikke minst, en del jobb å flytte det tilbake  hvis jeg må det. 

Børge

TBL
   #1
 274     Lørenskog     1
Kabling kan brukes slik den er, dette er CAT 5 kabling, godkjent for 100 Mbits.

Panelet kan brukes både til telefoni, der enke par kobles med  "krone verktøy" mot telefonlinje eller telefonsentral. Med kabelen du viser på bilde kan ethernet kobles til.

Å bytte patch kabelen hjelper neppe på hastigheten, denne kabel er uansett kort. Å bytte hele kabel strekk til CAT6 vil blir mye arbeid og derav kostbart.

En mellomting vil være å bytte til RJ45 patch panel. Unngår spesial kabelen. Er kabel i veggen av god kvalitet, samt korte strekk kan du klare høyere hastighet er du heldig.

Prøv først å bruke kabelen som den er, vil trolig fungere godt nok.
   #2
 32     1
Jeg ville fjerna kronepanelene og reterminert CAT5 kablene i nye patchepanel, men det avhenger vel hvor mye slakk det er i kablene. Mulig man kan sette opp nytt skap til venstre for det gamle dersom det kun kommer kabler fra den siden?
Ville også sjekka/reterminert punktene rundt i rommene da det er mye rar terminering som blei gjort tidligere.

Selv om CAT5 på papiret støtter opp til 100Mbps, så er det godt mulig at du kan kjøre 1Gbps avhengig hvor godt kontaktene er terminert samt avstanden på kablene. Vi kjører på jobb 1Gbps på ett CAT5 skjermet anlegg som er nesten 25 år gammelt og med strekk oppmot 60m.
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Takk for gode svar. Virker som om det er verd å prøve. Blir det for dårlig hastighet, så kan jeg begynne å bytte patchepanel, reterminere eller trekke ny kabel til de viktigste rommene.
TSt
   #4
 12 362     1
Patch kabler må være dyre i den typen kobling det er her så er enig start med nye paneler. Husker kablene fra gamle anlegg på 90 tallet da gjerne med Token ring. Kablene vil du oppdage at blir mer enn bra nok. Cat5 klarer normalt også 1Gbps selv om en ikke får godkjenning for dette. Pass på å lage hvert par like lange når du kobler på nytt.
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Patch kabler må være dyre i den typen kobling det er her så er enig start med nye paneler. Husker kablene fra gamle anlegg på 90 tallet da gjerne med Token ring. Kablene vil du oppdage at blir mer enn bra nok. Cat5 klarer normalt også 1Gbps selv om en ikke får godkjenning for dette. Pass på å lage hvert par like lange når du kobler på nytt.

Takk for svar. Det skal sies at det henger 10-tallsvis med patch-kabler der nede (hvis det er de på det andre bildet i hovedinnlegget), så hvis det ikke har noe å si mtp. kvalitet på signalet, har jeg sikkert nok patch-kabler.
TSt
   #6
 12 362     1
Da vil det virke. Men er som sagt litt odde i dag. Nå benyttes bare RJ45 kontakter i begge ender.
   #7
 1 471     Bergen     0
Dette er gammel 110-blokk kontakter. Brukt tidligere og ikke funksjonelt i dag. Bare å fjerne hele greiene og heller sette opp nye patchepanel, hvor du får terminert i nye modul-kontakter. Tror neppe du vil oppnå mer enn 100Mbps på disse kablene da Cat5-kabel, klarer 10/100 Mbps hastighet (Fast Ethernet) med båndbredde opp til 100 MHz. (CAT5 støtter opptil 100Mbps innenfor 100m). Det er også sikker UTP kabler.(Unshielded Twisted Pair).
Jeg hadde heller trekt om til cat6 kabel der hvor det trengs og revet bort dette. Du bygger vel for fremtiden eller ??

TSt
   #8
 12 362     0
Se på en kabel er tvinning individuell på hvert par (dvs noen er tvunnet lite mens andre par er tvunnet mer) så har jeg benyttet CAT5 UTP kabler helt uproblematisk på mye mer enn 100Mbit. Hadde kabler helt opp mot maks lengde på ethernet helt uten problem. Men når næringsbygget er bygget om har de byttet om til fiber på de lengste strekkene for sikkerhets skyld. Da får en også galvansik skille.