20,428    28    0  

kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring

 476     0
I over 1 år med lesing av innlegg her på forumet og kontakt med leverandører falt mitt valg på Ekowell varmpepumpe.
Jeg har hatt flere lange telefonsamtaler med Bjørn hos Energi-Spar samt besøkt dem på ByggReisDeg 2009 hvor jeg også fikk se pumpa utstillt.

Ankepunktene for mitt valg falt på at dette var en "alt i ett" enhet, hadde egen kurs for gulvvarme på bad, uttak for temperert vann og overbevisningen at Ekowell kan forsyne hele huset og leiligheten med gulvvarme og forbruksvann.
Totalt areale med gulvvarme er ca.400m2.

Jeg valgte ikke underkjøler på denne da jeg ikke hadde noen plass å benyttet denne ekstra funksjonaliteten som også hadde bidratt til en høyere utnyttelse av pumpa.

Heddal anlegg skal bore energibrønn som Energi-Spar har beregnet til 230m.
Kollektor har jeg også kjøpt av Energi-Spar, av typen 100m 2x40mm + 130m 4x32mm.

I denne posten vil jeg skrive litt hvordan det går med installasjon og igangkjøring av denne. Min rørlegger vet ingenting om Ekowell men har fått med på å koble til denne på timebasis.

Pumpa ble bestilt 6.oktober og ble levert i dag 30.november av Bring.
Varmepumpa er 320kg så jeg var skeptisk hvordan vi skulle få den inn.
"Levert på døra" er bokstavelig talt når Bring losset denne av. Jeg har ikke fått fylt inn til huset så lastebilen rygget så langt den kunne og satte liften rett på trappa.

Utpå kvelden fikk jeg med meg en nabo og lirket denn inn døra slik at den ikke stod ute i nattefrosten. Det gikk greit med kun oss 2 å flytte pumpa. Må nok ha noen flere med for å få den på plass i teknisk rom hvor den skal stå. I morgen kommer gulvlegger og legger vinyl på gulvet.
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - IMG_0122.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - IMG_0123.jpg - kjetil

   #1
 3,706     Ringerike     0
Fint at du lager en egen tråd, husk mange bilder. Heldig at du fikk den helt på døra, ser for meg hvordan det kunne gått over den grøfta. Blir spennende å følge med på  Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 476     0
Oppdatering:
Gulvlegger har lagt gulvbelegget og jeg har fått sparklet og malt veggene i rommet.
Heddal anlegg kom med sin borerigg tirsdags kvelden og startet boring på onsdag.

Det støvet ganske heftig når foringsrør ble satt ned, skal love dere at fotoapparatet fikk en god del støv i linsa så nå går den litt hakkete inn og ut.... Dekket forøvrig til vinduene med isopor etter at jeg hørte det knuste et vindu på forrige jobb.
Etter at foringsrøret var satt ned startet boringen. Det ble da koblet på en slange som førte borekaks og vann til en plass hvor vi kunne dumpe det. For min del ble dette på naboen sin tomt... Grin (fikk lov).
Første borestang ble satt på kl.09:20, boringen oppnådde 230m kl.17:40. Det gikk temmelig raskt! Fjellet under var ikke av den hardeste typen samt vanntilsiget ikke så stort at det laget problemer.

Når da borekrona skulle opp igjen satte den seg fast med en gang. Fikk den i rykk og napp opp kun 9 meter, så var det stopp. Etter en halvtimes tid med rikking opp og ned samt at vann igjen hadde fylt seg opp ble det satt på trykkluft igjen, da løsnet en "propp" i brønnen og blåste opp på overflaten.
Heddal reiste på kvelden og var ferdig med boringen.

I dag, søndag, kom igjen Heddal med kollektoren som Energi-Spar hadde levert dem i Oslo forrige uke. Vi fylte denne opp med en sterk blanding sprit da den skulle skjøtes på 30m ekstra etterpå. Det ble hengt på 2 stk bunnlodd, omtrent 30 kg.
Etter ca.100m ble det veldig tungt å skyve rørene ned i brønnen. Jeg hadde sett for meg at det skulle være litt tungt å holde igjen rørene nedover, men det var helt motsatt. Vi måtte ty til 4 mann som dyttet kollektoren ned i røret. Etter en telefon til Bjørn fikk vi et tips om å bytte deler av spritblandingen med vann som har høyere egenvekt. Tvilende gjorde vi noe hoderegning hva dette ville utgjøre og fant ut at det var snakk om mellom 5 og 10 kg. Dette kunne umulig gjøre forskjell.
Vi blandet inn vannet og tok i mellomtiden middagspause.
Da vi prøvde etterpå gikk det veldig mye bedre nedover igjen, uvisst om det var økingen av egenvekt eller at kollektoren hadde strukket seg litt ut siste halvtimen.
Totalt fikk vi ned mellom 210-215m (kun 10 meter ble skjøtet på).

En stor takk til Heddal Anlegg som har utført en glimrende jobb og i tillegg tok på seg oppgaven med å sette ned kollektor samt fylle denne. Dette avtalte forøvrig Energi-Spar direkte med Heddal så også Bjørn fortjener en takk her.

Pumpa ble fraktet inn i det tekniske rommet på noen hjul jeg lånte på jobben. Vi var 3 mann og det gikk overraskende enkelt.

Nå venter jeg på rørlegger som kommer i morgen og skal koble til dette som han aldri har sett før...... :-D
Rør til fordelingsskap samt isolerte kollektorrør er gjort klar tidligere.
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1017.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1022.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1031.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1105.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1107.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1116.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1077.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1083.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1089.jpg - kjetil
  (trådstarter)
   #6
 476     0
Her er det alt for lenge siden jeg har vært og oppdatert. Travelt å være husbygger. Internet blir nedprioritert når man har viktigere ting å gjøre......
Oppdatering:

Rørlegger koblet til det han mente var korrekt. La også opp direkte vannpåfylling til gulvvarmesystemet samt manometer. Begge disse har i ettertid vist seg å være til overs da det er vannpåfylling inni Ekowell pumpe (varmtvann inn på gulvvarme, mindre oksygeninnhold) samt manoneter.
I gangkjøring gikk greit. Det som ble litt problematisk var alt luften i brinesystemet.
Det dryppet litt av sirkulasjonspumpa inni Ekowell'en. Vi tok av isopor og sjekket, men ingen koblinger var løse.
Sirkulasjonspumpa også gikk statig i spinn da den ikke fikk sirkulert. Resultatet ble at trykkbryter slo ut varmepumpa (sikkerhetsmekanisme). Det ble koblet til ekstern sirkulasjonspumpe som pumpet og sugde fra en balje. Dette for å bli kvitt luftboblene i brinevæska. Etter noen timer med dette kjørte vi igjen i gang og det fungerte bra. Lekkasjen var også borte. Dette har jeg erfart fra andre pumper også at de lekker når det er luft i systemet.

Jeg åpnet gulvvarmen for kjelleretasjen + gang i 1.etasje. Totalt ca.200m2. VP gikk omtrent konstant i 1 mnd. Flere årsaker spillte inn på dette. Bl.a. fikk vi snø her på vestlandet, ikke bare litt men MYE snø som heller ikke forsvant etter en uke. Kombinert med et usiolert hus fikk VP jobbe godt for å holde varmen inne.

Når det gjelder rørlegger jobben viste det seg at rør fra fordelingsskap til VP samt arbeid ikke var inkludert i mitt pristilbud så det dro opp budsjettet mitt med 50% på gulvvarmesystemet. Også ekstra rørlengder til den 2.gulvvarme uttaket til bad har kostet kanskje mer enn det er verdt. Jeg vil muligens endre oppfatning av dette når alle bad og øvrige rom blir satt i gang. Jeg har totalt 411m2 areal i huset, og rett under 400 skal ha vannbåren varme.

Vi har opplevd også at varmtvann har blitt lunkent når vi dusjer. Dette kan forøvrig komme av at pumpen ikke er optimalisert på innstillingene enda. Vil skrive inn erfaring når vi flytter opp og leieboer flytter inn nede.

I kuldeperioden har det ikke vært under 5 grader på brine inn. Nå ligger den på 7,5 grader inn. Bjørn anbefalte å ha brinesirkulasjonspumpa på full slik at brine ut termaturen ble høyere. Dette ville øke COP.

Her for noen uker sider holdt jeg på å isolere ferdig alle rør til VP. Jeg dunket til sikkerhetsventilen på pumpa og det kom en dusj med brunt vann ut. Jeg synes dette var verdt å undersøke mer og tappet av vann i sikkerhetsventilen. Det var rustfarget vann og luktet litt underlig. Ringte Bjørn men han hadde ingen gode tips hva årsaken kunne være. Jeg har tilkoblet elysator så groing i rør skulle ikke være en issue. Tappet av og fylte på et par hundre liter vann for å spe ut rustfargen. Elysator gikk fra 2 til 8 igjen. Nå 2 uker etter er den nede på 3 igjen. Sjekket med kommunen om det er noe spesielt med vannkvaliteten her, men fikk i svar at alt er normalt.

Det gjenstår fremdeles skikkelig innjustering av pumpa. Nå stopper og starter den litt oftere enn jeg forventer. Skjermen på VP er dårlig. Når jeg kontaktet Energi-Spar om dette visste de om problemet med et parti skjermer og har lovet meg en ny.


Ellers har også Energi-Spar fulgt meg opp ved telefonisk kontakt for å høre hvordan det går med VP. Bra.
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1125.JPG - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1130.JPG - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1136.JPG - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1239.JPG - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1244.JPG - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1679.JPG - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1366.JPG - kjetil
Tom
   #7
 1,545     Sørlandet     0
Rustfarget vann har du fordi noe inni systemet ruster.
Noe inni systemet ruster fordi det finnes oksygen i vannet i det lukkede anlegget.
Oksygenet fra nytt vann i nytt anlegg lager ikke i nærheten av den mengde rustfarge på vannet.

Så hvor kommer oksygenet fra? Etter bytte av vann tok det jo ikke lange stunden før vannet var like brunt som før.


En annen ting:
Hvorfor sier displayet at hetgasstemperaturen er 101,9 grader når du bare har 26,8 grader turtemperatur? Selv når jeg i min varmepumpe varmer vann til 55 grader, når jeg ikke opp i så høy hetgasstemperatur. Høy hetgasstemperatur i kombinasjon med lav kondenseringstemperatur er gjerne en indikasjon på at noe er galt.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 476     0
Etter bytte av vann har det ikke kommet mer rustfarge, det er nå kun såvidt litt gulfarge i vannet. Jeg flushet ikke pumpa når jeg startet den opp så jeg lurer på om rusten kommer innenfra tanken og har ligger der etter testen hos Ekowell.

Bildet du ser i forrige innlegg er fra oppstarten av pumpa. Å varme opp 200m2 x 10cm betong tar noen uker. Returtemperaturen var så lav at pumpa ikke klarte å holde følge med differansen.

Legger ved bilder fra skjermen i dag samt av rørene etter at de er ferdig isolerte.
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1820.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1824.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1830.jpg - kjetil
kjetil: Ekowell EVT502 - varmepumpe installasjon og igangkjøring - CIMG1832.jpg - kjetil
Tom
   #9
 1,545     Sørlandet     0
Da er det jo bare velstand både med nix mer rust og riktig hetgasstemperatur.

Det blir mye rust i vannet til en jerntank som står der med litt vann og fri tilgang på oksygen.
Signatur