2 620    41    3  

Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset

 250     0
Hei!

Jeg bor i et stort kollektiv der vi bruker hustelefon for å ringe til hverandre på rommene. 
Disse telefonene kobles opp til et ethernet-punkt, som også tilfører telefonen strøm, og vi ringer hverandre ved å taste inn romnummeret.

Jeg fikk en gratis snurretelefon som jeg synes hadde vært gøy å fått til å fungere. Den mangler riktignok den opprinnelige kabelen.

Jeg har ikke tenkt å bruke telefonen til å ringe utad av huset med. Er dette gjennomførbart? Noe av skepsisen ligger i at telefonen kanskje opererer på en annen spenning enn det ethernetpunktet operer med? 

Hvis dette er gjennomførbart, vet noen i så fall hvor jeg kan finne en gammel telefonkabel (om ikke noen av dere har en gjemt i en kabelskuff!), og om det går å simpelthen spleise en slik telefonkabel med en ethernetkabel? Regner med at det kanskje er noe naivt å tro. 

Sjur
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_11_26_23_Pro.jpg - SjurVik
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_11_26_32_Pro.jpg - SjurVik

   #1
 2 653     Vestlandet     0
Disse telefonene sender signalene som pulser, mens de taster bruker toner. Jeg lurer på om du kan sende toner inn i mikrofonen, og få det til å fungere?
   #2
 2 312     0
Det første du må finne ut av er om dette er Ethernet (med Voice over IP-telefoner), eller et helt vanlig gammeldags telefonsystem med moderne RJ45-telefonkontakter. (Ja, den kontakten ble/blir brukt til telefon også...)

Er nettet beregnet for VoIP, så kan du nok bare glemme det, uten en slags adapter, i alle fall.

I og med at du nevner tilførsel av strøm til telefonen, så mistenker jeg at dette har null og niks med ethernet å gjøre, men er et helt vanlig telefonnett (POTS), som denne telefonen sannsynligvis virker på uten videre problemer (annet enn manglende ledning...). De aller fleste telefonsentraler (også hussentraler...) er bakoverkompatible med pulsoppringning som gammeldags ringeskive genererer, med mindre de er veldig nye...

En ting du kan teste er å måle spenningen mellom de to midterste pinnene (og det er også disse du kobler telefonen til; polariteten spiller ingen rolle) i RJ45-kontakten. På vanlig fasttelefonsystem skal det være ca. 48V DC.

Det stemmer nok at man kan sende toner (fra en ekstern generator) inn i mikrofonen (når telefonen er "off hook", altså røret løftet av) i stedet for å generere dem med tastaturet, men som sagt, så er det meste, om ikke alt, av telefon-opplegg bakoverkompatibelt med "pulse dial".
  (trådstarter)
   #3
 250     0
Jøss, takk for informative svar!

Det høres ut som at dette er RJ45. Har sendt melding til hun som er ansvarlig for hustelefonene, men jeg mener å huske at RJ45 har blitt nevnt et par ganger.

Skal høre med elektriker om hjelp til å måle spenning.
   #4
 2 312     0
Det er jo egentlig bare (etter å ha reparert kabelen...) å plugge den inn og teste om du får summetone. Er nettet/kontakten beregnet for IP-telefoni, så skjer det absolutt ingenting.

Vanlig nettverkskabel kan brukes, om du er sikker på at det er RJ45 (8 poler) og ikke den veldig like RJ11 (link under) som er smalere og har 6 poler. Og som tidligere nevnt, bare det midterste ledningsparet er i bruk.

https://www.clasohlson.com/no/Kabel/Pr324557000
  (trådstarter)
   #5
 250     0
Problemet er at jeg ikke har en ledning for å teste dette med. Jeg søkte litt rundt på nettet, men fant ingen som solgte noe slikt.

Det jeg trodde var kontakten for å stikke en ledning i, viste seg å være et skruehull for å feste bunnen til plastdekslet. Ledningen skal i stedet inn fra baksiden. Her virker det imidlertid som at det ikke er et sted for å bare sette en plugg i.
Kan det se ut som det kan fungere å bruke en vanlig kabel med 3 ledere, og skru disse lederne (evt. bare 2, siden kun ett par brukes?) fast et sted på den sorte koblingsboksen?

Skal sjekke ut dette med RJ45 kontra RJ11. Har ennå ikke fått svar fra nevnte telefonansvarlig.
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_17_04_36_Pro.jpg - SjurVik
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_17_05_01_Pro.jpg - SjurVik
   #6
 2 720     1
Det høres ut som at dette er RJ45.

Vær klar over at "RJ45" er pluggen, og ingenting annet - RJ45 = "Recommended jack #45", anbefalt plugg #45. RJ45 brukes både ifm. analogtelefon, ISDN, lokalnett og IP-telefon, og det sier ingenting om signalering, analog/digital etc.

iSDN-telefoner brukte alltid 8-pins RJ45. Analog-telefoner hadde ofte 6-pins RJ11 i "telefon-enden", men den enden av kabelen du stikker inn i veggen kunne være RJ11 eller RJ45 - de er utformet slik at en RJ11 plugg kan plugges inn i en RJ45 kontakt. Men det blir ikke så veldig robust; en full RJ45-plugg sitter stødigere. Så fra analog-tiden har jeg liggende flere kabler med RJ11 i ene enden, RJ45 i den andre. Men strengt tatt: På et så klassisk telefonapparat burde du hatt den originale, svarte ledningen - jeg tror den var med en tekstil "strømpe" på utsiden - for å beholde stilen!

På den gamle snurretelefonen har du neppe verken RJ11 eller RJ45 - de kom først en stund etter knottofonene. Du må nok åpne kassa og skru/lodde fast ledningene et sted inne i apparatet, slik det var dengang dette var standard-telefonen. (Den må vel minst være fra 1960-tallet, den der? Den kan godt være fra 1950-tallet. Jeg tror den lysegrå utgaven kom i 1967; den omtales iblant som "67-modellen", og tok over for den svarte.)

48V var spenningen ut fra sentralene, men telefonlinjene kunne være lange (og tynne), så det kunne falle til 24V ute hos abonnenten. Apparatene måtte stadig fungere ved 24V spenning. Du kan regne med at vilkårlig spenning mellom 24 og 48V indikerer analog linje. Siden det her er ganske lokalt, ikke kilometervis med linje, er sannsynligvis spenningen nær 48 V ... med mindre produsenten har funnet ut at det er overkill og har funnet en billigere strømforsyning som bare leverer 30V. (Slikt skjer!)

Hvis du lurer på betegnelsen POTS: Det er telefon-folks slang for "Plain Old Telephone Service", dvs. analog-telefon.
   #7
 2 720     0
Problemet er at jeg ikke har en ledning for å teste dette med. Jeg søkte litt rundt på nettet, men fant ingen som solgte noe slikt.

Det jeg trodde var kontakten for å stikke en ledning i, viste seg å være et skruehull for å feste bunnen til plastdekslet. Ledningen skal i stedet inn fra baksiden. Her virker det imidlertid som at det ikke er et sted for å bare sette en plugg i.

Ledningen til telenettet går inn rett ved siden av ledningen til telefonrøret. Hvis du ser inni apparatet kan du muligens se hvor det har ligget en ledning fra hullet fram til skruefestet (plinten) bakerst, antagelig det til venstre. Ser du der avkappede ledningsstumper, eller fester der det tydeligvis har sittet noe men som nå er tomme, da har du funnet stedet der du skal koble deg til. Det kan hende at du finner tre avkappede ledninger, og da kan du bli nødt til å prøve deg fram hvilke av de to du skal bruke.

Den gamle plugg-standarden, før RJ11, var en rund plugg med tre brede, flate pinner i stjerneform - ikke helt symmetrisk: To stod litt tettere sammen. Den tredje pinnen var ikke i bruk ute på telenettet, men i en hussentral kunne du ha apparater med en "jordknapp" (som regel plassert nedenfor dreieskiva) som ga et signal inn til hussentralen, om at du ville ha deres oppmerksomhet (f.eks. for å flytte samtalen over til en annen linje). Det er mulig at den knappen vi ser til foran til venstre på apparatet ditt er en slik "jording-knapp". I så fall kan det hende at du kan finne ut hvilken av de tre plintene som er jord ved å måle motstanden når du trykker inn jordings-knappen: Hvis da motstanden faller til null mellom den ene og en av de andre, da vet du at én av de to er jording. (Men det forutsetter at jordingsknappen er tilkoblet, inni apparatet - i beste fall kan du se en ledning gå fra knappen til en av de tre plintene!)

For å måle spenningen: Hvis du har en gammel nettverks-kabel (ender vi ikke alle opp med dusinvis av dem, over tid?) som du kan ofre, er det bare klippe av pluggen i den ene enden, se hvilken farge det er på de to lederne som går til de to midterste pinnene på pluggen som sitter på i andre enden (pluggen er så å si alltid i klar plast som du kan se fargen gjennom), plugge den inn i nettverket og måle spenningen mellom disse to lederne med et voltmeter. Strengt tatt er fargen på lederne standardisert ... men så finnes det ikke én farge-standard, men en rekke ulike. Det eneste trygge er å se hvordan en gitt kabel/plugg er satt sammen.

  (trådstarter)
   #8
 250     0
Så hyggelig med interessante svar Smile

Det hadde jo vært stas med original svart kabel,jeg har jo prøvd å finne det, men dessverre fant jeg ingenting Sad

Har tatt et bilde av koblingsskjemaet. Klarer noen å tolke det? Siden det ikke er 3 ledere, så må vel negativ(?) være jord? Hva skal så positiv være? 1 og 4 går til en knapp foran på telefonen. 9,10 og 11 er kabelen til røret.

Dersom jeg kobler feil, kan jeg risikere å kortslutte hele telefonnettet på huset?

Hvis jeg forstår dette rett, bør jeg bruke en RJ45 kabel (hvis det er det i veggen), og så klipper jeg av den andre enden og kobler denne enden inn på telefonen?

Siden RJ45 brukes til så mange formål, regner jeg vel med at den klarer å supplere klokken med nok strøm for å drive "alarmen"?
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_18_27_57_Pro_LI.jpg - SjurVik
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_18_29_52_Pro.jpg - SjurVik
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_18_30_04_Pro.jpg - SjurVik
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_18_30_17_Pro.jpg - SjurVik
Koble gammel snurretelefon opp mot telefonnett i huset - WIN_20171210_18_26_43_Pro.jpg - SjurVik
   #9
 2 312     0
Koblingsskjemaet var ikke helt enkelt å forstå, men jeg tror den minste av de tre sirklene til høyre, altså den med de tre punktene merket 1,2 og 4 skal forestille den gamle trepolede telefonkontakten ("grisetryne"), som er koblet til rekkeklemmene (ring med skråstrek/flatspor gjennom; du ser det er tegnet inn en lask X mellom 2 og 3, som også vises på koblingsbrettet, og tilsvarende mellom 15 og 16) 1,2 og 4 inne i telefonen, og at det er 1 og 2 som er de aktuelle punktene. (hvorfor den gamle typen telefonkontakt hadde tre pinner er jeg ikke helt klok på; i nyere tid var bare de to "øverste" av de i bruk...)
   #10
 2 720     0
Det stemmer nok som Inge79 skriver - og det er et sannferdig bilde av pluggen, med plassering av 1 / 2 tettere sammen.  

Punkt 4, "jord", var i bruk i hussentraler for å signalere til sentralbordet at man ville ha oppmerksomhet (f.eks. for å be dem sette over linja til noen andre). Du ser den som den stiplete linja gjennom en "trykknapp" (K) - stiplet fordi den ikke var der annet enn for apparater beregnet til hussentraler. På bildene ser du også de to "løse" ledningene som kommer fra knappen på apparatet, rød og blå i fargen, slik det er indikert i diagrammet, med R på linje 1 og B på linje 3 (som ved bruk skal være kortsluttet til punkt 4, som er jord-pinnen). Legg merke til på diagrammet: Linja fra 3 til ringeklokka, den nederste horisontale forbindelsen, skifter fra blå (B ) til gul (G). Bakerst i hjørnet der en blå kabelen fra jord-knappen er koblet til, ser den ut til å fortsette i en gul kabel (men det er ikke lett å se om det er en direkte tilkobling, eller noe annet imellom).

Den røde (R) og gule (G) tilkoblingen til ringeklokka ser vi nederst i det andre bildet, men vi ser ikke hvor de kommer fra. Hvis du "forfølger" dem kan du få bestemt hvor flere av punktene i skjemaet befinner seg "i terrenget".

Hvis du bare har numerert fritt, uten at det er noe merking på utstyret, har du enten hatt råflaks eller skjønt en del av skjemaet Smile. Rød på 1, med 2 og 3 koblet sammen, og telefonrør på 9, 10, 11... Det som gir litt problem er at fargene er noe falmet eller grånet, så det er ikke så lett å identifisere de alle, som f.eks. de på punkt 5 og 6. Det er tydelig forskjellig farge på to blå ledninger; det kan tyde på at noen kan ha modifisert apparatet etter at det ble tatt i bruk, og da kan de jo ha brukt andre farger enn det som er angitt i skjemaet.

Det mest sannsynlige er ihvertfall at telefonlinja kobles til punkt 1 og 2 (slik også Inge79 har konkludert) - som du har nummerert dem i fotografiet, og som de er benevnt i skjemaet.