Veldig spennende å lese om prosjektet. Jeg skal til å bygget hus denne vinteren/våren og selv om oppsettet ikke kommer til å bli det samme som dette, er det flott å se hvilke løsninger andre velger. Flott med bilder og gode og utfyllende kommentarer/beskrivelser.
Det virker som om du har god forståelse på hvordan opplegget med sjikting og varmeladning fra de forskjellige varmekildene fungerer. Jeg har foreløpig valgt å gå for et oppsett der en Zuzia Eko Aqua peisinnsats fra Arne Bergli på 14 Kw totaleffekt, med 10,6 til vann og 3,4 til luft, skal være hovedkilden mens en el-kolbe i akk.tanken (foreløpig) skal være sekundærkilde. Akkumulatortanken er satt til 1000L med én spiral for tappevann og én for solfangere/varmepumpe. Sistnevnte er ikke tenke installert i starten, men lagt opp slik at det muliggjør ettermontering.
Spørsmål: 1) Slik jeg forstår det er det ikke nødvendig med en separat VVB i tillegg til en el.kolbe i akk.tanken? Om man bruker el.kolben i akk. tanken for å lage varmt tappevann, vil den med tiden varme opp hele tanken, eller holder toppen av tanken varm (70-80 grader)? En separat VVB vil gi en annen fleksibilitet, men den tar til gjengeld plass og koster penger :P Synespunkter?
2) Hvordan fungerer varmepumpen? Jobber den med å holde en gjevn temp. i bunnen av akk.tanken? I så fall hvilken temp? Hvor mye måtte du gi for pumpa?
Ser fram til både å lese og se fortsettelsen!
Vi har bestemt oss for å legge VBV i hele grunnfalten samt bad i 2. etg. Huset er totalt på 250 kvm og hus og garasje i ett. Se vedlegg "K1321-..." for tegninger. Kom gjerne med kommentarer til anlegget og eventuelle endringer. Huset er bestemt og i produksjon, men varmeanlegget er enda ikke endelig bestemt.
Edvin: Du kan fint klare deg uten separat VV-bereder, men du bør ha to spiraler for tappevann; én for tilleggsvarming fra toppen, og én i nedre halvdel for forvarming. De bør også helst være effektive nok til at ved ok temperatur i bunnen holder å hente varme fra kun nedre spiral. El-kolben bør også være plassert såpass høyt at den kun sikrer høy nok temperatur til eventuell ettervarming av vannet. Det holder rikelig at denne varmer de øverste 2-300 literne.
På denne måten kan du enkelt og effektivt få til en best mulig prioritering av de varmekildene du helst ønsker at skal varme huset og varmtvannet ditt.
Du vil ellers ende opp med å bruke mye mer El-kolbevarme, om du ikke drar ut pluggen da ;)
Eko Aqua er ellers en veldig god peisinnsats vi kun har gode tilbakemeldinger på. Anbefaler alltid at de også velges med varmereflekterende isolasjonskappe og dobbelt glass. Det første er egentlig nesten "påbudt" for rask oppvarming av vannet og høy andel vannvarme. Dobbelt glass gir noe renere forbrenning, lite soting og gir som bonus en veldig stilig moderne front. Ekstern til-luft er en selvfølge både i nye og eldre hus med de effektene som ovnene produserer
Varmepumpe bør jobbe mot nedre del av tanken, evnt midtre del om/når solvarme blir aktuelt. Hvordan dette kobles er ekstremt viktig for både å få utnyttet varmekildene optimalt, men ikke minst få prioritert bruken av de slik du ønsker. Dette sørger en bivalent shunt for å sikre på en enkel måte. Tanken din må derfor både ha stusser nok, og plassert bevisst nok til å kunne lade/hente ut varme på riktige nivåer uten å røre dette sammen til ei "lunken suppe" som nokså direkte medfører at det blir El-kolben din som ender opp som primærvarmekilde.
Kan du også sørge for å få samkjørt alle varmekilder på én felles styring så er du helt i mål med et mest mulig effektivt, enkelt og driftsvennlig varmesystem.
1. Du fikk bra svar fra Bettum. Det holder med en tank. Det bør være to tappevanns spiraler hvis du tenker på framtiden varmepumpe. El.kolben er plassert midten på min tank.
2. Jeg gav 10.000kr for den to år gamle pumpen. Fikk den billig fordi han som solgte den hadde installert vv pumpe. En større investering enn det vil ikke lønne seg, men morrosomt å kunne velge mellom 4 måter å varme opp vannet på.
Han sa den ikke gav så mye når det ble skikkelig kaldt. Men da jeg fikk den, var sirkulasjonpumpa satt på det laveste hastigheten. Da kan heller ikke pumpa avgi nok varme. Spurte leverandøren og den skal nesten alltid settes på høyeste hastighet. Pumpa er innstallert, ett rør må etterskrus og det mangler nå kun bare å sette på strøm. Må legge en ny 16A kurs. Satt den på og den fungerer.
Pumpe er satt rett mot den bivalente shunten og mesteparten vil gå rett til gulvvarmen og ikke tanken for å minske omrøring i tanken. Hvis shunten stenges går vannet til midten av tanken. Det er innstallert flowmåler fra varmepumpen.
For styring: Så tror jeg det finnes ett kretskort med DWM signalisering fra innedel til ekstern kontroller, feks til Sorel. ES skulle sjekke hva slags signalisering de bruker. Ellers får jeg bruke tankføler, men alle dykkerte til følere i tanken har allerede temp. følere og det er ikke plass til mer. Så håper jeg kan bruke det kretskortet.
Solvarmen er litt opp og ned, i dag var det klar vær i dag og fikk en del. I dag var det 8 grader ute og sol og jeg fikk litt energi: 7kwt. Trykk 1 bar.
Men det er noe galt, i forrige uke høye temperatur lesinger på taket: Utetemperatur var minus grader. Pumpa gikk men det var kaldt på returen. Trykk 0 bar. Så jeg må kanskje sjekke vesken.
Har litt data fra forrige uke: Siste uken i november: 749KWt har litt brukt til å varme opp huset. Alt har kommet fra ved. 31KWt har blitt brukt til varmtvannsforbruk. Total strømforbruk for hele november var på 416KWt.
Jeg har ikke fått justert hvor mye jeg får fra kakkelovnen enda, pga av flowmeter som viser for lite og en liten bug i siste FW til kontrolleren. Har justert det nå så får vi se om dataene blir i samsvar.
I dag fikk jeg endelig avslag på støtten fra ENOVA. Jeg fikk ikke tilskudd pga av manglende samsvar mellom faktura kontonummer og det kontonummeret jeg betalte til. Jeg klagde og dokumenterte at nummeret tilhørte samme firma. Men etter 6-7mnd med klage behandlingstid(!!!) fikk jeg endelig avslag med samme begrunnelse og at det var mitt ansvar som kunde å sørge for dette. Jeg hadde ingen aning om at dette skulle være en konsekvens.
Jeg lurer på hvor mye dette byråkratiet koster i året og hvor mye de egentlig gir ut totalt tilskudd initiativ fra det private. De kunne ha gjort det samme som med elbiler, ta vekk moms. Ingen byråkrati og bedre resultat for folk som vil gjøre noe med sitt eget energiforbruk.
Men dette kan jeg si at dette grønne prosjektet er 100% privat finansiert og uten råd fra ENOVA. ENOVAs tilskuddordning var ikke utslagsgivende for å gjennomføre prosjektet. (Det er som i konfirmasjonen: Man sier hva som helst, men det er egentlig pengene man vil ha). Jeg tror mange prosjekter hadde blitt gjennomført med eller uten ENOVA tilskudd, men tilskuddet er bare en liten pluss i margen og ikke utslagsgivende.
Hvor mye var det snakk om i tilskudd som du gikk glipp av?
Signatur
Prøver å gjøre det skikkelig med en gang. Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg fikk ett tilsagn på 10.000kr. Den ene konsulenten sa at de hadde gitt tilsagn til 1100+ personer med sol-anlegg. Jeg lurer på hvor mange som faktisk installerer anlegg etter tilsagn. Det er jo ikke 1100 nye anlegg i året? Vel dette anlegget er faktisk en av de få som kom opp i fjor, men fikk ikke tilskudd pga en bagatell. Det staten fikk av moms av anlegget er langt mer hva de gir igjen i form av tilskudd via ENOVA. Skulle man være takknemlig for dette? De kunne droppet 4 ansatte i ENOVA og kjørt momsfritt på varmepumpe VV/LV og solanlegg etc og brukere hadde fått bedre incentiv uten tungvindt byråkrati. Det har vært en suksess på elbilsiden hvorfor ikke bruke samme metode for andre miljøvennlige tiltak?
Da er saken med ENOVA byrokratiet lagt bak. Fikk ikke litt av skattepengene tilbake, men hva kan forvente av staten? Varmepumpe er lagt til anlegget uten subsidiering, jeg orker ikke å gå igjennom den mølla en gang til. Støtten er ikke avgjørende for å gjennomføre prosjektet.
Da er varmepumpen på plass: Energy save AW 24.4-IQC. Denne kan gi opptil 10KW. Filter er satt på retur på pumpen og en ny 16A kurs er lagt til. Første start måtte pumpen ha litt dra hjelp med skrutrekkeren. Røra til tanken går igjennom taket og flowmeter er satt på. Pumpen høres ok stille ut når den drar. Den er satt fast mot 35 grader som er nære temperaturen som går til gulvet. Da er shunten mest åpen for vannet som kommer fra pumpen og skaper ikke omrørering i tanken. Siden alle dykkertene på akkumulator tanken er tatt har jeg festet temp føleren på tur til shunten. Jeg satt den ikke føleren fra tur som går midt fra tanken. Siden jeg får gratis ved satt jeg den høyt, all vedvarmen vil bli brukt opp før varmepumpen starter. Så hvis det blir kaldt på toppen av tanken så starter varmepumpen. Jeg kunne ha satt den lavere, og ville alltid hatt varmt dusjvann på den måten. Men så lenge jeg fyrer har jeg dusjvann og det koster meg ingenting.
Jeg sjekket hvor mye pumpen leverte ved -5, viste flowmeteren ca 4-6kw. Den hadde bare en flow på 16-17l per minutt. Jeg har satt wilo pumpen på trinn 3. Jeg trodde varmepumpen skulle levere 30l minuttet. Det ser ut som kompressoren alltid er på høyeste trinnet(trinn 3)når den setter i gang. Jeg skal sette på strømmåler på snart. Jeg har også bestilt ett nytt kretskort for styring via ekstern kontroller med relè til denne. Dette kan ta mange uker, men foreløpig klarer jeg meg fint uten. Tanken er at jeg kan legge til mer parametre/logikk for når varmepumpen skal starte. Da tror jeg den kan samkjøre med sol på bedre sett. Foreløpig så går vannet utenom tanken og forstyrrer ikke så mye.
Hadde en jordfeil på elkolben som gjorde at to av de solid state kontaktorene måtte byttes ut. Det var sensoren i elkolben som måtte isoleres. Dette ble flyttet på og kom nær metallkassen da rørene fra varmepumpen ble koblet til. Jeg klarte meg fint i hele desember uten elkolben og har stilt den at den skal kicke inn hvis varmen i tanken blir 30 grader. Da har jeg alltid en grunnvarme i tilfelle varmepumpen ikke skulle starte etc.
Måling januar 2014:
Forbruk til varme i huset: 3000kwt Forbruk til varmtvann: 221kwt Totalt forbruk strøm: 468kwt
Varme levert av varmepumpe: 237kwt. Strømmåler til denne skal ordnes.
Varme levert av sol: 12kwt. (Det har vært nesten bare grått hele i januar.)
Resterende er levert av kakelugnspannan: ca 3000kwt 1- 1,5 vedsekker om dagen. Fyrt en gang om morgen og på ettermiddagen.
Hittil har varmepumpen blitt styrt av en tankføler. Varmepumpen har gått når det begynner å bli kaldt på toppen av tanken. Det har fungert bra. Selv om det har vært sol og varmpumpen har gått så går det meste av det varme vannet rett til gulvarmen forbi tanken.
Målet er å få varmepumpen til å ikke gå når sola gir varme. Jeg har fått nytt kretskort fra Energy Save for styring fra ekstern kontroller. På sorel XHCC kontrolleren finnes det en relè som er ren bryter uten strøm (R7) dette går mot en bryter på det nye kretskortet. Det fungerer bra, varmepumpen starter når kontrolleren lukker denne kretsen. Så får vi se hvordan dette blir framover. Varmepumpen vil ikke sloss mot solvarmen i allefall. Har er all styring sentralisert. Det eneste som må styres manuelt er hvilken temperatur varmepumpen skal jobbe mot. Har satt den til 35 grader og det har fungert.
Forbruk februar 2014: 584Kwt totalt strøm. Har enda ikke satt strømmåler på varmepumpen. Varmeforbruk gulv: 1190 kwt. Varmvannsforbruk: 167kwt. Til sammen blir det: 1357kwt.
Produsert varme: Varmepumpe: 347kwt. Sol: 30kwt. (Veldig få soldager) Resterende kommer fra kakkelovnen ca 1000kwt. Har ikke målt fra kakelovnen ordentlig pga en software bug i siste firmwaren på kontrolleren som gir unøyaktig tall.
Forbruk til varme hus: 2890kwt. Forbruk varmtvann: 149kwt. Totalt elforbruk: 487kwt.
Produsert varme: Sol: 416kwt. Varmepumpe: 350kwt. Resten må ha kommet fra ved: 2300kwt.
Så stømregninga med alle avgifter og nettleie vil bli på tilsammen 424kr for mars. Har vel hatt snitt 22 grader inne hele tiden i hele huset.
Varmepumpen fungerer veldig bra. Ingen stress med å fyre heller. Sola har kommet tilbake de siste to ukene og det ser man på statistikken på produsert solvarme. Earth hour hele tiden ;)
Veldig spennende å lese om prosjektet.
Jeg skal til å bygget hus denne vinteren/våren og selv om oppsettet ikke kommer til å bli det samme som dette, er det flott å se hvilke løsninger andre velger. Flott med bilder og gode og utfyllende kommentarer/beskrivelser.
Det virker som om du har god forståelse på hvordan opplegget med sjikting og varmeladning fra de forskjellige varmekildene fungerer. Jeg har foreløpig valgt å gå for et oppsett der en Zuzia Eko Aqua peisinnsats fra Arne Bergli på 14 Kw totaleffekt, med 10,6 til vann og 3,4 til luft, skal være hovedkilden mens en el-kolbe i akk.tanken (foreløpig) skal være sekundærkilde. Akkumulatortanken er satt til 1000L med én spiral for tappevann og én for solfangere/varmepumpe. Sistnevnte er ikke tenke installert i starten, men lagt opp slik at det muliggjør ettermontering.
Spørsmål:
1) Slik jeg forstår det er det ikke nødvendig med en separat VVB i tillegg til en el.kolbe i akk.tanken? Om man bruker el.kolben i akk. tanken for å lage varmt tappevann, vil den med tiden varme opp hele tanken, eller holder toppen av tanken varm (70-80 grader)?
En separat VVB vil gi en annen fleksibilitet, men den tar til gjengeld plass og koster penger :P
Synespunkter?
2) Hvordan fungerer varmepumpen? Jobber den med å holde en gjevn temp. i bunnen av akk.tanken? I så fall hvilken temp? Hvor mye måtte du gi for pumpa?
Ser fram til både å lese og se fortsettelsen!
Vi har bestemt oss for å legge VBV i hele grunnfalten samt bad i 2. etg.
Huset er totalt på 250 kvm og hus og garasje i ett. Se vedlegg "K1321-..." for tegninger. Kom gjerne med kommentarer til anlegget og eventuelle endringer. Huset er bestemt og i produksjon, men varmeanlegget er enda ikke endelig bestemt.
K1321-501-502-503-504 (1).pdf
Stikkord: sivilingeniør, semihandy, kvalitetsbevisst og nysgjerrig (spesielt på teknisk løsninger).
Du kan fint klare deg uten separat VV-bereder, men du bør ha to spiraler for tappevann; én for tilleggsvarming fra toppen, og én i nedre halvdel for forvarming. De bør også helst være effektive nok til at ved ok temperatur i bunnen holder å hente varme fra kun nedre spiral. El-kolben bør også være plassert såpass høyt at den kun sikrer høy nok temperatur til eventuell ettervarming av vannet. Det holder rikelig at denne varmer de øverste 2-300 literne.
På denne måten kan du enkelt og effektivt få til en best mulig prioritering av de varmekildene du helst ønsker at skal varme huset og varmtvannet ditt.
Du vil ellers ende opp med å bruke mye mer El-kolbevarme, om du ikke drar ut pluggen da ;)
Eko Aqua er ellers en veldig god peisinnsats vi kun har gode tilbakemeldinger på. Anbefaler alltid at de også velges med varmereflekterende isolasjonskappe og dobbelt glass. Det første er egentlig nesten "påbudt" for rask oppvarming av vannet og høy andel vannvarme. Dobbelt glass gir noe renere forbrenning, lite soting og gir som bonus en veldig stilig moderne front. Ekstern til-luft er en selvfølge både i nye og eldre hus med de effektene som ovnene produserer
Varmepumpe bør jobbe mot nedre del av tanken, evnt midtre del om/når solvarme blir aktuelt.
Hvordan dette kobles er ekstremt viktig for både å få utnyttet varmekildene optimalt, men ikke minst få prioritert bruken av de slik du ønsker. Dette sørger en bivalent shunt for å sikre på en enkel måte.
Tanken din må derfor både ha stusser nok, og plassert bevisst nok til å kunne lade/hente ut varme på riktige nivåer uten å røre dette sammen til ei "lunken suppe" som nokså direkte medfører at det blir El-kolben din som ender opp som primærvarmekilde.
Kan du også sørge for å få samkjørt alle varmekilder på én felles styring så er du helt i mål med et mest mulig effektivt, enkelt og driftsvennlig varmesystem.
Håvar Bettum (ansatt i Bettum Solvarme)
1. Du fikk bra svar fra Bettum. Det holder med en tank. Det bør være to tappevanns spiraler hvis du tenker på framtiden varmepumpe. El.kolben er plassert midten på min tank.
2. Jeg gav 10.000kr for den to år gamle pumpen. Fikk den billig fordi han som solgte den hadde installert vv pumpe. En større investering enn det vil ikke lønne seg, men morrosomt å kunne velge mellom 4 måter å varme opp vannet på.
Han sa den ikke gav så mye når det ble skikkelig kaldt. Men da jeg fikk den, var sirkulasjonpumpa satt på det laveste hastigheten. Da kan heller ikke pumpa avgi nok varme. Spurte leverandøren og den skal nesten alltid settes på høyeste hastighet. Pumpa er innstallert, ett rør må etterskrus og det mangler nå kun bare å sette på strøm. Må legge en ny 16A kurs. Satt den på og den fungerer.
Pumpe er satt rett mot den bivalente shunten og mesteparten vil gå rett til gulvvarmen og ikke tanken for å minske omrøring i tanken. Hvis shunten stenges går vannet til midten av tanken. Det er innstallert flowmåler fra varmepumpen.
For styring:
Så tror jeg det finnes ett kretskort med DWM signalisering fra innedel til ekstern kontroller, feks til Sorel.
ES skulle sjekke hva slags signalisering de bruker. Ellers får jeg bruke tankføler, men alle dykkerte til følere i tanken har allerede temp. følere og det er ikke plass til mer. Så håper jeg kan bruke det kretskortet.
Men det er noe galt, i forrige uke høye temperatur lesinger på taket: Utetemperatur var minus grader. Pumpa gikk men det var kaldt på returen. Trykk 0 bar. Så jeg må kanskje sjekke vesken.
Har litt data fra forrige uke:
Siste uken i november:
749KWt har litt brukt til å varme opp huset. Alt har kommet fra ved.
31KWt har blitt brukt til varmtvannsforbruk.
Total strømforbruk for hele november var på 416KWt.
Jeg har ikke fått justert hvor mye jeg får fra kakkelovnen enda, pga av flowmeter som viser for lite og en liten bug i siste FW til kontrolleren.
Har justert det nå så får vi se om dataene blir i samsvar.
Jeg lurer på hvor mye dette byråkratiet koster i året og hvor mye de egentlig gir ut totalt tilskudd initiativ fra det private. De kunne ha gjort det samme som med elbiler, ta vekk moms. Ingen byråkrati og bedre resultat for folk som vil gjøre noe med sitt eget energiforbruk.
Men dette kan jeg si at dette grønne prosjektet er 100% privat finansiert og uten råd fra ENOVA. ENOVAs tilskuddordning var ikke utslagsgivende for å gjennomføre prosjektet. (Det er som i konfirmasjonen: Man sier hva som helst, men det er egentlig pengene man vil ha). Jeg tror mange prosjekter hadde blitt gjennomført med eller uten ENOVA tilskudd, men tilskuddet er bare en liten pluss i margen og ikke utslagsgivende.
Hvor mye var det snakk om i tilskudd som du gikk glipp av?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Da er varmepumpen på plass: Energy save AW 24.4-IQC. Denne kan gi opptil 10KW. Filter er satt på retur på pumpen og en ny 16A kurs er lagt til.
Første start måtte pumpen ha litt dra hjelp med skrutrekkeren. Røra til tanken går igjennom taket og flowmeter er satt på. Pumpen høres ok stille ut når den drar. Den er satt fast mot 35 grader som er nære temperaturen som går til gulvet. Da er shunten mest åpen for vannet som kommer fra pumpen og skaper ikke omrørering i tanken. Siden alle dykkertene på akkumulator tanken er tatt har jeg festet temp føleren på tur til shunten. Jeg satt den ikke føleren fra tur som går midt fra tanken. Siden jeg får gratis ved satt jeg den høyt, all vedvarmen vil bli brukt opp før varmepumpen starter. Så hvis det blir kaldt på toppen av tanken så starter varmepumpen. Jeg kunne ha satt den lavere, og ville alltid hatt varmt dusjvann på den måten. Men så lenge jeg fyrer har jeg dusjvann og det koster meg ingenting.
Jeg sjekket hvor mye pumpen leverte ved -5, viste flowmeteren ca 4-6kw. Den hadde bare en flow på 16-17l per minutt. Jeg har satt wilo pumpen på trinn 3. Jeg trodde varmepumpen skulle levere 30l minuttet. Det ser ut som kompressoren alltid er på høyeste trinnet(trinn 3)når den setter i gang. Jeg skal sette på strømmåler på snart. Jeg har også bestilt ett nytt kretskort for styring via ekstern kontroller med relè til denne. Dette kan ta mange uker, men foreløpig klarer jeg meg fint uten. Tanken er at jeg kan legge til mer parametre/logikk for når varmepumpen skal starte. Da tror jeg den kan samkjøre med sol på bedre sett. Foreløpig så går vannet utenom tanken og forstyrrer ikke så mye.
Hadde en jordfeil på elkolben som gjorde at to av de solid state kontaktorene måtte byttes ut. Det var sensoren i elkolben som måtte isoleres. Dette ble flyttet på og kom nær metallkassen da rørene fra varmepumpen ble koblet til. Jeg klarte meg fint i hele desember uten elkolben og har stilt den at den skal kicke inn hvis varmen i tanken blir 30 grader. Da har jeg alltid en grunnvarme i tilfelle varmepumpen ikke skulle starte etc.
Måling januar 2014:
Forbruk til varme i huset: 3000kwt
Forbruk til varmtvann: 221kwt
Totalt forbruk strøm: 468kwt
Varme levert av varmepumpe: 237kwt.
Strømmåler til denne skal ordnes.
Varme levert av sol: 12kwt.
(Det har vært nesten bare grått hele i januar.)
Resterende er levert av kakelugnspannan: ca 3000kwt
1- 1,5 vedsekker om dagen. Fyrt en gang om morgen og på ettermiddagen.
Målet er å få varmepumpen til å ikke gå når sola gir varme. Jeg har fått nytt kretskort fra Energy Save for styring fra ekstern kontroller. På sorel XHCC kontrolleren finnes det en relè som er ren bryter uten strøm (R7) dette går mot en bryter på det nye kretskortet. Det fungerer bra, varmepumpen starter når kontrolleren lukker denne kretsen. Så får vi se hvordan dette blir framover. Varmepumpen vil ikke sloss mot solvarmen i allefall. Har er all styring sentralisert. Det eneste som må styres manuelt er hvilken temperatur varmepumpen skal jobbe mot. Har satt den til 35 grader og det har fungert.
Forbruk februar 2014:
584Kwt totalt strøm.
Har enda ikke satt strømmåler på varmepumpen.
Varmeforbruk gulv: 1190 kwt.
Varmvannsforbruk: 167kwt.
Til sammen blir det: 1357kwt.
Produsert varme:
Varmepumpe: 347kwt.
Sol: 30kwt. (Veldig få soldager)
Resterende kommer fra kakkelovnen ca 1000kwt.
Har ikke målt fra kakelovnen ordentlig pga en software bug i siste firmwaren på kontrolleren som gir unøyaktig tall.
Forbruk varmtvann: 149kwt.
Totalt elforbruk: 487kwt.
Produsert varme:
Sol: 416kwt.
Varmepumpe: 350kwt.
Resten må ha kommet fra ved: 2300kwt.
Så stømregninga med alle avgifter og nettleie vil bli på tilsammen 424kr for mars.
Har vel hatt snitt 22 grader inne hele tiden i hele huset.
Varmepumpen fungerer veldig bra. Ingen stress med å fyre heller. Sola har kommet tilbake de siste to ukene og det ser man på statistikken på produsert solvarme. Earth hour hele tiden ;)