20 741    29    0  

Tormod: Installasjon av Vann-Vann Varmepumpe

 157     Ottestad     0
Høsten 2007 hadde jeg fått nok av den gamle oljefyren fra 1970. Den slukte 3,5m3 olje i året, bråkte fælt, forurenset og truet (kanskje?) med å ruste i stykker på et ubeleilig tidspunkt. Da vi fikk vite at storken skulle komme på besøk i november så var det ingen tvil: Noe måtte gjøres.

Etter å ha vurdert ny oljefyr (fysj!), Pelletsanlegg og gass så endte jeg opp med å bestille en Thermia varmepumpe med borrehull.

I starten av september 2007 så dukket boreriggen opp. Som man ser av bildene så bør man være forbredt på skader på plenen Smile
Tormod: Installasjon av Vann-Vann Varmepumpe - 1.jpg - Tormod
Tormod: Installasjon av Vann-Vann Varmepumpe - 2.jpg - Tormod
Tormod: Installasjon av Vann-Vann Varmepumpe - 3.JPG - Tormod
Tormod: Installasjon av Vann-Vann Varmepumpe - 4.JPG - Tormod
Tormod: Installasjon av Vann-Vann Varmepumpe - 5.jpg - Tormod
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 157     Ottestad     0
Hvis man har ferdig opparbeidet plen så anbefales det på det sterkeste å bestille en kontainer til boreslammet. Etter hva jeg forstår så inngår dette som standard hos en del firma, men andre mener det er bortkastet. Selv med kontainer så ble det litt søl, og det ble skikkelig hardt når det tørket. Nesten umulig å bli kvitt! Hvis man derimot ikke har planert tomten enda så kan man vurdere å la være. Det skal vissnok være bra gjødsel.. Jeg tror de fylte to kontainere hos meg.

Installasjon av v/v varmepumpe - 6.jpg - Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 157     Ottestad     0
Riggen ble stående i hagen natten over, og neste dag hadde de borret ferdig og kollektorslangene ble matet ned i hullet (muligens fylt med brine) og korket slik ingenting skulle komme ned i slangene.

Installasjon av v/v varmepumpe - 12.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 13.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 14.JPG - Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 157     Ottestad     0
Jeg håndgravde en grøft fra husveggen til hullet (puh) og rørlegger kappet stålrøret, koblet til slanger og sørget for gjennomføring inn i teknisk rom. Slangene ble isolert og en overbygning ble satt opp over hullet.

Det var fem meter til fjell og vannivået sto en og en halv meter under gressnivå dagen etter borring.

Installasjon av v/v varmepumpe - 15.jpg - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 16.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 17.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 18.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 19.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 20.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 21.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 22.jpg - Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 157     Ottestad     0
Varmepumpen ankom noen dager før boringen. Den veide over 200 kilo og var slitsom å få ned kjellertrappen. Vel inne på teknisk rom fikk den hedersplassen i hjørnet Smile Den noe surmulende blå klumpen til venstre er den gamle oljefyren.

Installasjon av v/v varmepumpe - 23.jpg - Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 157     Ottestad     0
I løpet av to-tre hektiske dager ble alt installert. Tilkobling fra kald side, nye strømkurser og sikkerhetsbrytere, tilkobling til varm side og bytte av to radiatorer. Den ene radiatoren ble erstattet av en viftekonvektor. Denne er meget effektiv og sørger for at jeg ikke trenger så høy temperatur på vannet.
Installasjon av v/v varmepumpe - 24.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 25.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 26.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 27.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 28.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 29.JPG - Tormod
Installasjon av v/v varmepumpe - 30.JPG - Tormod
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 157     Ottestad     0
Endelig 04.10 så var pumpen i gang. Det kan nevnes at jeg i samme slengen byttet til nytt sikringsskap. Jeg har ingen bilder av dette.

Pumpen har gått som en klokke siden da. Totalt har vi brukt 8800 kWh siden pumpen ble installert. Det blir spennende å se hva vi ender på første år. Tidligere brukte vi 8000 kWh og i tillegg 3,5m3 olje. Her spiller nok den milde vinteren og den dårlige virkningsgraden til oljefyren inn (og at vi muligens har blitt litt mer bevisste).

På det kaldeste i vinter var temperatur inn fra borrehullet på +2 (men det etter 12 dager med kaldt vær). Stort sett har den ligget på +3 og nå i starten av mai ligger den på +5. Jeg er godt fornøyd :)
Installasjon av v/v varmepumpe - 31.JPG - Tormod
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 157     Ottestad     0
Hullet ble 150m. Pumpen er en TWS Diplomat 550 (snaut 6kW altså). Det kom på omtrent 150' med bytte av radiatorene. Jeg er godt fornøyd. Alt bråk er borte, pumpen tøffer og går uten å trenge tilsyn, jeg har ikke hatt behov for å bruke elkassetten i vinter, og borehullet ser ut til å være bra nok dimensjonert.

Hvis jeg skulle gjort noe annerledes så måtte det vært å fått inn en volumtank og egen kurs til badegulvet. Heldigvis så har jeg både elektriske kabler og vannbårent i det gulvet, så jeg kan sette pumpen i sommerstilling uten å få kaldt gulv. Jeg angrer også på at jeg ikke fikk installert kjøling med en gang..

Og jeg angrer på at jeg ikke installerte inneføler. Det fikk jeg høre at ikke var nødvendig. Det er det. Både når vinden setter inn og når sola stikker frem.. Heldigvis kan jeg installere det senere.
Signatur
   #9
 146     0
Hei

Lurer på en ting den sirkulasjonspumpen som sitter over varmepumpen hva er den til, det sitter jo en sirkulasjonspumpe allerede fra fabrikk i varmepumpen?
   #10
 167     0
Den er varmeanleggets primerpumpe. den innebygde pumpen er der for bl.a for å sirkulere vann gjennom vp`s vekselventil ved varmtvanns produksjon.
primerpumpen sirkulerer da over bypass mellom tur og retur