(trådstarter)
   #11
 5     Trondheim     0
Beklager om jeg har skapt forvirring (den er nok størst hos TS selv ...). Da jeg oppga profilen på motoren gikk jeg ut fra motorskiltets 3x380. Jeg ser jo nå at jeg ikke har kjørt den på 3X380 men i en trekantkobling på 3x230 fra frekvensomformeren (som leverer ca 240V på 50Hz). Denne frekvensomformeren bruker jeg primært på en slipesteinsmotor for å finstille på god slipesteinshastighet. Så vidt jeg vet regulerer den spenning/frekvens parallelt. F.eks. brukt på saga gir den ca 200V med 40Hz og tilsvarende hastighetsreduksjon (har ikke kunnet måle r/m ved slik reduksjon). Jeg har en frekvensomformer 1-3 fase i bestilling som skal yte 3x380 som jeg kommer til å teste opp mot saga (beholder vel litt mer effekt?), men er likevel mest interessert i konvertering til en-fase 230V ut fra bruksområdet. Da trenger jeg vel en kondensator på ca 0,75 av merkeeffekten?

Kan årsaken til den litt sære koblinga være at en har villet unngå stjernekobling med det det medfører av høyere spenning over viklingene ved tilkobling til et ekte 380-anlegg? Eller at en slik sag overhodet ikke trenger stjerne verken for oppstart eller drift?
Mvh
Signatur

   #12
 2,796     0
Det er ingenting sært med koblingen, i og for seg, annet enn at det er litt ukurant å ikke ha et vanlig koblingsbrett med lasker som kan flyttes. På et 400V (med røde trefasestikk og plugger) anlegg, som merkingen på saga (omkobling til 230V trefase er et hovedsakelig særnorsk fenomen, så dette er nok gjort av importør eller sluttbruker, uten at merking/dokumentasjon er endret) gjelder for, den kobles i stjerne*. På et 230V (blå stikk og plugger) kan den evt. kobles via en stjerne-trekant-vender for å redusere startstrømmen.

*) Spenningen over hver vikling blir høyere i trekantkobling enn i stjerne, så å koble den i trekant og samtidig til 380V går ikke bra. For å forenkle det litt, så har en trekantkobling to viklinger i paralell, slik at spenningen på hver vikling tilsvarer nettspenningen (230V) mens strømmen dobles** og fordeles på viklingene ettersom den totale motstanden halveres med to motstander i paralell. En stjernekobling, derimot, får to viklinger i serie (egentlig flere; du får en slik seriekobling både mellom L1 og L2, en mellom L2 og L3, og en mellom L1 og L3), og spenningen fordeler seg da likt over viklingene (ikke en halvering, men delt på den "magiske" 1,73-faktoren) mens strømmen er konstant, etter reglene i en eller annen lov om serie- og paralellkobling av motstander.

**) ganges med 1,73, strengt tatt. Dette har med sinuskurven og faseforskyvning mellom faselederene å gjøre.
   #13
 5,725     0

Det er ingenting sært med koblingen, i og for seg, annet enn at det er litt ukurant å ikke ha et vanlig koblingsbrett med lasker som kan flyttes.

Slik småmotorer i verktøy er det kun Norge & Albanina som bruker 230V 3 fase på og lage disse omkoblbare er noko produsenten ikkje bruker tid eller penger på, han bestiller 10000stk. 380V 3fase motorer og 10000tk. 230V 1 fase motorer.
  (trådstarter)
   #14
 5     Trondheim     0
Takk for alle innspill! Nå går den på 1 fase ved hjelp av en kondensator på 70mFTre-fase til en-fase - enda en gang ... - IMG_20230419_155204.jpg - svegla
Signatur