185    7    0  

Trekke optisk kabel fra vegghengt TV i veggen?

 6     0
Jeg har en Samsung the Frame 2019 som henger på gipsveggen her, der veggfestet er skrudd fast i en midtstilt stender. The Frame er koplet til TVens "hjerne" via en såkalt "One Invisible Connect" kabel som jeg mener er optisk. Det er altså ingen andre kabler hengende fra TV-skjermen. Selv om den er forholdsvis pen å se på, skulle jeg gjerne ha gjemt den i veggen. 

Dere får unnskylde min uvitenhet her... Tre spørsmål:

1. Tilsvarer en slik kabel en 230V kabel, og må følgelig legges av autorisert elektriker m samsvarserklæring og full pakke? Jeg tenker egentlig at slike kabler ikke fører strøm og følgelig ikke har spenning?
2. Eventuelt, fører de svakstrøm? Da er det kanskje lovlig (men kanskje ikke trygt dersom det gjøres av meg som ikke har peiling og ikke vil ha brann)?
3. Hvis jeg kan (og bør) gjøre det selv, vil det fungere å bore hull ved siden av stenderen bak TV og nede ved gulvet (skjult bak kommode), og så trekke kablen gjennom hullet bak TV og "fiske" den ut nede?

Takk på forhånd!

TSt
   #1
 7 068     0
Dette er det samme som en apparat leding samt signal ved siden av. Den må nødvendigvis også ha strøm gjennom kabel for å drive TV hvis den ikke har en egen strømkontakt i tillegg. Bør være OK og trekke i veggen.
   #2
 2 524     I huset mitt     0
Dette er ikke fastmontert utstyr, så du kan fint pusle selv.Wink

1. Nei, du treng ikke elektrikker.
2.Ja, går helt fint å legge selv. Bytt kabel om du får skade på den, etc.
3. Ja, men hullene må jo være så store at kontaktene går igjennom. Sikkert litt knot ifm isolasjon, etc i veggen men fullt mulig ja.
  (trådstarter)
   #3
 6     0
Noe strøm må det jo være ja Laughing *facepalm*. Men tydeligvis ikke nok til at jeg ikke kan gjøre det på egenhånd lovlig? Heldigvis er det en innvendig lettvegg, så ingen isolasjon å bekymre seg over.
   #4
 2 524     I huset mitt     0
Ja, skjermen går nok ikke på luft og kjærlighet, men strømforsyningen sitter i hovedenheten og skjermen drives sikkert av noen titalls volt. Uansett, ingen bekymring for lovligheten.

Husk at selv innervegger ofte har isolasjon for å hindre klang i rommene.Wink
   #5
 2 720     0
Kjenner ikke denne skjermen, men jeg har hatt LCD-skjermer med separat nettadapter som leverte 14V til den ene skjermen, 18V til den andre, og jeg har sett flere som drives på 12V.

Det er ingen grunn til at verken elektronikk, LED eller LCD skulle kreve høyere spenning - tvert om; komponentene drives trolig på 5V eller enda lavere. Bortsett fra én side: I en stor-TV er det ganske mange LEDs eller QLEDs som skal ha strøm. Til sammen kan det bli noen watt - 160 W for 55"-modellen, 170W for 65". På 5 V ville det være 32-34 A, som krever en ganske heftig kabel. Med 20V spenning blir strømstyrken 8-8,5A, som går greit på en kabel av vanlig "lysnett-dimensjon", og så blir dette transformert ned i skjermen. Jeg kan ikke forestille meg at de bruker spenning over 48V.

Men du er faktisk ganske nær grensene for hva du strengt tatt kan gjøre selv. Antagelig er spenningen under 50V, det er den ene grensen. Den neste er effektgrensen på 200W (uansett om det er 5V*34A eller 20V*8,5A) - men du holder deg stadig under.

Den tredje som du er litt mer på kanten med er at anlegget skal ligge åpent for inspeksjon. Det vil si, det kan forlegges i ikke brennbart materiale, men fleksirør i plast kvalifiserer ikke. Du må i så fall legge det i metallrør, og det gjør det jo bokstavelig talt litt mindre fleksibelt. Hvis du skal følge reglene, da ... Jeg skal erstatte taklistene med plast kabelkanaler i "taklist-dimensjon", med lokk som kan vippes av for inspeksjon, og metallgjennomføring der jeg må krysse gjennom vegg. Det får naturligvis ikke kablene ned til TV-skjerm-høyde (uten at jeg legger en kabelkanal utenpå veggen, og det er jo absolutt ikke usynlig).

Hva slags rør har du tenkt å bruke inni veggen? Jeg har prøvd å finne dimensjonen på pluggene, uten hell, men etter mitt øyemål får du garantert ikke trukket selv den smale pluggen gjennom et standard 16mm flexirør, neppe heller gjennom et 20mm. Da er vi ferdig med alternativene for standard veggbokser ... Neste alternative er vel 32mm avløpsrør; de burde være vide nok for den smale pluggen. (I ekstreme fall kan du gå til 50 mm støvsuger-rør.) Du får måle pluggen, om du ikke finner dimensjonen spesifisert noe sted. Jeg tror ikke du bør satse på å ta av pluggen og sette den på igjen etter å ha tredd kabelen gjennom veggen - antagelig er det ikke engang mulig.

Vær også klar over, når du skal ha kabelen inn i / ut av veggen, at det er spesifisert en minste krumningsradius - du må passe på å ikke "knekke" den. Antagelig er det best å legge røret mot motsatt vegg, så du inni veggen får en slak bue for å komme rett på hullet i veggen. Til 32mm avløpsrør får du 30 og 45 graders bøy; sett eventuelt sammen en 90 grader knekk med to-tre slike for å få en tilstrekkelig slak sving.
  (trådstarter)
   #6
 6     0
Pluggen kan ikke tas av kabelen, og er vel over 2 cm bred om jeg ikke husker feil. Riktig at kabelen ikke må krummes mye, og jeg tror den er veldig dyr å kjøpe ny (over 2000kr).

Er det slik å forstå at det må legges et rør inni veggen og føre kabelen gjennom dette? Det vil bli i overkant mye jobb for meg, spesielt om røret skal legges mot bakre vegg for å ikke bøye kabelen for mye. Om det i tillegg må være mulig å inspisere, må jeg jo installere et lokk på veggen, og det blir jo aldri pent Smile

Takk for grundig svar, forresten
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Min foretrukne tolkning av "tilgjengelig for inspeksjon" er at kabelen ikke nødvendigvis er synlig hele veien (det ville jo umuliggjort å legge kabel bak en kommode), men om man løsner den i en ende kan man dra den til et sted hvor den er tilgjengelig for inspeksjon. Altså kan man ta kabelen i et rør som er stort nok til å få kontakta igjennom. Fester man en trekkesnor rundt kabelen også (og fester enden av trekkesnora i enden av røret) kan man enkelt dra kabelen tilbake etter inspeksjon også.

Har man tilgang til veggens overside (over himling) eller underside (f.eks igjennom tak i kjeller) er det ikke så stor heksekunst å dytte inn et rør uten å åpne veggen. Man kan f.eks bore hull i veggen bak tv, teipe sammen 3stk trekkefjærer, og dytte dette mellom vegg og isolasjon. Du trenger ikke la røret gå på motsatt side av veggen hvis du bare lar ledningen få komme på skrå ut av veggen. Det burde stå i dokumentasjon hvor mye kabelen tåler å bøyes. Min finger i været sier at den tåler 5cm bøyeradius.