341    7    0  

Valg av varmekilde

TRM
 11     0
Vi har et hus fra 1970 på 300 kvm (p.rom) som oppgraderes til tek10-standard. Det inkluderer 40 cm isolasjon i tak, 20 i vegg, nye vinduer og balansert ventilasjon.

Idag er varmekilde oljefyr med (gamle) radiatorer i alle rom. Samt åpen peis.

Vi ønsker å bytte ut oljefyr, og har sett på flere alternativer:

*bergvarmepumpe
*luft til vann
*avtrekksvarmepumpe

I andre etasje har vi vurdert å legge vannbåren varme i gulvet. Radiatorer blir da evnt fjernet. Dette er et kostbart prosjekt, og vi lurer litt på om vi ønsker å ta den kostnaden.

Er det noen som har lyst til å dele sine erfaringer med konvertering fra oljefyr, hvilke løsninger som er valgt, og hva totalprisen ble?   #2
 1 203     Asker     0
Jeg tror (hvertfall Nibe sin) avtrekksvarmepumpe er i minste laget for 300m2. Så mulig bergvarme er det beste. Merk at du kan søke både støtte for det at du legger VBV og en evt varmepumpe til de. Gir vel 40-50k bare der. Samt både balansert og issolasjon bør gi enda noen 10-tusener.
Signatur
TRM
  (trådstarter)
   #3
 11     0
Takk for svar. Smile

Vi får støtte fra Enova for:
* energirådgivning (inkludert beregning av energiforbruk med oppgradering til tek10)
*oppgradering av bygningskropp
*balansert ventilasjon.

Vi har fått tilbakemelding fra noen som var på befaring i huset at avtrekksvarmepumpe kanskje blir litt snaut på 300 kvm, og med 7-8 personer i huset. Men usikker på om det gjelder hus som er ganske "tette" også. En slik løsning er langt billigere enn luft til vann og bergvarme, i tillegg til at vi sparer penger på balansert ventilasjon- pakka.

Mulig jeg er litt paranoid, men mistenker at varmepumpeselgere helst selger bergvarmepumpe ettersom den gir høyest fortjeneste (for selgeren). Wink

Hvor gode er dagens viftekonvektorer? Er de så effektive at man kan belage seg på kun slike i kombinasjon med bergvarmepumpe? Isåfall vil vel en slik løsning bli betydelig rimeligere enn vannbåren varme i gulv (som vil koste oss ca 150 000,- for 2. etasje).

Er nok lett å lese her at vi vingler veldig mellom forskjellige løsninger, men hovedgreia vår er at vi ikke har lyst til å betale 3-400 000,- for en løsning som ikke er betalt inn før vi skal selge huset igjen...
   #4
 35     0
Jeg var lenge innom Nibe F750 for mitt byggeprosjekt (som fortsatt bare er på tegningstadiet). Veldig forlokkende med én dingseboms som tar seg av absolutt alt av varme, ventilasjon og varmtvann.
Huset mitt er i området 50m2 mindre enn ditt, men synes allikevel for stort til F750. Nå har det riktignok kommet en ny tilluftsmodul med større kapasitet (SAM41) siden jeg undersøkte saken, men tror ikke det endrer saken nevneverdig. Med stort hus får du stort energibehov, og da må anlegget ventilere grasalt mye for å få nok luft å jobbe med.

Hvis du ønsker kan du sende meg en PM med en mailadresse så kan jeg videresende beregning og forklaring fra ABK for mitt hus.
   #5
 732     0
110 000,- betalte jeg for F2040 med VVM 320 innedel med alt av slanger og rør som trengs inkludert. En dag ned rørlegger så er det oppe å går.

Om det er verdt pengene og vil betale seg tilbake det tror jeg faktisk da huset er 320m2 BRA og fra 60 tallet og vil redusere energibehovet med rundt 20 000kwh i året.
KE
   #6
 2 335     Hordaland     0
Har du vurdert å avvente med varmepumpen? Hva med å sette av plass i teknisk rom og legge tykke trekkerør ut så du er forberedt til begge deler? Vanskelig å si hvor stort varmebehov du får når du har oppgradert bygningskroppen så mye.
TRM
  (trådstarter)
   #7
 11     0
En liten oppdatering her:

Har fått tilbud fra 3 forskjellige leverandører av bergvarmepumpesystemer. Avventer et fjerde tilbud.

To av tilbudene er med inverterstyrt varmepumpe, mens det tredje er med en IVT Greenline 9 KW pumpe. Siste tilbud blir med en CTC varmepumpe, sannsynligvis fra Ecoheat-serien.

Har fått innspill fra en leverandør at gammelt, ettrørs, rørsystem som vi har er problematisk, og at et slikt system ikke vil spille så godt på lag med leverandørens inverterstyrte pumpe. Vedkommende som fortalte dette virket veldig kompetent, og var kanskje den som fremsto som mest teknisk kyndig av de som har vært på befaring.

Er det noen som har noen innspill på dette? Noen med erfaringer med ettrørs system sammen med feks Nibe 1x55?

Forøvrig er prisspranget stort, og går fra 210 til 300 000,-, inkludert brønn (eksl elektriker).

KE - forrige eier fortalte at oljetanken er tom, og jeg er lite lysten på å bruke penger på å fylle den. Hadde det vært olje på den hadde jeg nok brukt oljefyren til det var tomt...